Este vremea pentru pâinea cu dovleac hokkaido

Perne de relaxare pentru zile comode de iarnă
22.1.2020
Lumânări decorate cu perluţe
31.1.2020

Perioadei de iarnă i se potriveşte câte o gustare dulce din când în când. Chiar dacă v-aţi propus să slăbiţi anul acesta...

Desigur ştiţi cât de minunate sunt aluaturile atunci când adăugaţi în ele morcovi sau dovlecel ras. Eu folosesc ambele legume inclusiv atunci când coc tort de ciocolată sau cu nuci, cărora le dă un gust extrem de bun. Al treilea companion este, fără îndoială, dovleacul. Adăugaţi-i merişoare uscate, miere şi alune şi veţi obţine un fel delicios de toamnă, pe care îl aştept cu nerăbdare deja cu o jumătate de an în avans.

Pâinea cu dovleac este foarte bună, are un gust discret, care, la fel ca şi în celelalte cazuri, nu dă de gol nimic din provenineţa sa. Dacă nu cunoaşteţi această pâine, prima dată vă veţi întreba ce ingrediente conţine aluatul.  Deoarece cantitatea de aluat este mare, folosesc pentru coacere forma mare extensibilă pentru cozonac, pe care o va umple complet. Înainte de coacerea pâinii, vă voi prezenta pe scurt forma, dar sigur o veţi folosi atât la aluaturi aerate, cât şi la aluaturi dospite, care vor avea astfel o formă perfectă pentru servire.

Această formă, dar şi alte forme din inox, silicon sau cu suprafaţă ceramică, găsiţi AICI.

Je-čas-na-tekvicový-chlebíček-hokkaido2

PÂINE HOKKAIDO

Pregătire: 45 minute * Obţineţi: o tavă plină cu dimensiunile 34 x 13 cm

   4 ouă

   150 g zahăr brun

   1 linguriţă esenţă de vanilie bourbon

   250 ml ulei de floarea soarelui

   3 linguri de miere

   350 g făină tip 650

   1,5 praf de copt BIO

   250 ml smântână

   100 g amestec de nuci, tăiate grosier

   80 g merişoare uscate

   200 g dovleac, ras în fâşii mari

   2 linguriţe scorţişoară măcinată

   puţină nucşoară rasă fin

 

1. Spălaţi bine dovleacul şi radeţi-l în fâşii mari. La dovleacul Hokkaido se poate folosi şi coaja, dar dacă aceasta nu vă place, curăţaţi-o cu un curăţător de legume, care nu pătrunde mult sub suprafaţă. 

2. Încingeţi cuptorul la 180 °C, ungeţi forma de cozonac şi pudraţi-o cu făină.

3. Bateţi ouăle cu zahărul până obţineţi o spumă tare şi aerată. Când şi-a mărit volumul de mai multe ori, adăugaţi esenţa de vanilie, uleiul şi mierea şi, după ce aţi mai bătut o dată scurt, adăugaţi alternând făina amestecată cu praful de copt şi smântâna. De fiecare dată bateţi scurt şi apoi opriţi mixerul.

4. Adăugaţi amestecul de nuci şi încorporaţi-l manual în aluat, apoi merişoarele şi grămăjoara de dovleac ras, apoi daţi-i gust cu scorţişoară şi cu nucşoară măcinată. Mutaţi aluatul în forma de copt şi întroduceţi-l în cuptor, pe grilajul din mijloc. Coaceţi 45 minute, apoi verificaţi stadiul prin testul scobitorii. Atunci când scobitoarea iese uscată, scoateţi pâinea de la cuptor. După 15 minute deschideţi deschizătoarea formei şi lăsaţi-o la răcit.

Această formă extensibilă este mult mai mare decât cele obişnuite pentru cozonac. Am estimat la fix cantitatea de aluat, dar dacă folosiți o formă mai mică, vă poate rămâne aluat, deci ţineţi cont de aceasta. În formă, prăjiturile se coc foarte bine şi nu încape îndoială că tot ce veţi coace în ea va fi uşor de scos. Atunci când cumpăraţi dovleci Hokkaido, asiguraţi-vă că sunt tari şi lucioși, au o culoare tare şi nu au zone moi în jurul codiței.

Această formă extensibilă este mult mai mare decât cele obişnuite pentru cozonac. Am estimat la fix cantitatea de aluat, dar dacă folosiți o formă mai mică, vă poate rămâne aluat, deci ţineţi cont de aceasta. În formă, prăjiturile se coc foarte bine şi nu încape îndoială că tot ce veţi coace în ea va fi uşor de scos. Atunci când cumpăraţi dovleci Hokkaido, asiguraţi-vă că sunt tari şi lucioși, au o culoare tare şi nu au zone moi în jurul codiței.

Consumaţi pâinea cu dovleac cât este proaspătă, atunci este cel mai bună. Are un gust discret de alune nu doar datorită amestecului de nuci, dar  şi gustului dovleacului, care aminteşte de ele. Iar adaosul de scorţişoară şi nucşoară o va face o adevărată bucurie în zilele reci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *