Perdeluțe din prosoape de bumbac

Tort de turtă dulce cu frișcă și zmeură
30.4.2020
Guacamole pentru o inimă sănătoasă
6.5.2020

Dacă vă place să coaseți, cu siguranță știți câtă inspirație vă poate aduce orice bucată de material. Chiar și o cârpă de vase!

 

Anul acesta, soarele ne-a dăruit o primăvară frumoasă. Sunt recunoscătoare pentru această vreme pentru că, atunci când e frumos afară, este mai greu să cădem pradă gândurilor negre pe care suntem tentați să ni le facem. Câteodată, razele soarelui trec prin fereastră cu o forță atât de mare, încât trebuie să le îmblânzim puțin. Deoarece nu am perdele la ferestre, primăvara ne folosim de draperiile uni sau multicolore. Am multe, dar cum suntem închiși acasă, o schimbare este binevenită.

 

Anul acesta am scos mașina de cusut nefolosită de mulți ani, ca să cos măști și, efectiv s-a stricat. Nu mi-a mai rămas decât să-mi adaptez planurile cu perdelele. Așa că am recurs la prosoapele de bucătărie pe care le aveam pregătite pentru sesiunea foto. S-au încadrat perfect în ramele geamurilor. A trebuit să le modific doar puțin și după o oră deja atârnau la geamuri. Poate vă prinde bine ideea...


PROSOAPE POTRIVITE PENTRU PERDELUȚE

 

În ultima perioadă am văzut prosoape de vase care sunt atât de calitative, că le folosesc pentru decorarea mesei și le utilizez în moduri diferite prin casă. Mai ales pe cele din bumbac egiptean, care nu lasă scame pe vase, sunt rezistente și se calcă ușor. Acesta este și materialul din care este confecționat setul de 3 prosoape Păpădie, dintre care mi-am ales și prosoapele pe care le-am folosit pentru perdeluțe. În acest caz, ar trebui să vă luați două seturi, pentru că fiecare prosop din set are un model diferit. Dar nu vă strică, pentru că vă rămân alte prosoape care vă vor folosi din plin în bucătărie – unul uni și unul cu un decor frumos de păpădie.

 

Pentru perdeluță vor fi cele mai potrivite prosoapele care au decorul încadrat în format, deci arată ca o imagine (vezi prosopul Păpădie). Nu este doar o bucată de material cu un model oarecare. Mi-a plăcut acest prosop, pentru că în partea de sus modelul trece la dungi și imaginea cu păpădii se estompează frumos. Pentru că în partea de sus vom coase agățătorile, prosopul va arăta ca și cum ar fi fost creat chiar pentru acest scop.

MATERIALE NECESARE PENTRU FINISAREA PERDELEI

 

Cu condiția ca dimensiunile prosopului (50 × 70 cm) să se potrivească geamului astfel decorat, trebuie să faceți doar un mic tunel de lățimea potrivită pentru greutate în partea de jos și să coaseți agățătorile în partea de sus. Prin acestea puteți introduce barele pentru perdele. Pentru agățători folosiți un material care nu lasă culoare. Mai ales dacă aveți experiență cu coaserea măștilor, știți ce benzi puteți fierbe fără să afecteze alte materiale. Așadar pentru o perdeluță, pregătiți-vă următoarele:

·        un prosop Păpădie

·        o bară de perdele prinsă în partea superioară a geamului

·        o vergea subțire de metal ca greutate pentru partea de jos

·        1 m bandă lată

·        materiale de cusut

 

Dacă veți folosi o surcea de lemn drept greutate pentru partea de jos, va trebui să descoaseți tivul și să îl faceți mai lat. Coaseți 6 agățători înalte de câte 7 cm pe partea de sus a perdelei, la distanțe egale una de alta. Măsurați câte 16 cm de bandă pentru fiecare agățătoare și coaseți-le de dosul prosopului de bumbac.

PONT: Puteți adăuga variații la agățătoare – le puteți coase mici șnururi decorative în partea de mijloc, pe care să le legați cu fundițe de bara superioară.

MATERIALUL STĂ ÎNTINS DATORITĂ GREUTĂȚII

 

Am folosit vergele de oțel vopsite drept greutăți (pentru acestea deja e nevoie de o mână bărbătească). Puteți introduce și o surcea de lemn de maxim 2 cm grosime în tivul pe care l-ați lărgit în avans. Sunt suficiente pentru a întinde bine materialul. Înainte de spălare, va trebui să scoateți greutățile, iar după ce ați spălat și călcat perdelele, le puneți înapoi.

Dacă nu vă avantajează dimensiunile prosoapelor din bumbac, vă mai rămâne doar varianta de a vă coase unele noi din metraje. Iar dacă vi s-a stricat mașina de cusut, așa cum mi s-a întâmplat mie, pentru aceste cusături va fi de ajuns mașina de cusut mini, disponibilă în secțiunea noastră de noutăți (mai jos, în galerie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *