Ne place să ne bucurăm din plin de mâncarea și băuturile specifice verii, chiar sub cerul liber. Și cea mai bună parte este că împărtășim aceste momente cu persoanele dragi.
Sigur îmi veți da dreptate - au cel mai bun gust atunci când le savurăm în natură. Momentelor de relaxare și odihnă li se potrivește o mâncare bună – ceea ce înseamnă că este timpul să încingem grătarul! Perspectiva de a nu depune prea mult efort și de a avea grijă maxim să nu se ardă ceva este una dintre cele preferate pe timp de vară. Și în zilele înnorate, setea ne urmărește. Iar alungarea ei cu o limonadă de vară este plăcută pentru cei mari și mici deopotrivă. Pentru a prepara băuturile răcoritoare acasă aveți nevoie doar de o carafă, apă rece și fructe sau legume de sezon, foarte benefice pentru sănătate.
Limonadele de casă se găsesc și în majoritatea restaurantelor. În unele locuri, acestea pot fi chiar scumpe. Însă, după ce ați savurat câteva dintre variantele disponibile în deplasare, veți ajunge la concluzia că vă puteți prepara acasă unele la fel de bune (sau chiar mai bune!). În timp ce, pentru un picnic împăturiți repede o pătură și ce mai găsiți prin frigider pentru a ieși în cel mai apropiat parc, de pregătirea limonadei ce casă este cel mai bine să vă ocupați în bucătărie. Lucrul cu ingredientele vă va da puțină treabă în plus, iar un fierbător va fi chiar apreciat. Pe lângă sifon, vin alb, suc de fructe proaspete ș. a., este bine să folosiți ca bază și ceai verde, negru sau din plante bine răcit.
Și nu uitați să luați și furculițele telescopice pentru grătar! Le găsiți chiar aici.
Rețetele sunt pentru cca. 1/2 l de băuturi răcoritoare
BĂUTURĂ DIN CITRICE CU CASTRAVETE
2 plicuri ceai de fructe citrice
1/2 l apă clocotită
1/2 limetă, feliată în feliuțe subțiri
fâșii de castravete tăiate cu un decojitor de legume
câteva frunzulițe de roiniță
pentru îndulcit - 1 lingură suc din bobițe de soc sau miere, după gust, gheață
Turnați apa fierbinte peste plicurile de ceai și lăsați la răcit. Adăugați în carafă câteva feliuțe de limetă, fâșii de castravete, frunzulițe de roiniță, turnați ceaiul peste ele și îndulciți după gust. Băutura va fi mai aromată dacă o mai păstrați la frigider pentru încă o oră.
BĂUTURĂ CU FRUCTE DE PĂDURE
1 plic ceai cu căpșuni și fructe de pădure
1/2 l apă clocotită
3 linguri amestec de fructe dulci – mure, coacăze, căpșuni și zmeură
câteva frunzulițe de roiniță
pentru îndulcit - 2 linguri sirop de mentă, gheață
Turnați apa peste plicul de ceai și lăsați să se răcească. Pe fundul carafei puneți fructele și presați-le ușor. Adăugați ceaiul infuzat, frunzele de roiniță și îndulciți cu sirop de mentă. Adăugați câteva cuburi de gheață și serviți.
CEAI DE PIERSICI CU LĂMÂIE ȘI MIERE
1 plic ceai verde
1/2 l apă clocotită
1/2 lămâie tăiată în feliuțe
o piersică mare, tăiată în feliuțe
pentru îndulcit - 2 linguri de miere, gheață
Infuzați ceaiul verde și lăsați-l la răcit. Puneți în carafă lămâia și feliile de piersică și presați-le ușor. Adăugați cuburi de gheață, turnați ceaiul peste amestec și lăsați la răcit pentru minim o oră.
Obțineți o variantă mai deosebită a acestei băuturi dacă folosiți felii de grep roz în loc de lămâie (în carafă) și adăugați orice fel de fructe aveți la îndemână. Îndulciți limonada cu miere și la final adăugați câteva crenguțe de lavandă înflorită. Lăsați totul să se răcească bine.
Înainte să ieșiți cu toate ingredientele necesare afară, unde vor fi atacate instantaneu de soare, eventual de insecte, se merită să faceți unele pregătiri acasă. Printre cele mai practice pregătiri se numără următoarele:
* Infuzați ceaiul de plante, verde sau de fructe pentru baza rețetei alese și lăsați-l la răcit.
* Puneți în frigider sau chiar în congelator sticlele cu apă plată sau carbogazoasă pentru lungirea băuturilor – atenție să nu uitați de ele dacă le-ați pus în congelator!
* Umpleți tăvițele de gheață. Puteți adăuga în ele și fructe mici, care vor răci și totodată vor adăuga aromă băuturii.
* Dintr-o bucată de pepene roșu sau verde faceți biluțe mici cu ajutorul unei forme speciale, puneți-le într-o punguță și congelați-le. Sunt perfecte în loc de cuburi de gheață!
* Dacă obișnuiți să așteptați un număr mai mare de invitați, un vas mai mare pentru limonadă cu robinet poate fi o achiziție practică pentru dumneavoastră. Este mai eficient și nu va mai trebui să vă deplasați mereu după sticle și carafe.
* Pentru transportarea sticlelor și a paharelor puteți folosi și un coș din sârmă ca și cel din cea de-a doua imagine.
* Spălați, curățați și feliați dinainte lămâile, castraveții, piersicile și celelalte fructe. Pregătiți-le pe toate în castroane sau pe o farfurie mare pentru a le putea folosi rapid și ușor.
* Și nu uitați de capacele protectoare contra insectelor. Pe timp de vară, mai ales viespiile ne pot provoca neplăceri.