Istoria acestei delicatese de lux datează din perioada Renașterii. Este vorba despre un desert italian delicios, care este preparat în toată lumea după rețete adaptate. În orice caz, cele mai importante ingrediente pentru acest desert sunt lichiorul de migdale - Amaretto și o brânză proaspătă și gustoasă mascarpone. Dacă unul dintre aceste două ingrediente lipsește, nu veți obține gustul inconfundabil atât de apreciat…
În rețeta originală se mai adaugă ouă crude, însă dacă preparați desertul într-o zi foarte călduroasă, este bine să excludeți ouăle sau să folosiţi varianta pasteurizată. Mă refer acum bineînţeles la cazul în care doriţi să luați desertul la dvs. sau îl preparaţi în altă parte decât acasă. În condiţiile de acasă nu mi-e teamă de salmonella.
Desertul se asamblează într-un castron transparent, astfel încât să se vadă straturile – baza va fi formată din pişcoturi înmuiate în espresso tare, amestecat cu lichior. Am folosit pentru desertul meu un castron din sticlă cu decor cu căpşuni, parte dintr-un set practic cu capace de plastic. Desertul va fi astfel uşor de transportat oriunde veţi dori.
Timp de preparare: 40 minute + răcire
Cantitate: o formă de tort cu diametrul de 21 cm; pentru un castron de capacitatea 950 ml (în fotografii), reduceţi cantităţile ingredientelor la jumătate
Setul de castroane din sticlă vă va ajuta în toate etapele preparării unui tiramisu perfect – câte unul pentru ciocolata rasă, pentru baterea smântânii, pentru căpşunile tăiate şi pentru cafeaua amestecată cu lichior. Păstraţi cel mai mare castron pentru desert. Dacă aveţi de gând să luaţi desertul într-o deplasare, umpleţi castronul mai puţin, ca să puteţi pune şi capacul.
Tăiaţi pişcoturile de pe fundul castronului în aşa fel încât să acopere toată baza. Înmuiaţi-le în amestecul de espresso cu lichior. Apoi acoperiţi cu cremă stratul de pişcoturi. Îndreptaţi suprafaţa şi adăugaţi un strat de felii de căpşuni. Repetaţi cu încă trei straturi aşezate în aceeaşi ordine. Bineînţeles, depinde de mărimea castronului ales câte straturi vor încăpea în acesta. Cu cât este mai înalt, cu atât mai bine, deoarece vă veţi putea bucura de mai multe straturi delicioase.
Cantităţile de ingrediente pentru reţetă sunt mai mari, aşadar din acestea am pregătit două castroane de tiramisu – unul mai mare (950 ml) şi unul mai mic. Dacă păstraţi desertul pentru acasă, atunci îl puteţi aranja în aşa fel încât pişcoturile şi căpşunile să depăşească marginea de sus a castronului. În mod sigur veţi găsi multe aranjamente posibile.
Desertul care s-a răcit suficient în frigider poate fi uşor tăiat şi scos din castron pe farfuriuţe cu ajutorul unei linguri. Puteţi fi sigură că acest desert delicios îi va face pe toţi să se lingă pe degete!