Există şi moduri rapide pentru a face o pâine dolofană, frumos mirositoare şi bună. Fără maia şi alte ajutoare. O puteţi coace într-o formă dreptunghiulară.
Vă propun această reţetă ca soluţie pentru când constataţi că aţi rămas fără pâine. Cu toţii ne-am trezit în această situaţie, nu? Nu aţi ieşi afară seara pentru nimic în lume sau pur şi simplu nu aveţi de unde să o cumpăraţi. Acesta este momentul când am dispoziţia necesară pentru a amesteca aceste câteva ingrediente, pentru ca la scurt timp după aceasta, casa să fie plină de mirosul apetisant al seminţelor de floarea soarelui coapte la cuptor. Cred că veţi găsi în cămară toate cele necesare pentru această reţetă.
La pâinea cu seminţe de floarea soarelui se foloseşte de obicei făină integrală, care îi va da o culoare aurie, ca şi a mierii. Eu folosesc acest tip de făină mai mult la pâinea neagră sau la cea cu mai multe feluri de seminţe. Pentru acest fel de pâine, folosesc făină din grâu specială pentru pâine, care de asemenea nu este complet albă. Câteodată se adaugă carfoti fieţi şi raşi, dar eu prefer să adaug fulgi de ovăz. Aceştia sunt gustoşi, iar rezultatul este o pâine aerată şi crocantă după adăugarea seminţelor de floarea soarelui.
După introducerea în cuptor într-o tavă de tablă (aceasta se potriveşte perfect în setul de tăvi), după o oră şi jumătate veţi avea pe masă pâine caldă!
Preparare: 15 minute + dospire 45 minute
Prima dospire durează 30 de minute. În această poză apucasem doar să curăţ restul de pe pereţii castronului şi bila de aluat creştea sub ochii mei. Îl las să crească şi apoi mai amestec seminţele în el. La a doua dospire şi prin modelare, aluatul va mai încorpora aer. Bineînţeles că puteţi să vă uşuraţi munca şi să amestecaţi toate ingredientele deodată. Dar vă spun din experienţă că astfel pâinea va fi mai poroasă şi puţin mai densă.
A doua dospire este mai scurtă, de 10-15 minute. Se desfăşoară în formă, iar rotunjirea aluatului este deja vizibilă. Atrag atenţia asupra acestui lucru pentru că forma trebuie umplută până la cca. 1,5 cm sub margine, pentru ca aluatul să nu iasă din formă. Până la urmă, pâinea coaptă a crescut cu mai mult de 4 cm faţă de formă. Cred că nu se vede aici, dar va fi mult aluat, aşa că ţineţi cont de acest lucru. În această formă nu a încăput tot aluatul, mi-a mai rămas de o mini franzelă.
Vă mai povestesc câte ceva despre tipuri de făină şi ingrediente. Vă puteţi personaliza această reţetă de bază aşa cum vă place mai mult. Scrieţi-mi despre experienţa dvs. În secţiunea de comentarii de sub articol, sigur veţi încerca variante noi.
Puteţi forma două franzele mai mici din aluat, iar una dintre ele poate fi congelată.
Dacă preferaţi o pâine mai neagră, folosiţi făină de secară pentru pâine în loc de cea din grâu. Ţineţi cont că aceasta va face aluatul mai dens.
Puteţi folosi şi făină integrală de grâu, iar în loc de seminţe de floarea soarelui să amestecaţi în aluat seminţe de dovleac şi de in.
Îmi place foarte mult pâinea pregătită din grâu spelta, pe care o folosesc şi la multe prăjituri. Această făină dă pâinii un gust discret de alune.
Dacă vă plac condimentele, puteţi adăuga în aluat o linguriţă de condimente pentru pâine în locul seminţelor (eu folosesc marca Sonnentor). Acest amestec conţine chimen, coriandru şi fenicul şi dă pâinii un gust clasic.