Pentru cine nu știe despre ce este vorba, vă explic imediat de la început că nu este vorba despre lumânări plutitoare. Lumânarea de apă arată ca și cum flacăra iese chiar din suprafața apei în care se află.
Sună ciudat, nu-i așa? Eu am întâlnit această idee într-un mod indirect. Am aflat că există în comerț plute mici cu fitile și diferite “ingrediente” pentru suprafața apei în forma aromelor și culorilor. Important este că doar dumneavoastră hotărâți ce ingrediente puneți în lumânare, atât pentru starea de bine, cât și pentru aspect. Deoarece am fost destul de sceptică în ce privește această descoperire, m-am hotărât să investighez singură ideea.
Tot secretul constă în faptul că fitilul arde datorită uleiului normal de masă, din care turnați un strat de aprox. jumătate de cm deasupra apei. Datorită faptului că nu se amestecă cu apa, uleiul va menține flacăra aprinsă pentru o perioadă lungă de timp. Mă așteptam să apară fum, miros de arsură sau de ulei prăjit (deși nu am utilizat ulei folosit), dar nu a apărut niciunul dintre acestea, ceea ce m-a surprins în mod plăcut. Presupun că producătorii știu din experiență că acest sistem este în regulă. Din acest motiv, îmi permit să transmit mai departe ideea, chiar dacă am procedat în felul meu – adică fără cheltuieli în plus :o)
Singurul lucru de care veți avea nevoie pentru lumânare este un pahar sau o vază de forma și mărimea dorită. Poate că veți găsi ceva care să vă placă în e-shopul nostru…
MATERIALE NECESARE
Găsiți o vază sau un pahar; paharele cilindrice înalte sunt perfecte (dar nu sunt foarte fotogenice, așa că am ales unele mai mici). Pregătiți-vă așadar următoarele:
· o vază sau un pahar din sticlă
· perluțe sau biluțe decorative – le găsiți în florării sau în magazinele de bricolaj
· lumânări pastilă
· apă și ulei clasic de masă
· un fitil din bumbac, găsiți și în magazinele de bricolaj
· foarfecă
· flori de primăvară
Mai întâi faceți pluta. Am folosit cutiuța de aluminiu a lumânărilor pastilă, care este obișnuită cu contactul flăcării deschise. Scoateți ceara din ea, tăiați-o cu foarfeca pe laterale ca să se deschidă ca o floare și faceți o găurică în mijloc. Prin aceasta treceți un fitil lung de aprox. 3 cm. Acum pregătiți vaza. Turnați apă în ea și, dacă doriți, introduceți în ea elemente decorative – de ex, pietricele, biluțe de sticlă, perluțe ș.a. Apoi adăugați flori – eu am folosit crenguțe de forsiția și flori de azalee. Pe suprafața apei turnați un strat de aprox. 0,5 cm de ulei. Adăugați pluta și așteptați ca fitilul să se îmbibe cu ulei. Acesta ar trebui să iasă deasupra suprafaței doar aprox. 1 cm. Aceasta este tot. Aprindeți fitilul și bucurați-vă de liniște și confort.
ORICE FORMĂ DIN STICLĂ ESTE INTERESANTĂ
Flăcările lumânărilor vor fi mari. Chiar și într-o zi cu soare cum a fost astăzi s-au văzut bine, după cum vedeți în fotografii. Spre seară le-am lăsat să ardă încă aprox. 2,5 ore și tot nu s-au stins. Aveți grijă doar ca fitilul să nu ia contact cu apa înainte să îl puneți în ulei. Mi s-a întâmplat ca lumânarea să pocnească ușor, așa că a trebuit să folosesc un alt fitil. Florile arată superb în apă, dar au tendința de a se ridica la suprafață. Pluta vă va ajuta să le țineți sub nivelul apei.
Folosiți orice tip de sticlă preferați pentru aceste lumânări, chiar și un borcan sau un pahar de vin sunt potrivite. Cu cât este mai interesantă forma aleasă, cu atât va fi mai originală decorațiunea luminoasă.