Rețetele de drob fac parte și dintre rețetele tradiționale de Paște ale poporului ceh. În acestea se folosesc cele mai variate condimente, tipuri de carne și multe verdețuri, precum și plante aromatice proaspete. Variațiile de gust pot fi dintre cele mai diferite, așa că depinde ce vă place mai mult. Este însă important să respectați instrucțiunile de preparare a rețetei și să nu trișați – drobul este mai ușor dacă, la final, adăugați albușe bătute spumă.
Trebuie să spun că iubim acest tip de mâncare de primăvară, de orice fel. Am încercat o serie de rețete deja. Cu carne preparată în orice fel – afumată, fiartă și la cuptor, am umblat după urzici, am adăugat nuci și migdale ca să îmbogățesc gustul, am gustat diverse rețete pe la prietene... În ultimii ani îl prepar însă pe cel pe care vi-l prezint astăzi. Mereu îl consumăm primăvara ca atare (este foarte bun și rece), îl adaug pe platouri, ba chiar îl folosesc și pentru a umple curcanul de Paște. Așa că nu pot decât să vă îndemn să-l gustați și rămâne la aprecierea voastră dacă gustul de primăvară este destul de pregnant. Folosesc o cantitate mare de verdețuri și familia mea îl apreciază atât de mult, încât vin cu toții în bucătărie de îndată ce-i simt aroma când se coace în cuptor.
Îl puteți servi și cald, cu cartofiori proaspăt fierți cu unt și plante aromatice. Și încă ceva. Chiar dacă, în mod tradițional, drobul arată cel mai bine într-o tavă smălțuită, veți constata că se coace perfect și într-o tavă din sticlă. Astfel nu se arde niciodată și îl pot servi chiar din tavă pe masa decorată cu motive de primăvară. Tava din sticlă are foarte multe utilizări. Folosesc capacul mai puțin adânc pentru a coace pâinea toast în cuptor și în tava mai adâncă fac drobul, care trebuie să se coacă fără capac, pentru a forma o crustă apetisantă. Puteți folosi tava cu tot cu capac pentru prepararea cărnii la cuptor. Pentru a putea beneficia de cât mai multe moduri de utilizare, lăsați deoparte categoria tăvilor cu capac drept atunci când doriți să achiziționați una nouă.
DROB TRADIȚIONAL CEH CU PLANTE AROMATICE ȘI FICĂȚEI DE PUI
Preparare: 45 de minute + timpul de coacere * Cantitate: 10 porții într-o tavă de 2,8 l
· 4 linguri de unt + o bucățică în plus pentru ungerea tăvii
· 200 g bacon englezesc slab tăiat în cubulețe
· 2 cepe de apă tocate mărunt
· 250 g ficăței de pasăre, curățați și tăiați în bucățele
· 2 linguri de cimbru verde
· sare, piper proaspăt măcinat
· 8 felii de pâine toast
· 3 ouă cu albușele și gălbenușele separate
· 200 ml smântână cu 30% grăsime
· o legătură mare de pătrunjel sau coriandru proaspăt, tocat mărunt
· ceapă verde pentru decor
1. Încingeți o lingură de unt într-o tigaie și căliți baconul și ceapa tocată mărunt.
2. În altă tigaie sotați ficățeii curățați și tăiați în bucățele cu cimbrul în restul de unt (puteți adăuga și o crenguță de rozmarin), adăugați sare și piper. Eu pun destul de multă sare și piper, dar Dvs. condimentați după cum vă place. Mutați conținutul ambelor tigăi într-un castron și lăsați-le la răcit.
3. Tăiați pâinea toast în cubulețe, pe care le puneți în capacul tăvii de sticlă. Îl puteți unge puțin cu unt și pe acesta. Introduceți pâinea toast în cuptor și lăsați-o să se usuce bine cam la 170 °C. Între timp, adăugați un praf de sare la albușe și bateți-le bine, până când obțineți o spumă tare.
4. Apoi amestecați pâinea cu amestecul de bacon și ficăței, turnați deasupra gălbenușele bătute cu smântână și adăugați pătrunjelul/coriandrul tocat. Adăugați sare după gust, amestecați și, la final, încorporați cât mai ușor albușele bătute spumă. Turnați drobul într-o tavă unsă cu puțin unt, nivelați suprafața și introduceți în cuptorul preîncălzit la 175 °C. Coaceți pe grilajul de jos timp de 30 de minute, apoi porniți căldura de sus pentru câteva minute, ca să se formeze o crustă aurie. Decorați drobul cu rondele de ceapă verde și serviți.
Puteți sota ficățeii de pui și în ulei de măsline, iar pentru un adaos de savoare, puteți adăuga în drob și câteva bucăți de nucă tocate grosier. Călesc baconul doar într-o lingură de unt, pentru că are suficientă grăsime. Folosesc de fiecare dată un bacon cât mai slab, dar la călit iese în evidență grăsimea. Însă nu vă temeți de ea, pentru că dă un gust foarte bun mâncării.
Aici puteți vedea toate ingredientele pregătite pentru amestecul final. Amestecul de cărnuri se răcește în timp ce cubulețele de toast se rumenesc în cuptor. Nu săriți peste acest pas. Pâinea uscată nu se umezește atât de repede și contribuie la aspectul drobului (bucățelele de pâine se vor vedea frumos). În plus, toate ingredientele vor fi încorporate în spuma de albușe și drobul rămâne pufos. Bat albușele într-o spumă tare și pregătesc verdeața. Tot ce îmi mai rămâne de făcut este să ung tava cu unt și, în scurt timp, un miros îmbietor va umple întreaga bucătărie…
Îmi plac mult tăvile din sticlă. Sunt făcute din sticlă borosilicată, care este foarte rezistentă la temperaturi mari. Rezistă la temperaturi între -50 și +500 °C, ceea ce este impresionant :o) Însă în niciun caz nu le expun la schimbări bruște de temperatură. Deoarece sticla nu are o suprafață poroasă, se spală foarte ușor – nimic nu se lipește prea tare de pereții ei – cel mult are nevoie să stea puțin la înmuiat. Eu le încredințez de fiecare dată mașinii de spălat vase.