Reguli de bază ale minimalismului

Aranjament floral de iunie – sfeșnic cu flori
5.6.2023
Prăjitură cremoasă cu unt și coacăze
18.6.2023

A trăi într-un mod minimalist nu înseamnă deloc să trăim ca niște călugări în chilii. Principiul de bază al acestui stil de viață este, de fapt, cumpătarea și aprecierea lucrurilor pe care le avem.

Recunosc deschis că minimalismul este pentru mine un scop greu de atins în multe aspecte – dar doar în ce privește lucrurile mai vechi. Însă, de câțiva ani, reușesc cu succes să mă ghidez după principiile acestuia în ce privește achiziția de lucruri noi.

Dacă alegeți să mergeți pe calea minimalismului, aveți nevoie de curaj, hotărâre și mulți saci de gunoi. Cu siguranță știți deja bine că o mulțime mare de lucruri stă la baza lipsei de ordine. Unde nu sunt multe lucruri, acolo nu este nici dezordine: lucru valabil atât pentru locuință, cât și pentru minte. Dintre toate, cele mai rele sunt lucrurile care ajung să încurce, pe care le mutăm dintr-un loc în altul, fără să aibă un loc al lor stabilit.

Iar data viitoare când vreți să cumpărați ceva nou, străduiți-vă să vizualizați în avans pentru ce aveți nevoie de acel lucru și locul în care îl veți pune. Dacă nu știți sigur, atunci mai bine vă gândiți încă o dată dacă aveți nevoie de acel lucru cu adevărat.

  • Scăpați de îmbrăcămintea veche. Hainele vechi de 15 ani care nu au mai văzut demult lumina zilei nu-și au locul în șifonier, ci în containerul de textile. Știu că v-ar mai putea fi utile cândva, dar credeți-mă pe cuvânt că, în 99% dintre cazuri, nu le veți folosi. Nici șosetele sau colanții uzați nu vă vor mai fi de folos. Personal, fac o curățenie în detaliu a dulapului la fiecare doi ani și, ceea ce nu am purtat mai mult de un an, trebuie eliminat fără compromis, de obicei ajungând să fie donat la centrul local de caritate. Am milă doar de cele câteva lucruri care încap într-un singur raft mic și de rochiile de seară, pe care nu le port des.
  • Fermoarele stricate, genunchii găuriți sau un tiv descusut se pot repara. Dar dacă aveți pe undeva o grămăjoară de lucruri pregătite pentru reparații de care nu v-ați atins un an, atunci aceste lucruri pot trece în containerul de reciclare a textilelor.
  • Acest principiu se aplică și încălțămintei. Tenișii uzați nu mai au ce căuta în pantofar.
  • Atunci când achiziționați piese noi de îmbrăcăminte, optați pentru cele clasice, atemporale. Personal, îmi acord bucuria cumpărării unui articol la modă doar din când în când, iar atunci este cu atât mai mare!
  • Pentru inspirație, puteți citi cărțile scrise de Marie Kondo. Atingerea nivelului de ordine și organizare al acesteia poate fi nereal pentru mulți dintre noi, dar poate că veți găsi la ea anumite idei care vă vor fi de ajutor.
Min 2

Puneți-le în saci

Atât îmbrăcămintea de sezon, cât și pilotele au nevoie de locurile lor în casă, astfel încât să nu ne încurce. În acest sens, ne vor fi de mare ajutor sacii cu vacuum, din care putem aspira ușor aerul, scăzând astfel volumul lucrurilor cu până la 75%. Dar nu confundați păstrarea lucrurilor de sezon cu problema amânării "lucrurilor" pentru mai târziu. Nu le veți mai scoate din sacul vidat, chiar dacă vă veți mai aminti de ele.
  • Luați la rând toate sertarele din bucătărie și reduceți fără milă. Chiar aveți nevoie de 10 linguri de lemn și de 4 mărimi diferite de polonice?
  • Gândiți-vă ce mărimi și câte oale din fiecare mărime folosiți cu adevărat. Oalele vechi de la bunica poate că sunt minunate, dar dacă au smalțul spart în trei locuri, cel mai probabil că mai sunt bune doar pe post de ghiveci decorativ.
  • Eterna luptă din casa noastră: cănile. Întotdeauna avem multe căni, chiar dacă în iarnă am donat o cutie plină magazinului de caritate. Aici aștept sfaturile voastre pentru cum pot alege doar câteva dintre toate cănile care sunt toate atât de frumoase!
  • Uitați-vă și în cămară și scăpați de dulcețurile și compoturile vechi. Nu va avea loc nicio apocalipsă. Chiar dacă... Și aici aș avea nevoie de puțin ajutor :-).
Min 3

Sortați și etichetați

Ați da dovadă de naivitate dacă credeți că vă veți posta în fața dulapului și veți elimina fără milă o jumătate dintre lucrurile din el. Atunci când vă hotărâți să vă apucați de treabă, faceți o împărțire pe cutii etichetate. Dar dacă vă vine cheful de sortare fără milă, stoarceți-l până la ultima picătură. Și dacă ați avut spor, trebuie să vă ocupați cât mai repede și de scoaterea lucrurilor eliminate din casă. Dacă lăsați cutiile în coridor, s-ar putea să începeți să aduceți înapoi lucruri din ele...
  • Aduceți-vă aminte că fiecare lucru care părăsește mulțimea de lucruri adunate reprezintă un pas înainte. Nu fiți foarte severi cu voi înșivă, altfel veți renunța ușor.
  • Cel mai probabil, prima dată veți reuși să scăpați de lucrurile cu adevărat nefolositoare (pentru că, chiar dacă ați mai avea nevoie de ele, cel mai probabil, nu le veți mai găsi sau nici nu veți mai dori să le căutați). Minunat! Abia cu trecerea timpului (și poate dura câteva luni sau ani buni), vă veți antrena să nu vă mai atașați de lucruri și să le tratați ca pe niște simple instrumente.
  • Vindeți cărțile care mai pot fi citite și de alte persoane sau donați-le unei biblioteci sau unui anticariat. Puteți încerca să vindeți sau să folosiți lucrurile pentru a le da la schimb pe grupurile de swap de pe Facebook. Astfel puteți obține lucruri de care aveți nevoie fără să cheltuiți mult pe ele. Vara este momentul ideal pentru aceasta, deoarece pe astfel de grupuri sunt prezente inclusiv persoane care sunt dispuse să doneze din recolta proprie, dar și toamna, când oamenii încep să caute cadouri (iar a dărui un lucru folosit nu mai este ceva neobișnuit în ziua de astăzi). 
  • Cel mai probabil, aveți și prea multe ceaiuri de fructe, flacoane de șampon, lenjerii de pat sau prosoape, pe care vă este milă să le aruncați. A arunca lucruri funcționale este sinonim cu risipa. Le puteți dona unei case de bătrâni, unde atât lenjeriile, cât și cosmeticele vor fi cu siguranță apreciate. Lucrurile care le-au rămas mici copiilor pot fi de asemenea donate.
  • Veți vedea că într-o casă ordonată, fără lucruri inutile, vă va fi mai ușor să vă păstrați și gândurile în ordine. În plus, lucrurile pe care poate că le-ați adunat de-a lungul anilor doar pentru că v-ar putea prinde bine cândva, își vor atinge în sfârșit scopul și vor fi de folos altcuiva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *