Am ieşit puţin din tipare cu denumirea acestei tarte cu legume. Am combinat un termen englez cu unul francez, ceea ce poate fi ciudat, dar nu ne gândim acum la asta. În principiu, este vorba despre necesitatea de a consuma legume şi în lunile de iarnă, iar ca acestea să aibă un gust bun, este o soluţie bună să apelăm la tartele sărate franţuzeşti deja verificate…
Îmi face multă plăcere să coc quiche-uri. Sunt grase, săţioase, gustoase, exact cum trebuie să fie o mâncare de iarnă. Ne ajunge de obicei doar câte o felie (cel puţin nouă, fetelor), aşa că nu reprezintă un pericol mare pentru siluetă. Iar în timp ce învârteam spirala cea gustoasă în interiorul umpluturii de brânză, mi-a devenit clar că acesta este numele potrivit pentru această tartă. Pare obositor să o faceţi, dar nu este.
Baza o constituie un aluat fraged, în care veţi turna brânză aromatizată bătută rapid cu gălbenuşe. Iar apoi, să scufundaţi fâşii de şuncă şi de dovlecel, nu mai este decât o joacă! Apoi doar vă veţi bucura să vă uitaţi la umplutură cum creşte şi umple spaţiile dintre fâşii şi combină tarta într-un întreg.
Tartele, fie ele dulci sau sărate, se coc cel mai bine în forme joase de tartă, cu margini frumos ondulate. Dacă nu aveţi o astfel de formă, puteţi face onduleurile cu mâna sau cu ajutorul unei linguriţe. Şi tartele neregulate arată foarte bine. Însă este important să aveţi o formă bună de tartă, deoarece va trebui să scoateţi din ea uşor opera de artă – se aplică cel mai des prăjiturilor dulci, iar, pe de altă parte – este bine să serviţi tartele sărate direct din formă, deoarece aceasta mai păstrează pentru o vreme căldura. În ambele cazuri, este nevoie ca aluatul să iasă puţin în afara formei. Am preparat quiche-ul într-o formă aurie şi a ieşit excelent. Am ales-o pe aceasta deoarece prima dată când am folosit-o, am avut un rezultat foarte bun (vezi şi tarta cu mac şi mure), aşa că am pornit să o folosesc cu multă poftă pentru o tartă sărată. Încercaţi-o!
Preparare: 40 min + timpul pentru răcirea aluatului + 45 min coacerea * Obţineţi: o tartă cu diametrul de 29 cm
Aluat fraged
250 g făină de calitate superioară
150 g unt rece
1 ou
un praf de sare
2 linguri apă foarte rece
Umplutură de brânză
150 g cremă de brânză
3 gălbenuşe
3 căţei de usturoi, măcinaţi
sare şi piper proaspăt măcinat
200 ml smântână 30%
50 g brânză Grana Padano sau Parmezan
Twister
2 dovlecei de mărime medie
200 g şuncă de Parma sau un alt tip de şuncă slabă
1. Puneţi într-un castron mai mare ingredientele pentru aluatul fraged – untul trebuie tăiat în cubuleţe mici. Frământaţi rapid ingredientele cu mixerul de mână, până obţineţi un crumble grosier. Terminaţi de frâmântat aluatul cu mâinile şi faceţi o bilă din el. Lucraţi repede, pentru ca aluatul să nu se încălzească de la căldura mâinilor. Înveliţi bila de aluat într-o folie de aluminiu şi lăsaţi-l la răcit în frigider pentru 30 de minute.
2. Încingeţi cuptorul la 190 °C. Baza tartei o constituie aluatul copt “după ochi”. Ungeţi forma cu unt, întindeţi aluatul rece cu sucitorul sau cu mâinile, astfel încât să umple forma. Puneţi-l în formă până peste marginile ondulate. Străduiţi-vă să îl nivelaţi, ca să fie la fel de înalt peste tot. Împungeţi aluatul cu furculiţa cât mai des şi acoperiţi-l cu un pătrat de hârtie de copt. Puneţi boabe de fasole pe hârtie pentru a o ţine fixă şi puneţi-l la copt pentru 15 min pe grilajul de jos al cuptorului. Scoateţi forma din cuptor şi lăsaţi-o să se odihnească.
3. Între timp, pregătiţi umplutura. Puneţi într-un castron crema de brânză, adăugaţi gălbenuşele, usturoiul, sarea şi piperul şi amestecaţi bine cu o lingură de lemn sau cu mixerul de mână până obţineţi o crema aerată. Apoi turnaţi încet smântâna, amestecând încontinuu. La final, adăugaţi brânza tare rasă.
4. Luaţi hârtia cu fasole de pe blatul precopt şi turnaţi în el umplutura de brânză. Tăiaţi dovlecelul nedecojit în fâşii subţiri pe lungime, cu ajutorul unui curăţător de legume. Tăiaţi şi şunca uscată în fâşii late de aprox. 2,5-3 cm, cum vă iese. Apoi luaţi o fâşie de dovlecel şi una de şuncă şi rulaţi-le într-un trandafiraş mic. Scufundaţi-l în umplutura de brânză, exact în mijlocul tartei. Apoi continuaţi spirala de jur împrejur, până ajungeţi la marginea formei. Aşezaţi fâşiile oblic, vor sta exact cum le aşezaţi în umplutura de brânză.
5. Ungeţi spirala cu ulei şi introduceţi în cuptor pentru 45 de minute, la 180 °C. Protejaţi suprafaţa tartei cu un pătrat pe hârtie pe toată perioada coacerii.
Puteţi folosi şi aluat fraged cumpărat de la magazin pentru baza tartei. Însă cel pregătit în casă nu este greu de făcut şi este mult mai gustos. În mod ideal îmi pregătesc aluatul cu o zi înainte. Cu tot cu spălatul vaselor, durează cam 15 minute (îl frământ repede într-un castron), iar a doua zi finisez tarta repede, cu puţin înainte de coacere.
Aici este aluatul precopt. Încă este pe jumătate crud, dar imediat încep să laud forma – aluatul nu se lipeşte de ea, se desprinde frumos de margini. Brânza proaspătă pe care o folosesc pentru tartă se numeşte Cream Cheese Classic (Goldessa) şi este pur şi simplu delicioasă. Mai puteţi folosi brânză grasă, Făgăraş sau Cottage, ce vă place. Prelucraţi bulgăraşii de brânză tare doar de mână, cu o lingură de lemn.
După ce se coace tarta, umplutura cremoasă de brânză va creşte până la marginea spiralei. Twister-ul poate fi mai aerisit, poate conţine mai multe legume şi mai puţină şuncă, după gust. Fâşiile de dovlecel sunt lungi, aşa că eu pun şunca pe mijlocul lor – deci dovlecelul prevalează. Păstraţi şi coaja, va întări dovlecelul şi apoi arată tare bine.
O cină de iarnă delicioasă şi de neuitat este pe masă. Mai adăugaţi un pahar de vin alb rece şi vă puteţi relaxa în voie. Vă doresc un weekend plăcut!a