Tort de turtă dulce cu frișcă și zmeură

Albastrul este culoarea anului 2020
30.4.2020
Perdeluțe din prosoape de bumbac
6.5.2020

Micile evenimente din familie nu țin cont de aceste zile marcate de grija infectării cu noul virus. Bucurați-vă de evenimentele în familie pregătind un tort pentru sărbătoriți.

 

Acestora le dorim mai ales multă sănătate! V-ați dat seama că în ultima perioadă adresăm și conștientizăm tot mai mult această urare? În mod sigur o pronunțăm cu mai multă sinceritate.

Și eu mi-am închipuit altfel aniversarea de 90 de ani a mamei mele. Dar cred că și voi vă amânați anumite bucurii pentru mai târziu, pentru a le savura dublu împreună cu cei dragi. Pentru aceste momente aniversare am pregătit un tort care îmi dă ocazia să vă prezint un instrument practic – dispozitivul de tăiere a blatului de tort cu coardă. Blaturile de tort sunt moi, fragede și fărâmicioase, așa că, pentru tăierea lor cât mai exactă, fiecare sfat este prețios. Cu dispozitivul special pentru tăierea blatului, treaba merge ușor și nu vă veți trezi în situația de a începe cu tăiatul la o anumită înălțime doar ca pe cealaltă parte să ajungeți până la marginea de sus sau jos.

Acum sunt la modă așa-zisele torturi dezbrăcate sau „naked cakes”. Este vorba despre torturile cărora cofetarii nu le mai acoperă partea laterală cu cremă sau marțipan, lăsând să se vadă fiecare etaj. Este evident că blatul trebuie tăiat cât mai drept, pentru ca alternarea straturilor de blat și cremă să creeze un aspect elegant. Nu știu dacă am reușit, dar pun aici rețeta tortului meu preferat cu turtă dulce moale și cremă de zmeură. Combinația dintre gustul turtei dulci și cel al zmeurei dulce-acrișoare este excelentă. Pentru aluat aveți nevoie doar de ingrediente obișnuite, ce se găsesc în fiecare cămară, iar dacă nu aveți toate ingredientele pentru cremă, nu are nimic. Înlocuiți brânza mascarpone cu brânză dulce de vaci sau pur și simplu cu frișcă aromată. Culoarea cremei este dată de dulceață făcută în casă, așa că vă veți descurca doar cu ingredientele pe care le aveți la dispoziție.

 

TESTĂM DISPOZITIVUL DE TĂIERE PENTRU BLATURI DE TORT

Dispozitivul este format dintr-un mâner rezistent din inox, prevăzut la capete cu crestături, în care se fixează coarda. Aveți de ales între 10 trepte, așa că puteți tăia și blaturile de înălțime mai mică de 6 cm. Tăietura blatului este exactă, rapidă și dreaptă. Distanța dintre crestături este de circa 0,5 cm, iar lungimea coardei este de 29 cm.

CUM SE LUCREAZĂ CU DISPOZITIVUL  Am copt două blaturi și a trebuit să-l tai pe fiecare pe jumătate. Prima dată fixați coarda la înălțimea la care doriți să tăiați tortul. Fixați coarda în crestătura care corespunde înălțimii dorite pe suport. Înainte de aceasta, eliberați-o din poziția inițială presând ușor cele două părți ale suportului înspre interior, după care fixați coarda în locul dorit. Numărați pe fiecare parte numărul de crestături de sub coardă, ca să vă asigurați că este prinsă corect (dispozitivul are două corzi - vezi foto, dar de a doua n-am avut nevoie acum). Tăiați puțin marginea blatului pe jumătate și aplicați presiune pe mâner cu palma celeilalte mâini. Mișcați dispozitivul ca pe un fierăstrău, înainte și înapoi, având grijă, în același timp, ca picioarele dispozitivului să rămână pe suprafața mesei.

A DOUA COARDĂ  Dispozitivul mai are și o a doua coardă (vezi foto), de care nu am avut nevoie pentru blatul de mică înălțime. O puteți păstra ca rezervă – în acest caz o puteți scoate de pe dispozitiv îndepărtând piciorușele de plastic ale acestuia - sau o puteți folosi pentru tăierea torturilor mai înalte în felii mai subțiri. Este foarte important ca ambele corzi să fie bine întinse. Tăieturile sunt curate și perfect drepte, chiar și în cazul aluaturilor foarte delicate, cum este cel de turtă dulce. Cu feliile obținute se va lucra foarte bine.

