Primăvara începe să-și facă simțită prezența mai ales la piață, unde ne îmbie cu verdețuri proaspete. Avem chef să ne mișcăm, să mâncăm mai sănătos și mai rațional și, dacă tocmai vă gândiți să faceți niște schimbări în bine, vin în întâmpinarea voastră cu un pont de calitate și foarte gustos…
Am pregătit o farfurie mare plină cu un mix de salată din bulgur, avocado, verdețuri de primăvară și feliuțe de ouă. Dacă doriți ca toate pregătirile să fie mai rapide, vă recomand acest mic și foarte folositor ajutor de bucătărie.
Este suficient să gustați din această salată o singură dată ca să vă convingeți să o păstrați în meniu pentru totdeauna. La baza ei stă bulgurul, adică grâu integral uscat și măcinat, din soiul căreia se obțin grișul și pastele. Bulgurul este prefiert, așa că prepararea sa va dura cel mult 15 minute. Am întâlnit bulgurul pentru prima dată în rețetele lui Yotam Ottolenghi. Nu am putut să mă abțin să urmez instrucțiunile acestui maestru în bucătăria vegetariană și m-am apucat de treabă. Prepar bulgurul în mai multe moduri, dar aici l-am folosit pe cel mai simplu, mod în care se prepară și pentru celebra salată libaneză Tabbouleh. Însă pentru salata mea veți găsi ingredientele mereu în cămară.
SALATĂ CU BULGUR, AVOCADO ȘI OUĂ
Pregătire: 30 de minute * Cantitate: 4 porții
Bulgur
· 200 g de bulgur
· o cantitate dublă de apă
· o legătură de pătrunjel de aprox. 70 g
· o mână de frunzulițe proaspete de mentă
· 2 căței mai mari de usturoi, presați
· 1 ceapă roșie
· 4 lingură ulei de măsline
· sare și piper proaspăt măcinat
· boabe de piper roșu
· câteva picături de suc de lămâie sau limetă
Pentru completarea unei porții
· 4 feliuțe de cașcaval neafumat sau brânză maturată
· o jumătate dintr-un avocado mai mic
· 1-2 ouă fierte tari
· pentru decor: frunzulițe tinere de sfeclă roșie, spanac, valeriană, etc.
1. Măsurați bulgurul și puneți într-o cratiță cantitatea dublă de apă și sărați-o. Clătiți bulgurul bine cu apă călduță, apoi fierbeți-l timp de 12-15 minute. În acest timp, apa ar trebui să fie absorbită complet. Dacă ați pus mai multă apă, strecurați bulgurul după fierbere. Apoi mai lăsați cratița acoperită pentru încă 5 minute.
2. Puneți bulgurul umflat într-un castron mare și aerați-l cu o furculiță. Tocați pătrunjelul mărunt, rupeți frunzulițele de pe tulpinile de mentă. Adăugați în bulgur usturoiul presat, rondele de ceapă roșie, 4 linguri de ulei de măsline, sărați amestecul și presărați piper proaspăt măcinat deasupra. Adăugați boabe de piper roșu, câteva picături de lămâie, amestecați totul și gustați. La final, amestecați ușor toate verdețurile. Abia acum salata își va căpăta gustul caracteristic.
3. Împărțiți salata în 4 farfurii, adăugați feliuțele de brânză peste care ați presărat boia dulce, apoi ouăle feliate și avocado. Decorați totul cu frunzulițele proaspete preferate.
Aici puteți vedea bulgurul – atenție, nu-l confundați cu cușcuș-ul! Nu are nimic în comun cu pastele și are un gust complet diferit. Are un index glicemic mai mic decât orezul și conține mai multe fibre. Dacă găsiți cușcuș integral, acesta va avea o culoare mai închisă și, după fierbere, va avea un gust mai pronunțat de alune. Pentru felierea ouălor fierte am folosit un feliator de ouă.
Salata se face ușor și garantez că va fi apreciată de toată lumea. Vă doresc poftă bună!
Despre bulgur
· Bulgurul este foarte sănătos și asigură un aport bogat de fibre într-un mod plăcut. Îl veți aprecia atât ca atare, cât și ca înlocuitor al orezului, deoarece este ușor de adaptat la multe feluri de mâncare.
· Este vorba despre grâu decojit și prefiert, din care obțineți foarte repede un fel de mâncare sățios. Modul de păstrare al boabelor de grâu își are propriile reguli logice. În țările în care grâul se strica din cauza căldurii, acesta putea fi conservat în acest mod pentru mult timp. Și astfel am obținut un semipreparat complet natural minunat!
· La bulgur puteți adăuga toate legumele preferate. Baza ar trebui să fie din pătrunjel tocat mărunt în cantitate mare și mentă pentru completarea gustului. Roșiile coapte conferă dulceață, uleiurile de calitate, usturoiul, ceapa dulce și condimentele îi dau aromă. Pentru a atinge perfecțiunea gustului, mai puteți adăuga alte arome precum boabele de rodie, coriandrul, nucile și stafidele.