Tortul ce poartă cu mândrie acest nume este cu adevărat special. Nu doar prin culoarea sa, însă vă va uimi cu blatul său delicat şi pufos şi, de asemenea cu faptul că acea cantitate destul de mare de cremă pe care o veţi consuma este de fapt o porţie sănătoasă de brânză proaspătă.
Dacă nu vă împăcaţi cu zahărul, aflaţi şi că într-o porţie, acesta nu se va regăsi în cantităţi prea mari, aşadar aveţi în faţă un tort impozant, care se şi pregăteşte uşor. Pentru un tort de formă clasică trebuie să coaceţi aluatul în două forme, aşadar să dublaţi cantităţile de ingrediente. Cantitatea de cremă este exact pentru ungerea blaturilor şi decorarea suprafeţei tortului, dar dacă vreţi un strat mai gros, folosiţi 1 ½ cantităţi ingrediente. La prima privire, tortul pare îmbrăcat în cremă în întregime, el este însă împodobit mai mult de firimituri de aluat. Atunci când tăiaţi însă această bombă aerată, veţi obţine o felie de un roşu apetisant. Minunat!
Eu m-am îndepărtat mult de versiunea de bază, pentru că am vrut să pregătesc tortuleţe mici, potrivite pentru luna iubirii şi - de ce nu? - şi pentru mărţişor. Primăvara se face simţită încetul cu încetul şi se cuvine să începem să o sărbătorim!
Pentru acest tortuleţ am folosit o formă mică şi practică – Forma din inox cu pistonaş, cu ajutorul căreia veţi tăia inimioare mici (avem şi forme rotunde de acelaşi fel), pe care le veţi umple apoi cu cremă foarte uşor. Pistonaşul se va ocupa de distribuirea cremei în mod uniform şi, în doar câteva momente, veţi obţine un tortuleţ extrem de aspectuos. Nu las niciodată de la mine când vine vorba de ajutoarele din bucătărie care îmi uşurează mult munca.
Preparare: aluat 20 min + cremă şi finisare tort 45 min * Obţineţi: 7 porţii
Aluat
• 180 g unt
• 150 g zahăr tos
• 2 ouă întregi
• 150 g făină
• 2 linguriţe praf de copt
• 1 lingură rasă cacao
• 125 ml lapte bătut
• 1½ linguriţe rase colorant gel roşu
• 1½ linguriţe oţet din vin
• 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
Cremă
• 200 g brânză Philadelphia
• 200 g mascarpone
• 120 g zahăr pudră
• 5 ml esenţă vanilie
• 200 ml smântână 30%
1. Pregătiţi-vă o tavă de 20 × 25 cm, tapetată cu hârtie de copt. Bateţi untul topit cu zahărul până obţineţi o cremă aerată de culoare deschisă. Încorporaţi pe rând ouăle, apoi făina cernută amestecată cu praful de copt. Încingeţi corpul la 180 °C.
2. Amestecaţi manual cacaoa în aluatul obţinut, laptele bătut şi colorantul gel.
3. Turnaţi într-un castronel oţetul din vin şi adăugaţi bicarbonatul de sodiu. Atenţie, amestecul va face o spumă bogată. Amestecaţi-l manual imediat în aluat, acesta îl va face mai aerat. Întindeţi imediat aluatul pe tava pregătită, nivelaţi suprafaţa şi daţi la copt pentru 30 de minute. Când este gata, lăsaţi-l până se răceşte complet.
Crema
Amestecaţi brânza rece cu mascarpone, adăugaţi zahărul cernut şi esenţa de vanilie şi bateţi scurt. Bateţi smântâna până se întăreşte şi încorporaţi manual câte o lingură în amestecul de brânză. Daţi la frigider.
Finalizare – vezi procedeul explicat în poze:
Pentru colorarea aluatului folosiţi cel mai bine colorant Wilton (nu am mai avut, aşa că am improvizat rapid), însă în orice caz, folosiţi culori gel. Pentru intensificarea culorii este nevoie de un agent acid, din acest motiv se foloseşte lapte bătut la aluat. Păstrez aluatul în frigider până încep să tai formele. Este foarte aerat şi se va întări repede. Aici puteţi vedea forma mică pentru decupare cu piston pe care o folosesc. Gândiţi-vă de la început cum să o plasaţi pe aluat, astfel încât să vă iasă cât mai multe forme. Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să tăiaţi formele.
Inimioarele formate sunt înalte, aşa că le puteţi tăia în jumătate pe tăţime. Se poate vedea că blatul este poros şi lasă firimituri imediat. Puteţi păstra resturile de aluat pentru decorarea de la final. Pentru formarea fiecărui tortuleţ veţi avea nevoie de 3 straturi de blat, aşadar străduiţi-vă să-l valorificaţi la maxim când îl tăiaţi. Dacă îmi lipseşte vreun strat, la ultimul tortuleţ înlocuiesc stratul din mijloc cu firimituri din blat. Nici nu se va observa diferenţa.
Introduceţi în formă un strat de blat, adăugaţi o lingură cu vârf de cremă şi al doilea strat de blat. Presaţi stratul superior cu ajutorul pistonaşului. Crema se va nivela frumos în interior. Repetaţi procedeul – adăugaţi din nou o lingură cu vârf de cremă şi ultimul strat de blat. Acum presaţi delicat cu pistonaşul şi, în acelaşi timp, trageţi de formă în sus - şi gata! Aţi obţinut un tortuleţ parcă desprins din tablouri! Dacă crema iese cumva pe afară, nu are nimic. La următorul tortuleţ veţi şti deja cum să procedaţi ca să iasă bine.
Nu ar fi potrivit să ascundem tortul în cremă albă. O inimă de Dragobete sau de Mărţişor trebuie să fie roşie. Însă în rest decoraţi cum vă place. Puteţi unge suprafaţa cu cremă, să presăraţi deasupra firimituri din blat, fructe confiate, flori comestibile sau altele.
Dacă nu vă place să folosiţi coloranţi alimentari, puteţi face aluatul şi fără ei. Gustul nu va fi deloc afectat; blatul va rămâne ciocolătos, datorită conţinutului de cacao şi îşi va păstra delicateţea. Pe de altă parte, dacă savuraţi acest tort doar din când în când, personal nu văd nici o problemă în includerea colorantului.