SFATURI UTILE  Pentru a obține un tort dezbrăcat aspectuos, este nevoie ca feliile de blat să fie alternate cu o cremă mai tare. Aceasta din cauză că feliile, în număr de patru, vor fi destul de grele, iar crema ar putea fi presată în afară. De aceea, folosesc o cremă cu mascarpone, care rezistă perfect. După răcire, chiar și un tort de această înălțime va fi ușor de tăiat.

Dacă blatul se coace mai mult și are marginile puțin mai tari, atunci trebuie să faceți mișcări cât mai scurte, pentru ca marginile să fie tăiate încet, fără să se fărâmițeze.

Zmeura uscată prin congelare (liofilizată) este o delicatesă pe care se merită să o aveți acasă, pusă undeva bine. Am apreciat-o acum, când nu este practic să merg la magazin pentru orice mărunțiș. Zmeura (și alte fructe) își păstrează prin acest proces o mare parte din aportul de vitamine, un aspect deloc de neglijat.

 

CONCLUZII

Cu dispozitivul pentru tăierea blatului vă atingeți scopul în mod rapid și exact. Nu se va întâmpla să obțineți felii inegale. Recunosc că am acest accesoriu de mulți ani și îl folosesc inclusiv pentru îndreptarea blatului de deasupra tortului, care poate căpăta o formă bombată în timpul coacerii. Decorez o mulțime de torturi doar pe partea de sus – de exemplu, cu fructe, iar pentru aceasta am nevoie de o suprafață dreaptă. Mai mult de atât, dispozitivul nu vă va ocupa mult loc în bucătărie, îl puteți păstra într-un sertar, de unde îl scoateți atunci când aveți nevoie de el. În bucătăria mea a obținut demult cele trei steluțe.


Preparare: 70 minute * Obțneți: un tort cu diametrul de 19-20 cm

Blat de turtă dulce

·        3 ouă mărimea M

·        200 g zahăr, din care jumătate alb, jumătate brun

·        170 g unt topit și răcit

·        300 g făină tip 000 cernută

·        2 lingurițe praf de copt BIO

·        2 lingurițe scorțișoară măcinată

·        2 lingurițe condimente de turtă dulce – amestec de cuișoare, coriandru, ienibahar, nucșoară, anason, nucă și cardamom

·        1 linguriță esență de vanilie

·        un praf de sare

·        200 ml lapte

Cremă

·        150 g mascarpone

·        100 g cremă de brânză pasteurizată, tip Philadelphia sau altele

·        3 lingurițe miere

·        150 g smântână 30%

·        7 lingurițe gem tare de zmeură

Glazură

·        100 g zahăr pudră cernut de 2 ori

·        1,5 lingurițe zeamă de lămâie

·        1 lingură apă

Pentru decorat

·        un pumn de zmeură liofilizată (dezhidratată prin congelare)

 

1. Puneți ouăle și zahărul în castronul mixerului și mixați până obțineți o spumă aerată de culoare deschisă. Între timp, topiți untul și lăsați-l la răcit. Porniți cuptorul la 180 °C.

2. Puneți făina cernută amestecată cu praful de copt într-un castron mai mare, apoi adăugați mirodeniile, esența de vanilie și sarea. Amestecați bine ingredientele, apoi încorporați treptat amestecul în baza de spumă. Veți obține un aluat neted.

3. La final încorporați pe rând câte puțin din unt și lapte. Amestecați încet, omogenizând bine după fiecare adaos, până când aluatul devine moale și neted.

4. Împărțiți aluatul în două forme de tort cu diametrul de 19-20 cm, pe care le-ați uns cu unt în prealabil. Pe bază puneți și un cerc de hârtie de copt. Coaceți pe grilajul din mijloc timp de 30 de minute. Apoi faceți testul scobitoarei și scoateți-l din cuptor când este gata. Lăsați-l să se răcească pe un grilaj.

5. Până când se coc cele două blaturi, pregătiți-vă crema și lăsați-o la răcit în frigider. Într-un castron puneți brânza mascarpone și pe cea pasteurizată, adăugați mierea și mixați rapid. Bateți separat smântâna până obțineți o spumă tare. La final, amestecați treptat smântâna bătută în amestecul de brânză cu un tel, iar după omogenizare încorporați și gemul de zmeură.

6. Ungeți feliile de blat răcit cu crema pe care ați împărțit-o în prealabil în trei părți egale (este destulă, nu faceți economie). Finisați felia de deasupra cu glazura de lămâie și lăsați la răcit. Înainte de servire, decorați cu zmeură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *