Nu știu cum să încep... Am ales să fac acest ștrudel ca să obțin ceva și mai gustos decât tradiționalul ștrudel cu mere. Dar acela este pur și simplu de neîntrecut!
Ca să vă explic de ce nu sunt atât de fudulă precum par, acum o săptămână am mers într-o vizită cu un ștrudel de mere și unul cu pere. Le-am tăiat pe amândouă în felii și le-am așezat pe o tavă unul lângă altul, apoi am așteptat verdictul. Voturile pentru cel mai bun ștrudel au fost acordate în unanimitate celui cu pere. Așa că vă prezint rețeta cu conștiința curată. Trebuie să vă pregătiți în special cu o tavă mare de copt, o planșetă cât mai mare pentru aluat și o jumătate de oră, cu condiția să aveți pe cineva să vă ajute cu tăierea fructelor. Apoi, totul va merge ca pe roate.
Pentru servire, am folosit o tavă din inox (găsiți în e-shop trei forme), în care prăjitura se reflectă ca într-o oglindă. Frumoasă, nu-i așa?
ȘTRUDEL CU PERE
Pregătire: 45 minute + timp de răcire și coacere * Cantitate: o ruladă cu lungimea de 43 cm – cca 14 felii
Aluat
Umplutură
Ștrudelul se servește călduț sau bine răcit. Pudrați suprafața cu zahăr și decorați cu fulgi de migdale.
Aici sunt toate ingredientele de care aveți nevoie pentru aluat. Dacă nu aveți experiență cu acest tip de aluat, vă va veni greu să credeți că din acea bilă mică de aluat rezultă o foaie atât de mare. Dar acesta este un lucru bun, pentru că aluatul este foarte elastic. Nu vă temeți că se rupe…
… se întinde foarte bine ca să formeze o foaie subțire. În acest moment, trebuie să aveți făină pe suprafața planșetei, ca să puteți ridica foaia cât mai ușor. Mai demult, aluatul se trăgea și se întindea pe un prosop de bucătărie, dar planșeta de silicon vă va scuti de această treabă. Când ridicați aluatul, veți vedea că vă copiază forma degetelor – acesta este un semn că este atât cât trebuie de subțire. Lăsați la răcit în avans marțipanul din migdale (îl vedeți pe farfurioară), ca să-l radeți cât mai ușor. Marțipanul este dulce, perele la fel, așa că trebuie să echilibrați cantitatea de zahăr pe care o presărați în umplutură. Dar sigur veți reuși din prima să obțineți gustul ideal!
Suprafața ștrudelului este destul de neregulată de la feliuțele de pară, dar aluatul va crește frumos în cuptor. Mai ungeți-l cu puțin unt și puteți să vă bucurați deja de rezultatul efortului depus.
Ador ștrudelul cu mere. Când am mere coapte exact cât trebuie pentru umplutură, nu există nimic mai bun! În ultima perioadă, am înlocuit pesmetul cu cocos. Este mai sănătos și gustul lui se potrivește bine cu merele. Părerea mea este că ștrudelul cu pere are un gust mai discret, dar fanii acestui fruct mi-au confirmat că perele au fost o schimbare binevenită. Iar gustul de migdale transformă rulada într-o adevărată delicatesă. Poftă bună!