Doar cei cărora le face cu adevărat plăcere se ocupă de coacerea prăjiturelelor de Crăciun. Faceți-le doar atât timp cât această activitate vă place și vă relaxează.
Nu contează câte feluri de prăjituri face vecina, ar fi păcat să vedeți această activitate ca pe o obligație anuală. Fiecare familie își are propria listă de prăjituri preferate și toți le așteaptă cu nerăbdare pe cele pe care le iubesc. Cel mai greu este atunci când, în familliile cu mai mulți membri, apar preferințe care diferă. În acest caz, cea mai bună soluție este ca mai multe persoane să contribuie la pregătirea lor.
Având în vedere că puterile și resursele sunt limitate, de cele mai multe ori nu mai reușim să încercăm și ceva nou. Încă un motiv pentru a renunța la una dintre rețetele tradiționale și de a o înlocui cu una nouă. Deja mai sunt doar 2 săptămâni până la Crăciun, deci este timpul să ne gândim serios deja la ce vom pregăti anul acesta. Pentru ca toate să fie așa cum trebuie și ca să aveți prăjiturele cât mai frumoase anul acesta, aveți mai jos câteva ponturi menite să vă ușureze munca.
· Faceți-vă o listă – veți ști ce aveți de făcut și nu veți cumpăra ingrediente în exces. Aceasta vă ajută și la planificarea timpului pe care îl puteți acorda coacerii prăjiturilor.
· Atenție la creme – dacă aveți de gând să faceți mai multe feluri de prăjiturele lipite cu cremă sau gem, la final veți avea multă treabă cu prepararea cremelor și glazurilor și cu umplerea lor. Țineți cont de aceasta!
· Împărțirea sarcinilor – asigurați-vă dinainte că veți avea câteva ajutoare din familie. Copiii vor fi bucuroși să se alăture, dar pentru activitățile desfășurate cu aceștia alocați mai mult timp. Cu ei și cu prietenele vă veți bucura de cele mai frumoase momente din perioada dinaintea Crăciunului.
· Ordinea coacerii prăjiturilor – prima dată coaceți turta dulce, biscuiții și prăjiturelele uscate, pentru că necesită mai mult timp pentru a-și desăvârși gustul. La început faceți aluaturile, înveliți-le în folie și coaceți-le treptat, în funcție de cum vă permite timpul.
· Răcirea aluaturilor – este foarte importantă, pentru ca toate ingredientele să-și lase gustul, aluatul să capete consistența potrivită și să se întindă bine. Lăsați la răcit aluaturile fragede și cele cu unt și tăiați din ele doar cât aveți nevoie. Pentru ca formele să nu se deformeze în cuptor, tăiați-le, lăsați-le la răcit cu tot cu tavă, apoi introduceți-le în cuptorul încins.
· Ce să facem cu restul albușelor – din prepararea treptată a aluaturilor rămân destul de multe albușe. Păstrați-le doar pe acelea care au fost separate perfect de gălbenuș. Adunați-le într-o cană și notați-vă cantitatea lor. Acoperiți cana și păstrați-o la frigider. Albușele vor fi foarte bune pentru bezele sau pentru o Pavlova fragedă.
· Forme de aceeași grosime – le veți obține folosind un sucitor special pe care poate fi reglată grosimea aluatului în mm. Se merită să îl aveți special pentru formele mai groase – de exemplu, pentru turta dulce, pentru că va fi simetrică și se va coace egal.
· Forme prea delicate – formele mai mari din aluaturi grase sunt extrem de fragile imediat după coacere. Lăsați-le să se răcescă puțin în tavă, apoi, cât încă sunt călduțe, desprindeți-le cu atenție de pe hârtia de copt cu ajutorul unei spatule.
· Dați-le prin zahăr – cornulețele cu rahat, biscuiții și altele se dau prin zahăr după coacere. Faceți acest lucru imediat după ce îi scoateți din cuptor, pentru că zahărul se va lipi mai bine de ele.
· Lipirea formelor – prăjiturelele ar trebui să fie răcite foarte bine. Cel mai bine, lăsați-le deoparte până a doua zi. Atenție însă la prăjiturelele din aluat cu unt – acestea sunt gata de lipit mai repede, iar formele perforate vi se pot rupe în mâini.
· Dacă turta dulce nu s-a înmuiat – puneți-o în cutii metalice, adăugați câteva coji subțiri de mere, astfel încât să nu atingă prăjitura și lăsați-le acolo pentru 2 zile. Cojile vor umezi atmosfera, care va înmuia puțin aluatul.
· Depozitarea corectă a prăjiturelelor – pentru biscuiți, turtă dulce și prăjiturele lipite, folosiți cutii metalice cu un capac care sigilează bine sau cutii de plastic; puteți face cadou biscuiți ambalați frumos în borcane decorate. Păstrați totul într-un loc răcoros. Prăjiturelele lipite cu creme care conțin unt trebuie păstrate în frigider – pe acestea umpleți-le abia înainte de sărbători. Prăjiturile cu bezea sau albușe bătute trebuie păstrate într-un loc cât mai uscat.
· Coacerea nu e obligatorie – nu uitați că există și o serie de rețete care nu necesită coacere și pe care le puteți face ușor și în ultimele momente. Ruladele, biluțele din biscuiți și ciocolata sunt printre bunătățile la care consumați o serie de resturi din ingredientele rămase de la alte prăjituri.