De această dată, vă prezint husele în lavandei. În special nuanţele de violet vor atrage atenţia, deoarece violetul este culoarea acestui an.
Anul acesta favorizează în mod special nuanţele de violet; aceasta a devenit culoarea anului. Designerii de interior o numesc ultra violet. Culoarea violet se încadrează în categoria aşa-numitelor culori secundare - vezi textul de mai jos. Acestea sunt culorile obţinute prin amestecarea a două părţi egale din două culori de bază. În acest caz vorbim despre combinarea albastrului cu roşul. Se subînţelege aşadar care vor fi culorile care o vor influenţa şi completa. Voletul nu este o culoare pe care şi-o alege oricine. Toate nuanţele acestuia sunt speciale. Nuanţele mai închise – culoarea prunei şi purpuriul au un efect sublim şi pot fi completate perfect cu nuanţe de auriu, în timp ce tonurile din partea opusă a gamei – lavandă şi liliac, sunt foarte delicate şi pot fi combinate cu gama la fel de delicată de tonuri gri şi verzi. Culorile neutre, care atenuează violetul, cum sunt cremul, ocrul şi galbenul deschis alcătuiesc compoziţii softicate şi atractive.
VIOLET + VIOLET – COMBINAŢIE DE TON ÎN TON
Începeţi să combinaţi culorile într-un mod mai timid. Nuanţe de lavandă, liliac sau culorile luminoase de iarbă neagră creează impresia de spaţiu deschis. Dacă doriţi să creaţi o compoziţie cât mai bună din punct de vedere cromatic, atunci începeţi de la un element monocromatic. În acest caz este bine însă să folosiţi materiale cu o structură vizibilă, pentru ca rezultatul final să aibă impact. Alegeţi mobila în culori contrastante, de lemn învechit, preferabil cu un luciu puternic. Adăugaţi câteva elemente de culoarea oului prin accesorii şi de verde natural prin plante vii. Aspectul rezultat va crea o impresie romantică şi cultivată.
VIOLET + OCRU ŞI TONURI AURII - CONTRAST DIN PARTEA OPUSĂ A SPECTRULUI
Purpuriul regal nu poartă degeaba această denumire. O nunaţă tare de violet arată sublim şi iese cel mai bine în evidenţă pe lângă tonurile calde de ocru de aceeaşi intensitate. La această combinaţie se potriveşte mobilierul cu elemente istorice, decoraţiunile textile mari şi bogate sau tapetele cu dungi. Acest stil sofisticat se va potrivi de exemplu locurilor de luat masa.
VIOLET + NUANŢELE VECINE DE ROŞU ŞI ALBASTRU – CULORI PRIMARE TARI
Nuanţele vecine din spectrul de culori se potrivesc mereu cu nuanţa din mijlocul lor. Priviţi cercul cromatic al culorilor şi veţi vedea că nu am ales la întâmplare roşul şi albastrul. Cercul este un ajutor nepreţuit atunci când vreţi să vă asiguraţi că alegeţi bine culorile. Dacă alegeţi nuanţe mai deschise ale acestor culori, veţi crea o atmosferă relaxată. În acest fel vă veţi hotărî repede şi la culori noi pentru pereţi.