Dacă îndrăgiți lavanda, cu siguranță aveți deja cel puțin un buchețel acasă în această perioadă. Poate mai aveți și câteva floricele uscate de anul trecut. Lavanda este una dintre plantele a căror aromă o putem avea în casă tot anul.
Și aceasta nu doar mulțumită cosmeticelor și amestecurilor aromatice pentru casă, dar și ceaiurilor calde sau reci sau chiar prin utilizarea acesteia ca aromă în prăjituri sau înghețată. Locuitorii Franței folosesc de sute de ani aroma floricelelor de lavandă și în bucătărie. Și astfel ajungem la o rețetă pentru dulciurile lor tradiționale, pe care este posibil să le fi gustat în variantă originală în călătoriile dumneavoastră. Se consumă la micul dejun sau la cafea, pe care francezii o iubesc și o beau în cantități mari.
Madeleines – madlenele – au forma unor scoici și gust de aluat de pișcoturi cu unt, cel mai des au în compoziție și făină de migdale, lămâie sau floricele de lavandă. Rețeta își are originea în micul oraș Commercy din provincia Lorena. Creatoarea a fost o fată care purta numele de Madeleine, care a pregătit această prăjitură pentru regele Franței, Ludovic al XV-lea. Acestuia i-a plăcut foarte de mult și a numit-o după ea. Frumos, nu-i așa? Sunt sigură că regele nu bănuia cât de frumos miroase întreaga bucătărie atunci când se coc aceste prăjiturele!
În timpul coacerii, în mijlocul fiecărei prăjiturele apare câte o protuberanță, ca și cum sub aluat s-ar afla o perlă mare. Nu vă speriați de ceea ce se petrece în cuptor, pentru că așa arată madlenele coapte corect. Dacă nu aveți o tavă specială pentru madlene, puteți folosi forme pentru fursecuri.
Este timpul să gustați și madlenele făcute în propria casă. Pentru un mic dejun plăcut, vă puteți lua niște căni frumoase, bineînțeles, tot cu motive de lavandă. De fapt, acestea m-au și inspirat… Pentru iubitorii lavandei avem în e-shop o mulțime de produse cu decor de lavandă, iar pe blog veți găsi alte idei pe care le puteți încerca – de exemplu, cum să faceți o coroniță cu lavandă sau pernuțe cu lavandă pentru parfumarea hainelor din dulap.
MADELEINES
Pregătire: 15 minute + 1,5 ore de repaos pentru aluat * Cantitate: 32 buc
În bolul mixerului
În castron
Scoateți prăjiturelele din formă și presărați peste ele zahăr pudră cu puțină vanilie. Consumați-le proaspete, deoarece aluatul se întărește repede.
Pregătirea aluatului este foarte rapidă. Cea mai migăloasă treabă pe care o veți avea de făcut va fi ruperea floricelelor de pe tulpinile de lavandă. Cu toate acestea, munca aceasta este una plăcută, deoarece lavanda va parfuma toată bucătăria! Lămâile organice fără coaja tratată sunt doar puțin mai scumpe decât celelalte și se găsesc frecvent în magazine. Radeți doar suprafața, fără coaja albă, care este amăruie. Madlenele au un gust discret, subtil, așa că nu le lipsiți de aromele esențiale - lavandă, lămâie și vanilie. Puteți obține un rezultat și mai bun dacă înlocuiți aproximativ o jumătate din cantitatea de făină cu făină de migdale. Dacă nu am, le pregătesc așa.
Îmi face plăcere să fac madlene. De obicei, ies singure din tavă. Înainte foloseam forme pentru fursecuri cu suprafața teflonată – și acestea sunt excelente pentru madlene. Ung întotdeauna suprafața tăvii cu unt, deoarece gustul untului pur și simplu se potrivește cu madlenele. Iar începutul acesta ploios de vară mi se pare perfect pentru ele, nu credeți?
De ce să consumăm lavandă?