Cunoașteți un leac mai bun pentru diminețile răcoroase decât un chec pudrat cu zahăr pe masa din bucătărie? Comandați-vă o formă frumoasă pentru el, va fi o decorațiune frumoasă în bucătăria dumneavoastră!
Am vorbit deja de multe ori aici despre checuri și forme pentru coacerea lor. Iubesc prăjiturile bune și niciodată nu contenesc să creez combinații și aluaturi cu gusturi noi. Iar formele nu-mi ajung - aș putea să am un perete plin de ele, ca și în bucătăriile vechilor castele medievale. De fiecare dată îmi spun că nu mai am voie nici să mă uit după forme de copt noi, dar mereu apare câte ceva nou care îmi atrage atenția. Pot bănui caracteristicile acestei forme de copt, pentru că le-am prezentat deja aici pe surorile ei ce beneficiază de aceeași tehnologie de producție. De această dată, vom folosi forma care se mândrește cu vârfuri ascuțite în spirală, pe care o voi boteza simplu, „twist”.
Și aceasta este ușoară ca o pană și presupun că aluatul o va umple până la ultimul detaliu. Am ales pentru ea un aluat mai greu, care se potrivește foarte bine zilelor tot mai gri de toamnă, cu dimineți cețoase. Vom coace un chec din dovleac plăcintar, din care îmi pregătesc în avans un piure mătăsos și fin, în care adaug mirodenii de turtă dulce și ghimbir. Veți vedea cât de simplu este...
Pregătire: 50 de minute * Cantitate: un chec cu diametrul de 24 cm
Piure de dovleac
Spălați dovleacul, curățați-l de coajă și scoateți semințele. Tăiați pulpa în cubulețe mai mici și puneți-le într-o cratiță. Adăugați apă cât să acopere cubulețele, aduceți la fierbere și fierbeți-le timp de 20 de minute. Imediat ce cubulețele s-au înmuiat, lăsați-le să se răcească puțin. Apoi strecurați apa și mixați-le cu un blender vertical astfel încât să obțineți un piure fin.
NOTĂ: Dacă preparați tot dovleacul, puteți congela restul de piure pentru utilizări viitoare. În stare proaspătă, rezistă cam 5 zile în frigider.
Aluat
Așa cum îi spune și numele, dovleacul plăcintar se potrivește perfect pentru prepararea bunătăților dulci. Are o structură fină și gustul amintește puțin de untul de alune. Imediat ce i-am făcut loc în bucătărie, m-am împăcat cu ideea zilelor ploioase și gri. Înainte să-l procesați, este nevoie să curățați dovleacul de coajă. Veți vedea cât de untoasă este pulpa. Puteți prepara piure-ul și din pulpă coaptă, dar este mai rapid procedeul prin fierbere.
Pulpa conține calciu, vitaminele A și B, iar consumul ei este benefic pentru sănătate, pentru că este un aliment de bază, potrivit inclusiv pentru persoanele la regim alimentar. În afară de bucătăria dulce, încercați-l și în feluri sărate, ca garnitură la carnea de pui, ca bază pentru sosuri, supe creme sau pe grătar, bine condimentat.
Rândul rodiei vine abia la final, eu o folosesc pentru decorarea checului. Reprezintă o altă delicatesă binevenită și sănătoasă, care se potrivește perfect cu mâncarea de toamnă.
Umpleți forma de chec doar până la două treimi. În timpul coacerii, crește până la marginea formei. Feliile de chec vor avea o culoare destul de închisă, chiar dacă baza aluatului este din spumă de ouă, iar piure-ul are o culoare frumoasă și deschisă. Doza de mirodenii pentru turtă dulce va colora checul în culoarea scorțișoarei.
Forma nu m-a dezamăgit! Vă mai prezint checul proaspăt scos din ea, înainte să-l decorez. Nu este nevoie decât de puțin zahăr pudră...
... dar gustul bobițelor îl desăvârșește. Pentru ca bobițele să nu alunece, folosiți-vă de puțină glazură din zahăr cu lămâie sau ciocolată albă ca să le fixați.