Dovleceii sunt foarte iubiți în bucătăria românească pe bună dreptate! Pe lângă beneficiile nutritive și îmbunătățirea digestiei, au un gust extrem de bun și pot fi preparați în multe moduri.
Dovleceii provin din Italia, deci nu este de mirare că iubesc soarele. Și la noi le merge foarte bine și ne bucură cu gustul lor toată vara. Dacă doriți să cultivați această legumă, va fi destul de ușor și veți fi răsplătiți repede cu o recoltă bogată, care nu va fi afectată de diverșii dăunători. În bucătărie puteți folosi dovleceii în multe feluri care de care mai interesante – menționez doar câteva dintre ele: checurile sărate, murăturile, mâncărurile scăzute, la grătar, dar și aluaturile dulci. Se merită să le încercați pe acestea din urmă. Pe lângă ele nu pot uita să menționez plăcințelele cu dovlecei, care sunt excelente, sau mult iubitul ratatouille francez.
Dovleceii sunt disponibili tot timpul anului, fiind prezenți în oferta din galantare și pe timp de iarnă. Nu se pune problema că recolta fragedă a verii are un gust cu totul deosebit. Dacă aveți posibilitatea să îi cultivați, chiar și pe o bucată de pământ cât de mică, nu ezitați. Puteți consuma și florile de dovlecei, care sunt atât decorative, cât și comestibile, servindu-se umplute cu ricotta, pesto și usturoi. Usturoiul și condimentele cu gust puternic reprezintă baza aromelor care însoțesc adesea dovleceii în mâncare. De sine stătători nu au un gust foarte pregnant, dar dacă aveți deja la dispoziție primii dovlecei din propria recoltă, bucurați-vă de gustul lor în salatele de crudități. Gătitul cu dovlecei reprezintă o temă nesfârșită și, nu în ultimul rând, sunt ieftini și nu vor crește cu mult valoarea listei de cumpărături.
Ceea ce mă duce cu gândul la excelentul tort de dovlecei, pentru care încă nu v-am oferit rețeta. Îl voi pregăti în curând dar, până atunci, vă invit în bucătăria e-shopului nostru, unde veți găsi tot ce aveți nevoie pentru un gătit ușor și o servire modernă.
Cu siguranță cunoașteți deja delicioasele chiftele de legume. Dacă înlocuiți cartofii cu dovlecei, vă veți putea bucura și mai mult de gustul lor. Plăcințelele cu dovlecei pe care le preparăm cu drag acasă vor deveni una dintre mâncărurile dumneavoastră preferate de vară. Au un singur inconvenient – va trebui să prăjiți multe, pentru că vi se vor topi de sub ochi. Mărarul pune în valoare gustul dovlecelului și chiar dacă precizez că nu este nevoie de el neapărat, dacă nu aveți o aversiune față de el, folosiți-l cu încredere! Iar la final adăugați un sos din smântână ușor fermentată, în care adăugați usturoi.
Rulourile de dovlecei în ulei aromatizat pot fi făcute din dovlecei mici și fragezi. Veți avea nevoie de fâșii înguste, pe care le veți înfășura în jurul brânzei și trebuie totuși să rămână destul de mici astfel încât să încapă ușor în gură. Este vorba despre un aperitiv simplu, perfect pentru vară și vacanță. Țin rolele în ulei aromatizat cam 5 zile și mi-am cumpărat pentru ele câteva doze frumoase cu închidere clip, care sunt în ofertă momentan în variante de la 0,5 până la 2 litri. Folosiți-le pe cele mai mari pentru conservarea brânzei în ulei, fructe cu rom sau pentru păstrarea alimentelor uscate, care vor fi astfel mai protejate de dăunători. Capacele colorate au și funcție decorativă, așa că puteți servi felurile de mâncare direct din borcan.
Quiche-urile sărate franțuzești sunt renumite datorită gustului lor unic. Printre cele mai renumite se numără quiche Lorraine și altele cu umpluturi de brânzeturi, ierburi aromate și ceapă, care se deosebesc destul de mult de felurile savurate în regiunile italienești. Baza quiche-ului în spirală o reprezintă aluatul fraged, în care veți turna o umplutură din brânză aromată, cu gălbenușe de ou. Totul merge rapid, chiar dacă rularea fâșiilor de dovlecei necesită puțină joacă. Dar nici aceasta nu vă va reține prea mult atunci când veți prepara această cină delicioasă de vară.