Pâinea fără dospire, fără drojdie sau maia este extrem de simplă de făcut. Coaceți-vă una pentru micul dejun și mâncați-o cât este caldă.
Servesc pâinea la masă cu unt sărat cu ierburi aromatice și, chiar dacă nu se compară cu tipurile de pâine cu maia sau drojdie, o pâine proaspătă cu miros îmbietor îi va bucura pe toți mesenii. Această rețetă veche m-a salvat astă primăvară, când drojdia nu se găsea prin magazine. Pâinea preparată cu bicarbonat de sodiu este o soluție bună și rapidă.
Rețeta a apărut din motive asemănătoare – lipsa alimentelor din prima jumătate a secolului al XIX-lea în Irlanda, mai ales a făinii de calitate cu un conținut mare de gluten, a dus la practica de a adăuga lapte acrit și bicarbonat de sodiu la făina cu un conținut redus de gluten. Această făină este ideală pentru pregătirea pâinii fără dospire, iar cu ajutorul reacției bicarbonatului în mediul acid a apărut acest tip de pâine pufoasă cu un gust puțin acrișor, miez aerat și coajă frumos coaptă. Chiar dacă aceasta era pâinea săracilor, astăzi este încadrată între felurile irlandeze tradiționale și calitatea sa este protejată de Societatea pentru Prezervarea Pâinii Irlandeze cu Bicarbonat (Society For the Preservation of Irish Soda Bread). Această pâine are multe variații; ca fapt divers, dacă adăugați stafide în aluat, obțineți pâinea numită Câinele cu pete (Spotted Dog).
Puteți adăuga mac sau fulgi de ovăz în aluatul de bază, pentru a obține o serie de variații. Trebuie doar să vă coaceți o pâine proaspătă de fiecare dată, deoarece acest aluat nu rămâne moale și pufos pentru mult timp. Păstrați pâinicile rotunde bine date prin făină învelite într-o bucată de pânză, în cutia de pâine. Și dacă tot vorbim de cutii pentru pâine, vă prezentâm câteva cutii frumoase pentru pâine în galeria de sub articol. O pâine bună ar trebui să aibă locul său de cinste în gospodărie.
Pregătire: 15 minute * Cantitate: o pâine rotundă mică
· 200 g făină fină
· 100 g făină integrală de secară
· 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
· ½-1 linguriță sare
· 25 g unt tăiat în cubulețe
· 250 ml lapte bătut
1. Puneți ingredientele uscate într-un castron mai mare și adăugați untul ușor înmuiat tăiat în cubulețe. Frământați-l cu degetele până când se încorporează în făină. Încingeți cuptorul la 200 °C.
2. Acum faceți o adâncitură în mijlocul aluatului, turnați laptele bătut și amestecați scurt cu o lingură de lemn. Apoi frământați din nou aluatul cu vârfurile degetelor. Aluatul se lipește și face cocoloașe, dar așa trebuie să fie, deci lăsați-l așa. Acest aluat nu este bine să fie amestecat cu mixerul până când este perfect omogen, pentru că, mai târziu, nu va mai fi pufos. Apoi presați tot aluatul într-o bilă și mutați-o pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
3. Formați o bilă din aluat și presați-o puțin, pentru a obține o pâine rotundă cu diametrul de aprox 20 cm. Apoi presărați făină pe toată suprafața și faceți două tăieturi adânci în cruce cu un cuțit ascuțit, fără a tăia însă tot aluatul.
4. Introduceți tava în cuptorul încins și coaceți pe grilajul de jos timp de 40 de minute, până când capătă o culoare maronie. Pâinea va crește frumos și va căpăta o formă rotundă.
Am încorporat untul cu degetele în baza formată din ingredientele uscate. Acum adaug laptele bătut, amestec scurt cu o lingură de lemn și frământ din nou cu degetele până când simt că ingredientele s-au amestecat destul. Este legat doar ușor și este adevărat că se lipește, așa că trec des degetele prin făină. La final devine mai docil și permite să-l rotunjim și să-l mutăm pe tavă. Apoi facem din el un fel de gogoașă rotundă, facem tăieturile și la cuptor cu pâinea noastră...
... am dublat cantitatea de făină, ca să vă pot arăta și miezul pâinii. Atunci când o coaceți pentru prima dată, vă veți mira să vedeți cum dintr-un aluat cu cocoloașe rezultă o pâine compactă și pufoasă, care crește și în înălțime. Prin faptul că tăiați bila de aluat destul de adânc, ajutați bulele de dioxid de carbon apărute prin acțiunea bicarbonatului de sodiu și a acizilor conținuți de laptele bătut să iasă în toate direcțiile, aerând astfel aluatul.
· Laptele bătut poate fi înlocuit cu lapte acrit sau iaurt alb amestecat cu apă în proporție de 1:1.
· Cunoașteți că pâinea este coaptă bătând în partea de jos – dacă scoate un zgomot mai răsunător, este gata.
· Lăsați pâinea să se răcească pe grilaj și consumați-o cât este caldă. Are cel mai bun gust cu unt sărat îmbogățit cu ierburi aromatice, eventual și cu puțin usturoi.
· Înveliți restul într-o bucată de pânză și păstrați-o într-o cutie de pâine.