Sirop de vară din trandafiri și lavandă

Poșete și încălțăminte de vară
13.7.2020
Clătite la cuptor cu căpșuni și cremă de cocos
22.7.2020

Un sirop care să ne stingă setea pe timp de vară este neprețuit. Mai ales dacă este delicios, iar ingredientele din care este făcut ne trezesc curiozitatea. 

 

Aceasta nu este o rețetă inventată de mine. Atunci când l-am pregătit pentru prima dată, am fost puțin sceptică. Nu mi s-a părut foarte ciudat să am pe masa din bucătărie trandafiri de vară și flori de lavandă. Ambele sunt ingrediente folosite la gătit de mii de ani, iar eu am deja ceva experiență cu ele. Ceea ce mi s-a părut ieșit din comun a fost includerea oțetului de mere, deoarece gustul acestuia este destul de puternic. Nu m-am așteptat să se piardă din gustul siropului. Totuși, băutura astfel obținută are un gust irezistibil și în niciun caz nu se aplică zicala ”ce este sănătos, nu este bun”.

Siropul se prepară ușor și rapid, iar cel mai important este că nu aveți nevoie de multe ingrediente greu de procurat pentru el. Dacă aveți lavandă în curte sau grădină, aveți nevoie de un buchețel mic, iar cu trandafirii vă poate ajuta o vecină cumsecade. Este important să folosiți trandafiri de grădină, deoarece trandafirii din comerț sunt plini de substanțe chimice. Pentru a vă face o idee – aveți nevoie de un trandafir mare și bogat cam de mărimea unei palme. 

Apoi mai trebuie doar să pregătiți o carafă și niște pahare frumoase, cel mai bine cu model – cu trandafiri sau cu lavandă... Eventual ca și cele din galeria de sub articol.

Sirop 2

SIROP DE VARĂ DIN TRANDAFIRI ȘI LAVANDĂ

Preparare: 20 de minute + timpul de răcire * Obțineți: cca 300 ml sirop

·        250 ml apă

·        350 g zahăr tos

·        125 ml oțet nefiltrat de mere (folosesc unul BIO – Alnatura)

·        15 g petale trandafir de dulceață

·        15 g flori de lavandă

 

1. Topiți zahărul în apă și aduceți la fiebere. Apoi adăugați oțetul de mere și fierbeți fără capac timp de 15 minute. Luați amestecul de pe foc și adăugați florile de lavandă și petalele de trandafir. Lăsați deoparte până la răcirea completă.

2. Sterilizați prin fierbere un borcan sau o sticlă care se sigilează bine și strecurați siropul răcit printr-o sită deasă.

Păstrați sticla într-un loc uscat și răcoros. După deschidere, păstrați-o în frigider. Mod de preparare a băuturii răcoritoare: amestecați 3 linguri de sirop cu 200-250 ml apă minerală rece.

Sezonul lavandei este pe terminate, așa că profitați de ultimele flori proaspete. Dacă aveți mai multă, uscați-o și păstrați-o pentru madlene franțuzești sau jeleuri de fructe. Pentru petalele de trandafiri nu trebuie să mergeți foarte departe. Florile parfumate de trandafir (Rosa rugosa, soiul obișnuit, pe care îl cunoaștem cu toții) sunt ideale pentru acest sirop. Acesta poate fi prins în orice grădină și înflorește până toamna târziu. Soiurile modificate au multe petale, așadar o floare bogată va fi de ajuns; însă dacă găsiți trandafiri în natură, veți avea nevoie de mai multe flori, pentru că soiul de bază are mai puține petale. Din acestea se formează măceșele. Ultimul ingredient important prezentat în fotografie este oțetul nefiltrat de mere BIO, despre care puteți citi mai multe în continuare.

Pentru ca siropul fiert să se răcească mai repede, îl puteți turna într-un castron mai larg. Folosesc o sită mare de sârmă pentru strecurare, iar când torn siropul în sticlă cu ajutorul pâlniei, îl mai mai strecor o dată printr-o sită mai deasă. Lichidul are o culoare frumoasă aurie, puțin rozalie. Oțetul de mere se va simți și în produsul final. Dar în băutură va avea un efect răcoritor. Dacă obișnuiți să îl consumați pentru beneficiile sale, în mod sigur vă veți prepara siropul și pentru acesta.

·        Siropul poate fi preparat pe tot parcursul anului, din flori uscate. Dacă folosiți petale uscate de trandafir și flori de lavandă, puneți în sirop jumătate din cantitățile din rețetă.

·        Înainte de a fi gata, puteți adăuga în sirop mirodeniile preferate sau coajă de citrice. Depinde doar de gustul fiecăruia.

·        Un sirop păstrat în condiții favorabile rezistă până la o jumătate de an.

·        Oțetul de mere, unul dintre ingredientele de bază ale acestui sirop, este cunoscut și pentru capacitatea de a alunga setea, pe lângă multe alte beneficii pentru sănătate, lucru binevenit pe timpul zilelor fierbinți de vară.

·        Oțetul natural nefiltrat de mere 5% se numără printre alimentele de bază cu efect binefăcător pentru persoanele cu un nivel crescut al acidității în organism. Acesta susține vindecarea infecțiilor persistente, a inflamațiilor cronice și ameliorează simptomele artritei. Îndrăznesc să spun că oțetul de mere este unul dintre cele mai importante alimente pe care le puteți avea în gospodărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *