De fiecare dată când termin câte un carton de ouă, parcă îmi pare rău să îl arunc. Știu câte utilizări le pot găsi prin casă – de la confecționarea unor decorațiuni de interior calitative, până la cele mai variate idei de lucru manual pentru copii – și, pe de altă parte, sunt frumoase chiar ele în sine...
Pentru că primăvara a venit și grădinăritul este o pasiune pentru mulți dintre noi, mi-a trecut prin cap că aceste cartoane seamănă foarte bine cu ghivecele biodegradabile de răsaduri, folosite la creșterea plantei până la punctul în care poate fi transplantată în grădină. Cartoanele de ouă nu trebuie folosite așa, dar am făcut o încercare și am semănat într-unul câteva plante mici. L-am transformat astfel într-o mică grădină de unică folosință!
Cresonul de grădină, Lepidium sativum, este planta cu care încep sezonul de grădinărit. O folosesc inclusiv pentru decorațiunile de Paște. Nu mi s-a întâmplat niciodată ca acesta să nu încolțească, rezultând de fiecare dată într-o tufă deasă de frunzulițe tinere. Pregătiți-vă următoarele:
· un plic de semințe
· un carton de 6 ouă
· pământ de grădină
· un pulverizator cu apă
· etichete pentru plante
· resturi din folie de tablă de scris
· cretă
Puneți pământ în adânciturile cartonului, presărați semințe peste el și presați-le ușor, apoi umeziți bine suprafața. Obișnuiesc să cultiv cresonul de primăvară pe un strat de vată, pe care o mențin mereu umedă într-un castron întins de porțelan. De obicei, după 5-6 zile apar primele plante. În pământ a durat mai mult. Primele frunzulițe au apărut abia după 11 zile și, după cum vedeți în poze, chiar și după 13 zile plantele sunt încă rare. Dar funcționează! Am umezit pământul doar cu ajutorul unui pulverizator cu apă, de mai multe ori pe zi. Nu recomand udarea cu stropitoarea, pentru că apa trece foarte ușor prin ambalaj. Folosiți mereu frunzele de deasupra, plantele dau mereu altele noi. Puteți cultiva creson pe tot parcursul anului, atâta timp cât mutați plantele într-un ghiveci mai mare după ce cresc.
Chiar dacă nu veți uita ce ați semănat, etichetele arată foarte bine pe pervazul ferestrei de la bucătărie. Mica grădină poate purta și numele grădinarului său. Lipiți bucăți de folie neagră autocolantă pe etichete de plastic și scrieți numele cu cretă.
CRESONUL este cunscut încă din timpul vechii Rome. Are un gust preponderent condimentat, până la piperat și seamănă la gust întrucâtva cu ridichea. Iese cel mai bine în evidență în salatele de primăvară. Îmi place să îl pun pe brânzeturi moi, îl adaug în paste de întins pe pâine sau pe sandvișurile cu pateu de casă. Este o plantă modestă și discretă, pe care o puteți avea la dispoziție tot anul.
Lăsați micile grădini în grija copiilor. Acestea îi vor bucura și le vor da ocazia să observe miracolul creșterii plantelor de aproape. Iar cum Paștele nu a trecut demult, sigur aveți suficiente cartoane prin cămară.