Guacamole pentru o inimă sănătoasă

Perdeluțe din prosoape de bumbac
6.5.2020
Chifle dulci din aluat crescut
14.5.2020

 

Deja ne-am obișnuit cu gândul că felurile de mâncare considerate sănătoase sunt pline de savoare și le consumăm cu plăcere. Și dacă tot pregătim guacamole, nu pot să nu pomenesc de calitățile fructului de avocado.

 

Avocado se încadrează în categoria superalimentelor, așadar printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Mexicul este considerat locul de provenineță al acestuia și primele mențiuni despre acest fruct deosebit datează din anii 300 înaintea erei noastre. Avocado este bogat în acizi grași esențiali, care scad colesterolul dăunător (LDL) și îl cresc ușor pe cel bun (HDL), ceea ce înseamnă că aduce multe beneficii inimii. La acesta se adaugă conținutul însemnat de vitamina E, care este un antioxidant solubil în grăsimi și un anticoagulant ce reduce formarea cheagurilor de sânge. Ne protejează așadar de atacurile de cord și de cele vasculare.

 

În principiu, avocado este o bombă cu vitamine – conține acizi grași nesaturațivitamina C în doze mari, benefice pentru sănătatea noastră, iar din categoria mineralelor conține cel mai mult potasiu, calciu, magneziu, fier și cupru. Dacă aveți probleme de piele, păr, unghii sau articulații, consumați avocado în forma în care vă place mai mult. Felurile care îl au la bază sunt gustoase și îl veți savura cu plăcere.

 

Fructul de sine stătător nu are un gust puternic. Avocado are o consistență moale și mătăsoasă, grasă, cu un gust discret de alună. Pulpa coaptă poate fi întinsă pe pâine la fel ca untul. Din acest motiv se folosește mult pentru paste tartinabile și garnituri ca sosurile salsa. Mai amintesc aici de smoothie-uri, pentru care fructul de avocado constituie o bază consistentă, care poate fi completată cu multe alte arome – de ciocolată, banane, căpșuni. Dacă gustați guacamole o dată, vă garantez că veți începe să urmăriți prețul fructului de avocado în magazine. Pentru moment, prețul este bun, așa că puteți să vă preparați cea mai rapidă și mai sănătoasă cină pe care mi-o pot închipui.

 

Am pus masa cu noile noastre farfurii din seria Granite. Reproduc perfect granitul bine lustruit, având un design de efect. Și fac mâncarea de un verde aprins să arate nespus de tentant…

 

GUACAMOLE

 

Pregătire: 15 minute * Obțineți: un castron de mărime medie

 

·        2 fructe de avocado coapte

·        2 linguri ulei de măsline extravirgin

·        sucul de la o jumătate de limetă

·        2 căței mari de usturoi, presați

·        sare de mare grunjoasă

·        piper proaspăt măcinat

·        1 ardei chilli verde sau roșu, tocat mărunt

·        ½ ceapă roșie, tocată mărunt

·        8 roșii cherry sau prunișoare, tocate mărunt 

·        ceapă verde pentru decor

 

1. Tăiați pe jumătate cele două fructe de avocado și scoateți pulpa cu ajutorul unei linguri. Puteți pregăti guacamole în robot pentru o consistență mai moale sau într-un bol, cu ajutorul unei furculițe. Adăugați ulei, sucul de limetă, usturoiul dat prin presă, destulă sare și piper și faceți o pastă omogenă în castronul robotului sau amestecați manual pentru o consistență mai grosieră.

2. Mutați guacamole într-un castron, adăugați ardeiul chilli, ceapa, 6 roșii tocate și amestecați bine. Gustați, eventual potriviți de sare și piper și decorați suprafața cu restul de roșii tocate și câteva rondele de ceapă verde.

Serviți cu chipsuri tortilla de porumb, cu care fiecare își ia guacamole din castronel sau pe feliuțe de baghetă neagră prăjită.

Prepararea acestei gustări vă va lua exact 15 minute. Murdăriți doar un castron și hrăniți întreaga familie. Guacamole este un fel perfect nu doar pentru o cină ușoară, dar și ca aperitiv de lux, atunci când așteptați musafiri. Atunci când cumpăr avocado, aleg fructele închise la culoare, cu coaja zgrunțuroasă. Dar și tipul cu coaja netedă este excelent. Atunci când le cumpărați, uitați-vă dacă au capătul codiței. Astfel vă asigurați că nu încep imediat să se strice. Străduiți-vă să nu presați fructele, luați-le doar în mână și încercați să vă dați seama dacă nu este prea tare. Când simțiți că este puțin elastic, este în stadiul potrivit de coacere; dar mai lăsați-l să se coacă acasă încă trei zile.

Aici puteți vedea cum arată un avocado sănătos și copt. Lingura intră în el ca în unt. Îl puteți pasa fără efort și cu furculița. Tocați mărunt celelalte ingrediente. Ajunge să puneți doar puțină ceapă, gustul ei nu trebuie să domine. Îmi păstrez două roșii mici pentru decor. Guacamole este zemos, serviți-l pe o bază uscată. Pâinea moale nu este ideală pentru acest fel. Și încă o atenționare – nu renunțați la limetă, este importantă atât pentru gust, cât și pentru evitarea oxidării – amestecul ar căpăta o culoare maronie fără ea.

Guacamole este un fel de mâncare din avocado originar din țara aztecilor. La fel ca fiecare fel de mâncare, salsa de avocado are multe variații prin regiunile Mexicului. În mod tradițional, pulpa se pasează într-un mojar și în unele zone se adaugă în amestec și ingrediente cum sunt coriandrul, busuiocul, iaurt ș.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *