Garnitură din cartofi copți cu roșii

Aranjamente pentru perioada Crăciunului
11.11.2021
5 cadouri cu imaginație
18.11.2021

Imediat ce veți simți mirosul de busuioc și de oregano, puteți servi cartofii copți din cuptor direct pe masă. Tocătorul din bambus va feri masa de căldura excesivă.

Îmi place când membrii familiei adunați în jurul mesei se servesc direct din tăvi, castroane sau platouri cu toate felurile de care le este poftă. Acea atmosferă relaxată, când pe deasupra mesei sunt pasate farfurii calde și bucățele de conversație, este cea mai bună răsplată după timpul petrecut în bucătărie. Rămâne doar buna dispoziție și voia bună.

Pentru ca totul să fie la îndemână pe masă, veți avea nevoie de ustensile de servit și accesorii cum ar fi solnițele și olivierele, suporturi pentru șervețele de rezervă, tacâmuri, farfurioare pentru mărunțișuri, etc. Sunt o mulțime de lucruri, dar măcar așa gazda nu trebuie să se tot deplaseze în bucătărie.

Printre noutățile frumoase pe care poate că le-ați observat deja în magazin se numără vasele din porțelan sau ceramică pe suporturi din bambus. Aceste seturi au un aer pe jumătate rustic, pe jumătate modern și elegant. Nu va fi o problemă să le combinați cu alte piese monocolore din bucătărie. Însă rolul bambusului nu se limitează doar la aceasta. Dacă, sub termenul de bambus vă imaginați doar o prăjină practică pe care o folosiți drept suport pentru o floare de apartament sau un material de calitate, foarte folositor în construcții sau pentru producția de mobilă, atunci să știți că această plantă ne este folositoare într-o mulțime de alte feluri. Producătorii pot obține din el fibre care pot fi utilizate în producția de hârtie și celuloză, dar și pentru producția de textile. Prelucrarea industrială textilă a fibrelor de bambus este cunoscută încă de la finalul secolului 20, iar astăzi este un lucru obișnuit să ne cumpărăm prosoape de baie sau de bucătărie, tricouri sau lenjerie intimă cu fibre din bambus. Produsele se remarcă printr-o capacitate mare de absorbție, au un luciu mătăsos și sunt plăcute la atingere. Sunt foarte rezistente împotriva bacteriilor și excelează prin capacitatea de neutralizare a mirosurilor neplăcute. Așadar, fibrele de bambus sunt foarte utile atât în garderobă, cât și în baie și bucătărie.

Dacă încă nu ați făcut cunoștință cu produsele din fibre de bambus, începeți, spre exemplu, cu niște prosoape de baie. Este și o idee foarte bună de cadou de Crăciun pentru rude sau prieteni.

Pregătire: 35 de minute + timp de coacere * Cantitate: 3 - 4 porții

  • 550 g cartofi curățați, tăiați în felii subțiri
  • sare, piper proaspăt măcinat
  • 250 g roșii cherry dulci
  • 2 cepe vinete mai mari, tăiate rondele
  • 1½ lingurițe oregano uscat
  • mai multe frunzulițe de busuioc proaspăt
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri vin alb sec
  1. Turnați puțin ulei de măsline în vasul de copt și ungeți cu el toată suprafața vasului, inclusiv pereții. Aranjați pe fundul castronului o treime din cartofii tăiați în felii cu grosimea de aprox. 3 mm, presărați sare și piper, adăugați un strat de roșioare tăiate în jumătăți și feliuțele subțiri de ceapă. Presărați deasupra oregano și câteva frunzulițe tocate de busuioc proaspăt, apoi picurați ulei de măsline deasupra.
  2. Porniți cuptorul la 200 °C.
  3. Adăugați următorul strat de cartofi în același fel cu toate ingredientele, apoi repetați procesul încă o dată. Picurați stratul de deasupra cu ulei și mai adăugați și cele 2 linguri de vin alb sec. Introduceți tava în cuptor, pe grilajul din mijloc și coaceți timp de 45 de minute. Acoperiți suprafața cu o bucată de hârtie de copt, ca să protejați roșiile și ceapa de ardere.
  4. Verificați cartofii – ar trebui să fie înmuiați – reduceți temperatura la 180 °C și coaceți pentru încă 15 minute. În ultima fază puteți scoate hârtia de copt de deasupra.

Serviți cartofii fierbinți direct din vasul așezat pe suportul din bambus. Este o garnitură perfectă la carne și pește.

Pentru început, pregătiți-vă toate ingredientele. Tăiați cartofii și ceapa manual sau cu o răzătoare specială. Nu vă zgârciți la ulei, condimente și busuioc proaspăt. Frunzulițele coapte de busuioc și rondelele de ceapă aproape se vor dizolva în garnitură în urma coacerii. 

Puteți face și mai mult de 3 straturi. Important este ca totul să fie suficient de aromatizat. Gustul final este unul extrem de delicios. În tava ceramică pe care o vedeți în imagine am aranjat totul exact conform prezentării de mai sus.

Suportul robust cu formă adaptată pentru vasul ceramic va proteja perfect masa. Vasul a ieșit din cuptor pentru a fi pus direct pe masă, iar totul a fost în regulă. Cartofii aromați și gustoși vă vor plăcea cu siguranță. Este un pont excelent de garnitură pentru masa de duminică. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *