Aduceți în casă puțin din farmecul primăverii. Chiar dacă afară a revenit iarna pentru scurt timp, plantele cu bulbi au deja frunze mari si verzi, care contrastează plăcut cu zăpada din afara geamurilor. Le puteți pregăti ghivece inedite, frumos decorate!
Zambilele și narcisele în ghiveci au apărut în florării încă din luna ianuarie. Însă am adus câteva acasă abia acum, ca să putem sărbători venirea primăverii atât cât se poate. Tonurile de verde care poartă în ele viața ies foarte bine în evidență pe alb sau pe sticlă și, datorită faptului că plantelor cu bulbi le merge bine la temperatura camerei, vă veți bucura în curând de flori frumoase în culori pastelate!
Asemenea acestora, răsadurilor și micilor plante de interior le place căldura. În fiecare an le înmulțesc și mă folosesc cu încredere de castroane și căni mari, care devin ghivece utile și foarte aspectuoase. Am completat aranjamentul cu o coroniță artificială pe care o mai aveam aici de la Crăciun. În curând, o voi împodobi cu niște floricele de primăvară. Pentru plantele cu bulbi aveți nevoie de niște ghivece mici. Dacă nu aveți la îndemână o mărime potrivită, căutați prin dulap o cană mare, pe care o puteți decora după preferințe, de exemplu cu flori de pe șervețele de hârtie.
Tehnica imprimării cu șervețele poate fi considerată mai demodată, dar dacă vreți să obțineți ceva inedit, se merită să o încercați. Cu ajutorul ei, aveți ocazia să creați ceva original, exact conform așteptărilor voastre, care să completeze frumos colțul înflorit al camerei. Astfel puteți obține și niște cadouri pe care să vă puneți propria amprentă pentru o persoană dragă, care apreciază activitățile creative.
CUM SĂ OBȚINEȚI IMPRIMEURI DIN HÂRTIE
Technica șervețelului - decupajul, a câștigat multă popularitate acum 20 de ani. Însă transferul decorului din hârtie pe o anumită bază nu se referă doar la șervețele. Puteți folosi printre altele și hârtie din orez, dar și folie specială holografică pentru decupaj. Și dacă vă limitați la „obișnuitele șervețele”, tot aveți la dispoziție atât de multe posibilități care vă trezesc fantezia la viață! De asemenea, obiectele pe care doriți să le decorați astfel pot fi din cele mai diferite materiale, de exemplu, din lemn, metal sau plastic. În acest caz, eu am decorat suprafața unei căni mari din ceramică.
Imaginile pot fi transferate pe orice suprafață, pentru că șervețelele sunt foarte subțiri -veți lucra doar cu stratul superior al șervețelului, cel decorat. Șervețelele normale au câte 3 straturi, iar în momentul în care îndepărtați cele două straturi de dedesubt, rămâne un strat foarte subțire; încercați și voi! Pentru decorarea unui obiect din ceramică, pregătiți-vă următoarele:
Lipici pentru decupaj – îl găsiți într-o papetărie bine aprovizionată sau în magazinele de bricolaj, dar și online. Lipiciul acesta este special pentru că îndeplinește și funcția lacului de protecție, așa că modelul va fi protejat de decojire și de umezeală.
Șervețele – nu trebuie să cumpărați tot pachetul, în anumite magazine online specializate puteți cumpăra șervețelele și în set de două bucăți, care costă între 2 și 3 lei.
NOTĂ: O regulă importantă – alegeți-vă un șervețel cu fundalul într-o culoare cât mai apropiată de cea a obiectului pe care doriți să-l decorați. Doar așa, marginile decupate ale modelului se vor estompa perfect pe noua suprafață. Aici am un crem foarte deschis.
Curățați și degresați foarte bine cana cu apă și detergent de vase. Desfaceți șervețelul în fața Dvs. și gândiți-vă ce modele doriți să decupați. Decupați-le cu forfecuța ori exact pe contur – acolo unde separați două modele (vezi partea de jos a buchețelului de trandafiri), ori adăugați 1-2 mm din fundal acolo unde se poate (vezi partea de sus a trandafirilor).
FIXAȚI IMAGINEA CU LIPICI, PROTEJÂND ȘI SUPRAFAȚA
În imaginea anterioară este decupat un buchețel de trandafiri cu toate cele 3 straturi ale șervețelului. Aici lucrez deja doar cu stratul imprimat al șervețelului – le-am desprins pe celelalte două. Imprimeul astfel creat este unul foarte fragil, dar veți vedea că rezistă. Înainte de a-l fixa, stabiliți cu atenție locul în care vreți să-l aplicați, apoi aplicați lipici începând din centru și plasați imprimeul în locul dorit. Nivelați-l bine cu degetele, ca să adere complet la suprafața pe care îl fixați, apoi aplicați lipiciul pe toată suprafața cu pensula bine umezită. Nu presați și nu reveniți de mai multe ori asupra unei zone.
Puteți rupe ușor marginile decorului. Astfel, pensula va fixa perfect modelul și pe o suprafață denivelată. Lucrați încet și cu răbdare pentru a plasa bucata de șervețel exact acolo unde doriți. Ulterior, nu o mai puteți deplasa.
NOTĂ: Lipiciul pentru decupaj este alb la început, iar pe suprafața modelului vor fi vizibile liniile lăsate de pensulă, dar după câteva momente devine transparent și formează un strat protector asemănător cu lacul, care protejează suprafața de umezeală.
DECOR DE PORȚELAN
Modelele din șervețele se mulează perfect pe suprafața cănii. Dacă lucrați cu grijă, nu vor apărea încrețituri, iar decorul va deveni parte din obiect, fără să se dea de gol că face parte dintr-un șervețel. Bineînțeles că, imediat ce luați cana în mână, veți simți că este puțin rugos, dar la prima vedere, ghiveciul sau cana arată foarte bine. Străduiți-vă să folosiți o cantitate cât mai mică de lipici. După primele 2 - 3 imagini lipite, deja veți ști exact ce aveți de făcut...
Dacă nu aveți chef de activități creative, aruncați o privire în e-shop, unde găsiți căni frumoase, perfecte de dăruit, dar și de folosit drept ghivece!