Prăjitură cremoasă cu unt și coacăze

Reguli de bază ale minimalismului
11.6.2023
ZECE IDEI PENTRU UN BALCON FRUMOS
7.7.2023

Coacăzele roșii îmbibate cu substanțe sănătoase și vitamine încep să se coacă și, dacă păsările sunt dispuse să le împartă cu dumneavoastră, savurați și folosiți bine fiecare bob! Iar o prăjitură ușoară cu fructe merită să încălcați orice dietă.

Vă invit cu drag! Un aluat pufos din unt și ouă, o cremă care nu vă pică greu la stomac și un bol de coacăze proaspăt culese – toate acestea într-o plăcere vinovată. Am cules coacăzele imediat după ploaie și m-am udat până la umeri. Însă acestea sunt momentele de care îmi voi aminti cu drag până sezonul viitor. Puteți coace această prăjitură în orice formă rotundă, deși cel mai convenabil este, desigur, să folosiți o formă de tort cu deschidere, din care blatul va ieși perfect. Totuși, puteți folosi orice altă formă de prăjitură – chiar dacă este mai joasă, are un diametru mai mare, așa că aluatul nu va ieși din ea. Câteva ponturi vă stau la dispoziție și în galeria de sub articol.

Poftă bună!

Pregătire: 50 de minute * Cantitate: un tort cu diametrul de 24 cm

Aluat

   190 g unt topit și răcit

   5 ouă, cu albușurile și gălbenușurile separate

   un praf de sare

   200 g zahăr tos

   220 g făină

   1 linguriță praf de copt bio

   180 g coacăze proaspete sau congelate

 

Cremă

   200-250 g smântână 30%

   200 g mascarpone (la temperatura camerei)

   3-4 linguri zahăr pudră

   puțin colorant alimentar roșu

Preparare:

  1. Topiți untul și lăsați-l să se răcească. Porniți cuptorul la 200 °C. 
  2. Bateți cele 5 albușuri cu un praf de sare până când se întăresc și puneți-le la rece.
  3. Bateți gălbenușurile cu zahărul până obțineți o cremă pufoasă de culoare deschisă și, când ia în volum, cerneți peste ea făina, la care adăugați praful de copt și amestecați-le manual. Apoi încorporați tot manual și untul răcit. Veți obține o cremă bogată, groasă și omogenă.
  4. În aceasta, încorporați cu atenție albușele bătute și turnați o jumătate din aluat în forma unsă în avans cu unt și tapetată cu făină. Presărați pe aluat o jumătate din cantitatea de coacăze, turnați deasupra acestora și cealaltă jumătate din cantitatea de aluat și nivelați-l. Apoi presărați restul de coacăze pe suprafața aluatului.
  5. Introduceți prăjitura pe grilajul din mijloc al cuptorului și coaceți timp de 15 minute, apoi reduceți temperatura la 175 °C și lăsați la copt pentru încă 30 de minute. Scoateți prăjitura din cuptor, după 15 minute deschideți forma și lăsați blatul să se răcească bine.

Pentru cremă – bateți smântâna și înainte să se întărească, încorporați în ea brânza mascarpone la temperatura camerei, apoi zahărul. Amestecați-le ușor și la final adăugați o picătură de culoare roșie. Amestecați totul manual, nu trebuie să aveți culoarea perfect amestecată; arată foarte frumos și când este ușor marmorată. Aplicați crema pe blatul răcit cu coacăze și formați mici valuri pe suprafață cu partea adâncită a lingurii. Pe mijlocul prăjiturii aranjați coacăze bine spălate și scurse.

Puteți folosi și unt la cremă, dar aceasta deja înseamnă că prăjitura va fi mult mai calorică. Eu prefer brânza mascarpone, pentru că astfel pot pune un strat bogat de cremă pe prăjitură. Dacă tot fac un păcat, atunci măcar să placă tuturor. Puteți da cremei o culoare frumoasă și cu suc de coacăze, este destul de gros, dar de această dată am ales să folosesc puțin colorant alimentar. Se poate vedea și în fotografie că am amestecat culoarea la ochi, nu perfect. Astfel voi obține forme frumoase de culoare în cremă, care dau prăjiturii un aspect interesant, marmorat.

Blatul pufos cu unt are o consistență pufoasă și este foarte gustos, cu sau fără fructe. Chiar și așa, îmi place să-l acopăr cu un strat gros de cremă și niște coacăze. În contrast cu crema dulce, coacăzele par acrișoare, dar tocmai aceasta îmi place la această prăjitură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *