Tort sărat cu dovlecei

Colțișorul femeii cochete
16.8.2023
Perdeaua Perla, pentru locuința dvs de vară
1.9.2023

Căutați un pont de cină rapidă pentru o seară de vară? Atunci luați niște legume proaspete – și anume dovlecei și cartofi – și încredințați-le unei tăvi rotunde și apoi cuptorului. Apoi fugiți cât mai repede de căldura lui!

Și eu procedez la fel. Imediat ce această bunătate stratificată ajunge în forma de tort, este momentul să o lăsați în grija cuptorului cât savurați o băutură rece în aer liber. Este vară în toată regula, dar foamea trebuie astâmpărată în continuare. Cel puțin pe seară, când începe să se răcorească după o zi caniculară. Iar tortul de dovlecei este excelent și rece!

Această rețetă a apărut destul de ușor. Am căutat să văd ce mai am prin frigider și tortul din legume de vară a fost rezultatul delicious pe care l-am obținut. Feliuțele rotunde de cartof arată foarte bine și în felii. Veți vedea că rețeta își va câștiga imediat un loc de cinste în preferințele familiei.

Pregătire: 45 de minute * Cantitate: un tort cu diametrul de 22 - 24 cm

  • 350 g dovlecei tineri (1 mediu sau 2 mici), dați prin răzătoare cu tot cu coajă
  • 600 g cartofi curățați, tăiați în felii subțiri, rotunde
  • 2 cartofi întregi pentru stratul superior
  • 150 g bacon tăiat în bastonașe și rumenit în avans
  • 150 g brânză ementhal, rasă pe răzătoarea mare
  • 2 - 3 căței de usturoi, după gust
  • 3 ouă
  • ¼ linguriță piper
  • 1 linguriță sare
  • nucșoară sau cimbru, după gust
  • o legătură mare de pătrunjel
  • 1 cană făină fină
  • 2 lingurițe praf de copt
  • ½ cană smântână fermentată, 16%
  • un cubuleț de unt
  1. Spălați dovlecelul și dați-l prin răzătoarea mare, apoi puneți-l deoparte, până își lasă apa.
  2. Curățați cartofii, tăiați-i în felii subțiri și rotunde și aranjați o jumătate din cantitatea de felii în tava rotunda tapetată cu hârtie de copt. Tăiați doi cartofi în felii rotunde mai groase și lăsați-i deoparte pentru finisarea tortului.
  3. Pregătiți amestecul cu brânză– într-un castron mai mare puneți dovlecelul ras și stors de zeamă, bacon-ul tăiat și rumenit, brânza dată prin răzătoarea mare, usturoiul presat, ouăle, piperul, sarea, condimentele și ierburile aromatice. Amestecați-le pe toate foarte bine.
  4. Îngroșați amestecul cu făina amestecată cu praful de copt și apoi adăugați smântâna fermentată. Veți obține un amestec gros, care nu ar trebui să fie prea lichid. Turnați o jumătate din acesta peste cartofii pregătiți, acoperiți amestecul cu cealaltă jumătate din cantitatea de cartofi și turnați peste ea restul de amestec. Deasupra aranjați cerculețele mai groase de cartofi cât mai apropiate, apoi adăugați deasupra bucățele mici de unt.
  5. Coaceți în cuptorul încins la 180 °C timp de aprox. 1 oră și 15 minute. Tortul cu dovlecei se servește fierbinte sau călduț.

Ca să terminați treaba cât mai repede, aveți nevoie de un ajutor de nădejde pentru pregătirea tuturor ingredientelor. Înainte de toate, legumele trebuie curățate, rase, respectiv feliate. Vă puteți folosi de o răzătoare clasică, dreptunghiulară, sau bineînțeles, de un robot de bucătărie. Apoi, așezarea straturilor în forma de tort va fi o joacă de copil:

Amestecul cu brânză este condimentat și plin de gust. Este important ca, la începutul procesului, să lăsați dovlecelul să-și lase apa, altfel amestecul va fi foarte moale. Dovleceii mei proaspăt culeși din grădină nu au lăsat o cantitate foarte mare de apă. 

În cel de-al doilea pas, îngroșați amestecul cu smântână fermentată și făină. Adăugați puțin praf de copt bio, pentru ca amestecul să devină mai pufos la coacere. Feliuțele de cartof vor fi gata în câteva momente. Straturile de final vor întări tortul, care va fi mai ușor de tăiat în felii.

Ouăle și brânza se vor ocupa să obțineți un tort compact. Apoi depinde doar de dumneavoastră dacă doriți să savurați tortul fierbinte sau călduț, alături de un pahar de vin. În orice caz, pregătiți-vă un set de mănuși de bucătărie, ideal prevăzute cu un strat de teflon. Lucrul cu forma fierbinte din cuptor va fi mai ușor, iar bucătăria va fi mai frumoasă. Sigur găsiți ceva care să vă placă în e-shopul nostru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *