Castraveții mai mari sfârșesc de cele mai multe ori tăiați în rondele. Iar pentru ca acestea să nu se înmoaie după sterilizare, puteți încerca această rețetă de castraveți murați fără fierbere.
Această metodă nu doar că va scurta întregul proces de conservare, dar castraveții vor și rămâne crocanți și gustoși. Vă vor uimi cu siguranță la prima degustare. Am ales o zeamă puțin mai picantă, fără morcovi sau alte legume, potrivită pentru castraveții cu gust dulce-acrișor, însă nu trebuie să eliminați deoparte din rețetă hreanul și frunzele de viță de vie. De cele mai multe ori, castraveții murați în acest mod nu prind iarna, pentru că îi mâncăm înainte de venirea ei. Și chiar pentru acest scop îi prepar astfel: pot fi consumați la o săptămână (chiar și din a treia zi) după ce i-ați pus în borcane.
În lipsa fierberii secretul conservării constă în faptul că zeama cu condimente trebuie fiartă înainte, apoi o turnați peste castraveți, după care închideți bine borcanele cu capace. Singurul lucru căruia trebuie să îi acordați mai multă atenție este să nu vă ardeți la mâini. Am rețeta calculată pentru o porție mai mică, din care rezultă 4 borcane de o jumătate de litru. Cine are grădină, cunaște situația: castraveții cresc pe rând și, din când în când se adună cantități suficiente pentru astfel de porții mici, pe care le puteți conserva repede și pune la păstrare în cămară. Pe de altă parte, borcanele vor începe să dispară curând, deci vom avea un proces ciclic atâta timp cât ne va permite mama natură...
Pregătire: 1 oră * Cantitate: 4 borcane de 0,5 l
Pentru 4 borcane de 500 ml
· 1,5 kg castraveți mari, cu lungimi de 12-15 cm
· 4 frunze mari de viță de vie
· 8 rondele de hrean
· 8 rondele de ceapă albă
· mărar proaspăt
Pentru zeamă
· 1 l apă
· 300 ml oțet din vin 8%
· 110 g zahăr tos
· 35 g sare
· 1 linguriță boabe piper
· 1 lingură semințe de muștar
· 6 boabe ienibahar
· 4 foi de dafin
1. Spălați și sterilizați borcanele și capacele cu apă clocotită. Lăsați-le să se scurgă bine pe un prosop de bucătărie. Frecați bine castraveții, cel mai bine cu un burete de silicon, apoi tăiați-i pe lung în 8 părți egale.
2. Spălați frunzele de viță de vie, tăiați în rondele hreanul și ceapa. Puneți mai întâi frunza de viță de vie pe fundul borcanului uscat, apoi începeți să aranjați feliile de castravete. Introduceți-le în borcan pe lungimea pereților acestuia până când îl umpleți complet. În mijloc puneți câte două rondele de hrean și de ceapă și un buchețel de mărar proaspăt.
3. Aduceți la fierbere zeama cu oțet, zahăr, sare și condimente și lăsați-o să clocotească pentru 5 minute. Turnați zeama fierbinte peste castraveții din borcane, străduindu-vă să acoperiți bine castraveții și să distribuiți cât mai egal condimentele în borcane.
4. Ștergeți marginile borcanelor cu un prosop din hârtie și sigilați-le imediat cu un capac uscat. Întoarceți borcanele invers cu multă atenție, ca să nu le scăpați. Sunt foarte fierbinți! Lăsați borcanele întoarse până când conținutul devine călduț. Abia apoi întoarceți-le înapoi, iar după ce se răcesc complet, depozitați-le într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui, ideal în frigider.
Castraveții sunt gata de consum după 7 zile, dar îi puteți degusta începând cu a treia zi.
Castraveții cu lungimea mai mare de 15 cm sunt considerați prea mari pentru a fi murați. Pentru borcanele mai mici sunt prea mari, iar dacă nu obișnuiți să puneți murături în borcane mari, atunci va trebui să îi tăiați în felii sau rondele. Ca să nu se înmoaie prin conservare, încercați rețeta de mai sus, care nu necesită fierbere. Veți vedea că feliile rămân surprinzător de crocante și vă va fi foarte ușor să le aranjați în borcane.
Am în curte viță de vie tocmai pentru rețetele de castraveți murați, care fără ele nu au același gust. Frunzele vor deveni maronii în zeamă și nu vor arăta neapărat foarte bine, dar, împreună cu hreanul, le dau castaveților gustul pe care eu îl consider ideal. Mărarul este doar o completare, dar trebuie să fie și el acolo. Persoanele care preferă castraveții dulci-acrișori bine condimentați vor aprecia cu siguranță această rețetă. Recomand să îi consumați reci, cu pateu de casă. Veți avea parte astfel de o cină de vară târzie foarte apreciată de toată familia!