Vă plac deserturile ușoare și pufoase? Atunci turnați niște aluat pufos în tavă și preparați un munte din această bunătate!
Probabil este puțin indecent din partea mea să vă propun această rețetă în mijlocul perioadei postului, dar o puteți păstra pentru perioada Sărbătorilor de Paște. Chiar dacă acestor sărbători le sunt specifice mai degrabă aluaturile dospite, nu vă dați în lături nici de la delicatesele de cofetărie.
Rețeta pentru norișori era foarte la modă în anii `90, însă a rămas una dintre rețetele preferate în multe dintre carnețelele gospodinelor. Îmi aduc aminte cum o imploram cândva pe colega de la serviciu să îmi dea rețeta, însă ea refuza să mi-o dea. Era considerată o adevărată comoară...
Eu vă dau rețeta cu bucurie, în mod sigur o veți îndrăgi și voi. Spre deosebire de specialitatea denumită „Cremșnit”, această prăjitură nu se face cu foi din aluat de foietaj, ci cu o rețetă de aluat preparat pe plită, asemănător cu cel pentru eclere. Nu este deloc complicat. Mereu am fost de părere că rețeta de norișori a apărut din cauză că un cofetar nu a mai vrut să pună aluatul într-o pungă cu vârf, ci pur și simplu l-a întins pe o tavă :o) Într-adevăr, este mult mai rapid și nu vă veți murdări mâinile la fel de mult. Găsiți toate ajutoarele pentru copt pe e-shopul nostru.
Aluatul se va umfla mult și va crește frumos în sus și, astfel, foaia simplă dată la cuptor va face valuri, norișori sau - de ce nu? – vârfuri asemănătoare cu ale munților. Lăsați-vă surprinse de rezultat!
Preparare: 60 minute + perioadele de răcire * Obțineți: 24 pătrate
Aluat pe plită
· 250 ml apă
· 150 ml unt
· ½ linguriță sare
· 150 ml făină tip 000 cernută în avans
· 6 ouă M
Crema 1
· 500 ml lapte integral
· 2 plicuri budincă vanilie
· zahăr vanilat
· 250 g unt moale
· 100 g zahăr pudră cernut în avans
· 2 linguri rom - opțional
Crema 2
· 400 ml smântână grasă - 30%
· 2 plicuri zahăr vanilat
1. Într-o cratiță turnați apa și puneți-o la încălzit, apoi adăugați untul tăiat în cubulețe și sarea. Imediat ce se topește untul, scădeți flacăra la minim și turnați toată cantitatea de făină cernută în avans. Amestecați imediat, ca să nu formeze cocoloașe. Aluatul va începe să se strângă într-o bilă, care nu se va mai lipi de pereții și de baza cratiței. Mai amestecați aluatul cam 5-7 minute, apoi luați-l de pe foc. Încingeți cuptorul la 200 °C.
2. Mutați aluatul într-un castron și lăsați-l la răcit, amestecând în el din când în când. În aluatul călduț (nu fierbinte) începeți să încorporați pe rând ouăle întregi, amestecând bine cu un tel. Împărțiți aluatul obținut în două părți egale și întindeți din fiecare parte câte o foaie cu ajutorul unei spatule, pe care le așezați în câte o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dimensiunile unei foi ar trebui să fie de cca. 25 × 37 cm. Coaceți-le pe rând. Introduceți tava în cuptorul încins, după câteva minute scădeți temperatura la 180 °C și coaceți cam 20-25 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii, altfel foaia se va lăsa. Coaceți și cea de-a doua foaie.
3. Între timp, preparați crema din budincă – aduceți la fierbere 350 ml de lapte, în restul amestecați praful de budincă și zahărul vanilat. Turnați amestecul în laptele clocotit și fierbeți timp de două minute la foc mic, amestecând încontinuu. Introduceți cratița cu budincă într-un castron cu apă rece și lăsați la răcit, amestecând des, ca să nu facă crustă. În budinca aproape răcită încorporați pe rând câte un cubuleț de unt și câte o lingură de zahăr, bătând bine amestecul cu un tel. La final puteți adăuga opțional romul, apoi mai bateți crema timp de 3 minute, pentru a obține o spumă aerată.
4. Întindeți crema pe foaia inferioară și nivelați-o bine cu o spatulă. Lăsați la răcit 2 ore sau chiar până a doua zi. Apoi bateți smântâna cu zahărul vanilat până obțineți o frișcă tare, pe care o întindeți peste bază. Tăiați foaia superioară în pătrate de 6 × 6 cm și așezați-le pe baza cu cremele cât mai aproape unul de altul. Lăsați la răcit o oră.
Tăiați feliile respectând marginile pătratelor așezate deasupra, pudrați ușor cu zahăr și serviți prăjitura răcită.
Primul strat de cremă – După ce ați copt ambele foi, alegeți-o pe cea mai puțin estetică pentru partea inferioară. Se recomandă chiar să acoperiți foaia încă fierbinte cu un prosop de bucătărie umed și să o presați. Eu nu procedez așa, îmi e totuna dacă am foaia inferioară puțin mai vălurită. Obișnuiesc să nivelez suprafața cu ajutorul cremelor. Sunt doi factori de luat în considerare pentru a avea o foaie mai mult sau mai puțin vălurită: grosimea foii, care trebuie să fie cât mai subțire - pentru că astfel se va umfla mai bine - și modul în care întindeți foaia; de fiecare dată formez foaia inferioară cu sucitorul, iar pe cea superioară o întind după imaginație. Budinca fiartă cu unt topit va fi primul strat de cremă – puteți adăuga în ea și puțin rom. Nu este nimic complicat în prepararea acesteia, trebuie doar să puneți apoi tava în frigider și să lăsați crema la răcit, până vine timpul să adăugați cel de-al doilea strat de cremă. Ideal ar fi să vă împărțiți munca pe două zile.
Al doilea strat de cremă – A doua cremă este o frișcă bine bătută. Nu folosesc întăritor, chiar dacă crema ar fi mai tare, acesta ar influența gustul smântânii, ceea ce ar fi păcat. Pe crema din budinca răcită bine în avans, adăugați smântâna cu conținut de grăsime 30-35% bătută bine și nivelați. Acum este timpul să recurgeți la un truc important – pentru ca feliile obținute să aibă forma dorită, va trebui să tăiați foaia de deasupra în secțiuni de câte o porție, după care așezați pătratele cât mai aproape unul de altul pe prăjitură. Apoi mai dați o dată la răcit pentru cel puțin o oră și, înainte de servire, tăiați prăjitura respectând marginile secțiunilor de deasupra. Prăjitura se va tăia ușor, trebuie doar să ștergeți cuțitul cu un prosop de hârtie după fiecare tăietură.
Pudrați ușor partea superioară a prăjiturii și serviți feliile imediat după porționare, cât timp sunt reci. Norișorii nu sunt foarte dulci, așa că vă puteți permite să îi pudrați cu zahăr. Mai puteți adăuga puțin caramel sărat, însă atenție, această combinație vă poate duce până în al nouălea cer!