Momentan sunt într-o perioadă în care prefer ghimbirul. În afară de aceasta, ador rețetele nordice pentru astfel de biscuiți obișnuiți pe care îi puteți depozita în borcane sau cutii metalice și vă puteți bucura apoi de ei toată iarna.
La mine acasă îi căutăm mereu atunci când ne este poftă de ceva dulce. Este, de fapt, un fel de turtă dulce, așa că puteți folosi rețeta preferată, înlocuind mierea cu siropul de ghimbir (aici puteți găsi rețeta), adăugați 1/2 linguriță de ghimbir măcinat la o linguriță de mirodenii pentru turtă dulce și gata. Biscuiții cu ghimbir au nevoie să stea la păstrare cel puțin două săptămâni înainte de a fi consumați. Dar acesta nu este cel mai important lucru pe care voiam să vi-l împărtășesc. Am o metodă neobișnuită de a da forma specială acestor biscuiți – folosesc fundul unui pahar cu model pe post de ștampilă.
Sunt convinsă că veți găsi un pahar asemănător în dulapul din bucătărie. Întâlniți această caracteristică la paharele din cristal pentru apă, vin sau whisky sau chiar la castronelele pentru servirea compotului. Paharul meu este din sticlă turnată, este greu și are diametrul exact cât trebuie. Priviți cum fac biscuiții. Este o treabă plăcută și rapidă, care vă va înveseli într-un weekend răcoros…
Toate felurile de aluat de turtă dulce, fie ele mai deschise sau mai închise la culoare, au un gust delicios. Paharul își face foarte bine treaba și, cu ajutorul lui, veți crea repede niște biscuiți frumoși și rotunzi. Pregătiți-vă următoarele:
· aluatul preferat de turtă dulce, la care vă recomand să adăugați ghimbir măcinat
· un pahar cu un model 3D frumos pe bază
· un cuțit bont
· hârtie de copt
Dacă doriți să aflați rețeta mea preferată pentru turta dulce cu ghimbir, o las mai jos:
70 g unt, 100 g zahăr brun, 1/2 cană de miere sau sirop de ghimbir și 2 lingurițe oțet se amestecă într-o cratiță și se aduc la fierbere amestecând încontinuu. Lăsați la răcit.
Adăugați un ou bătut în această bază și bateți totul cu un tel, adăugați 350 g de făină, 1/2 linguriță de praf de copt, 1/2, maxim 1 linguriță de ghimbir măcinat, 1 linguriță de scorțișoară (sau o linguriță de mirodenii pentru turtă dulce) și un praf de sare. Amestecați totul bine, până când obțineți un aluat omogen, faceți din el un cilindru, pe care îl înveliți în folie și lăsați-l la răcoare pentru 2 ore.
Tăiați în două cilindrul de aluat, apoi tăiați treptat fiecare jumătate în felii rotunde cu grosimea de 0,5 cm. Faceți în palme câte o biluță din fiecare felie. Astfel aveți siguranța că biscuiții vor avea aproximativ aceeași mărime. Apoi luați fiecare biluță și presați-o cu fundul paharului.
Aveți totul sub control. Paharul va presa în mod egal aluatul înspre margini. Pentru că puteți vedea prin pahar, veți ști exact când trebuie să vă opriți din presat. Este momentul când aluatul ajunge la margini.
Desprindeți biscuitele de pe fundul paharului și puneți-l pe hârtie de copt. Aluatul este dens, dar nu se lipește atât de mult încât să fie nevoie să folosiți făină în plus. Biscuiții cu ghimbir nu ar trebui să fie prea groși, ca să se poată coace bine. Praful de copt va face blatul mai pufos și formele create se vor umfla în cuptor. Puneți biscuiții copți și răciți într-un borcan din sticlă sau într-o cutie metalică și lăsați-i să se tragă pentru două săptămâni.
Puteți face cu aceeași formă și biscuiți din alte feluri de aluat. Iar dacă vă plac biscuiții de casă cu forme frumoase, vă puteți comanda și o presă pentru biscuiți.