Dovleceii cu gust adaptabil au capacitatea de a prelua gustul ananasului, iar combinația rezultată va fi un amestec foarte bun pentru prăjituri, tartine dulci și chiar pentru a da gust garniturii pentru carne.
Poate că ați descoperit deja această specialitate. Cei care o cunosc nu mai renunță la ea nici în ruptul capului. Însă dacă încă nu o cunoașteți, vă explicăm noi: este vorba despre dovlecei și ananas, tăiate în cubulețe și conservate împreună, astfel încât totul să se coloreze în culoarea ananasului. Rezultatul va fi un compot formidabil!
Întregul proces este simplu, deși este indicat să respectați câteva reguli:
Este un mod perfect de a profita de toată recolta de dovlecei și de a evita risipa. Dovleceii mai mari pot fi tăiați în rondele cu grosimea de 2 cm, după care scoateți mijlocul cu un cuțit rotunjit. Obțineți astfel cercuri care seamănă cu rondelele de ananas. Dovleceii fierți nu ar trebui să fie crocanți, dar nici să se dezintegreze. Compotul răcit este delicios; îl puteți consuma ca atare, de poftă, să-l folosiți într-o prăjitură cu fructe sau chiar pentru a da gust garniturii de legume pentru carne preparate la wok.
Pregătire: 50 de minute + turnarea în borcane * Cantitate: 1,25 l compot
Pentru un consum rapid – Închideți bine borcanele, întoarceți-le invers și lăsați-le într-un loc cald acoperite cu o pilotă, cum făceau bunicile noastre, până a doua zi. Apoi depozitați-le într-un loc întunecos și răcoros, cel mai bine în frigider.
Pentru consum pe termen lung – Sterilizați borcanele timp de 20 de minute la 80°C.
Chiar dacă alăturarea dintre ananas și dovlecei vi se pare neobișnuită, nu vă temeți și încercați-o măcar o dată. Dovlecelul absoarbe perfect aroma puternică a ananasului și, împreună cu vanilia, lămâia și celelalte arome, veți vedea că va rezulta o gustare pe care o veți îndrăgi.
Cantitatea de suc va ajunge la fix pentru cantitățile indicate de dovlecei și ananas. Dacă folosiți doar apă, sucul compotului va fi mai limpede, sucul de ananas îl va face puțin mai tulbure. Turnați compotul în borcane cât timp este fierbinte, apoi închideți borcanele foarte bine. Dacă îl consumați imediat, nici nu trebuie să sterilizați borcanele. Păstrați-le în frigider timp de o săptămână, până când gusturile se combină bine.
Îmi mai permit să vă prezint borcanele noastre cu clip din e-shop. Le folosesc cu drag de câte ori am ocazia. Sunt potrivite pentru multe utilizări și sunt disponibile în mai multe mărimi practice. Deseori, le dăruiesc celor dragi, umplute cu bunătăți pe care le prepar peste vară...