Aspicul face parte dintr-o categorie de feluri de mâncare care ori sunt preferate, ori nu vă plac deloc. Însă pot avea multe arome, nu îngreunează funcţionarea organismului, iar felurile care îl au în componenţă arată superb.
În perioada când nu existau frigidere, aspicul se folosea pentru prelungirea vieţii alimentelor, pentru că au capacitatea de a asigura o conservare parţială. Pregătirea acestora presupunea însă extrem de mult timp. Astăzi, datorită gelatinei cu întărire rapidă, legumele nu ajung să se vestejească, nici suprafaţa ouălor să se usuce, iar aspicul protejează deopotrivă creme dulci şi maioneze. Printre delicatese se numără peştele, căruia i se potriveşte un aspic cu gust uşor acrişor. Fac des prăjituri uşoare cu fructe, care pot fi transportate destul de uşor datorită jeleului tare, care are şi proprietatea de a sigila gustul şi sucurile zmeurei, căpşunilor şi a altor fructe delicate, care se alterează repede.
Pe scurt, vă recomand cu căldură să încercaţi aspicurile. Ba chiar mai mult dacă pregătiţi vreun cadou culinar pentru cineva şi doriţi ceva de efect.
Pregătire: 2 ore + 1 oră pentru întărirea aspicului * Obţineţi: 6 porţii
Carne condimentată
2 buc piept de pui cu os (4 porţii)
2 linguri ulei de măsline
1 linguriţă chimen
1 linguriţă amestec piper de 3 culori, proaspăt măcinat
1/2 linguriţe ienibahar măcinat
3 frunze de dafin
50 g unt
Pentru decorare
feliuţe de lămâie
morcov
castraveciori muraţi
măsline negre
frunze de busuioc
Aspic
600-750 ml supă de pui
8 foi de gelatină
1. Spălaţi şi uscaţi pieptul de pui. Puneţi într-un castronel ulei, adăugaţi condimentele şi amestecaţi. Ungeţi carnea cu acest amestec şi puneţi-o într-o tavă mică, în care aţi topit untul în prealabil.
2. Acoperiţi tava bine cu folie de aluminiu şi introduceţi-o în cuptorul încălzit în prealabil la 200 °C, pe grilajul de jos. Coaceţi 1 oră. Apoi scoateţi folia de aluminiu, umeziţi carnea cu sosul lăsat cu o lingură şi introduceţi la cuptor încă 15 minute fără folie – carnea va căpăta astfel o crustă subţire. Deoarece carnea este foarte fragedă, trebuie lăsată să se răcească, pentru a fi tăiată în felii subţiri. În mod ideal, puteţi pregăti carnea în seara dinaintea preparării aspicului.
3. Între timp, pregătiţi-vă cam 3/4 l supă de pui cu ceapă, 3 boabe de ienibahar, 5 boabe de piper, 1 foaie de dafin şi legume de supă. Adunaţi grăsimea de pe supa răcită şi strecuraţi-o bine, ca să fie cât mai curată. Dacă supa va fi grasă, aspicul nu va fi clar!
4. Încălziţi 600 ml supă. Puneţi gelatina la înmuiat într-un castronel cu apă rece. Durează cam 10 minute până se înmoaie bine. Apoi stoarceţi apa în exces din gelatină şi turnaţi-o în supa caldă şi curată. Amestecaţi încontinuu, până la topirea completă a gelatinei; lichidul nu trebuie să dea în clocot! Apoi lăsaţi la răcit şi între timp aranjaţi carnea într-o formă frumoasă. Turnaţi gelatina călduţă peste carne şi introduceţi forma în frigider. Această cantitate s-a întărit cam într-o oră, însă poate dura şi mai mult.
Tai carnea în felii subţiri şi o aranjez astfel încât să ocupe întreaga formă. Între timp, las foile de gelatină la înmuiat. Foile de gelatină se află în dreapta, arată puţin ciudat, ca un fel de celuloid.
Decorez suprafaţa cărnii cu legume. Gustul acestora va fi estompat în aspic, deci au un rol mai mult decorativ. Formez spiralele din morcov cu ajutorul curăţătorului de legume – tai câteva felii şi le sucesc. Aspicul le va ţine laolaltă. Înainte să turnaţi aspicul peste carne, mai adăugaţi sare şi condimente peste ea, ca să potriviţi gustul.
O formă de 25 cm a necesitat cam 600 ml de supă cu aspic. Dacă nu doriţi să acoperiţi complet carnea, formaţi un strat destul de gros, din care ies doar colţurile cărnii. În caz că doriţi sa acoperiţi carnea complet, pregătiţi 300 ml de lichid în plus. Aşa aş proceda în cazul în care aş prepara peşte în acest fel, însă carnea nu necesită la fel de mult aspic. Am creat o compoziţie dietetică, în care rolul principal este jucat de condimente. Gustul obţinut este delicat. Însă puteţi folosi carne de porc, preparată la cuptor cu ierburi şi usturoi sau rulouri tradiţionale de şuncă cu maioneză şi hrean. În orice caz, nu vă zgârciţi la condimente (dar nici nu exageraţi), pentru a asigura aspicului un gust bun.
La prepararea acestuia se foloseşte gelatina de porc, granule sau foi. Este curată şi transparentă (înainte, gelatina se curăţa cu ajutorul albuşelor, care atrag impurităţile).
Aspicul poate fi adăugat la toate delicatesele reci din bucătărie. Dacă doriţi să aibă gustul ingredientului principal (ca şi în reţeta mea), folosiţi supă de carne, legume sau peşte.
La carnea rece de peşte se foloseşte aspicul din zeamă de castraveţi muraţi.
Gustul acrişor se potriveşte cel mai bine la aspicuri. Folosiţi legume murate, uşor picante în locul celor proaspete.
Puteţi forma mici aperitive în forme pentru brioşe; puneţi în ele o jumătate de ou fiert, somon, pătrunjel şi spumă de unt.
Dacă doriţi să pregătiţi un tort din aspic, atunci puneţi delicatesele care vor forma baza acestuia până la marginea formei. Este nevoie ca gelatina să se scurgă peste tot, ca să formeze o formă compactă.
Aspicul curat şi întărit poate fi încălzit şi refolosit, se topeşte însă într-o formă pe abur.
La aspic se potrivesc toate condimentele naturale.
…Nu m-am putut abţine şi am fotografiat o porţie pentru Dvs. Aspicul ţine preparatul laolaltă şi poate fi porţionat uşor cu ajutorul unui cuţit ascuţit.
Din e-shopul nostru vă puteţi cumpăra cuţite ascuţite, cu care porţionarea vă va merge de minune!