Culoarea anului 2022 – violet dinamic

Pui la cuptor cu smântână și boia
17.2.2022
Aranjament pentru luna februarie: glob cu ghiocei
22.2.2022

O culoare care ne dă putere și ne trezește elanul creativ – în trecut, această culoare era asociată gândirii libere și extravaganței artiștilor.

În ziua de azi, reprezintă energia de care avem nevoie după această lungă perioadă de pandemie ce amenință lumea în continuare. Pantone Color Institute (PCI), care prezintă în fiecare an culoarea dominantă menită să influențeze o serie de domenii creative și industriale, a ales pentru acest an o culoare intensă, pentru a susține gândirea creativă și pentru a încuraja dezvoltarea de noi idei, dar în principal, pentru a aduce un suflu nou în viețile noastre. Este o reacție naturală față de perioada precedentă care ne-a dus griji ce ne-au tăiat elanul creativ și bucuria perspectivelor de viitor.

Alegerea în mod repetat a culorii violet pentru interior, design și industria textilă ar putea să vă mire. De exemplu, culoarea anului 2008 a fost nuanța Blue Iris (18-3943), apoi în anul 2014, nuanța deschisă Radiant Orchid (18-3224) și, mai recent, în anul 2018, nuanța Ultra Violet (18-3838). Este posibil ca, printr-o combinație a acestor culori, să atingeți acea stare de bine și sentimentul de cămin primitor.

Anul acesta, specialiștii au ales culoarea Very Peri (17-3938), inspirată de natură și, mai concret, de culoarea florilor de saschiu, arbustul mereu verde, „vinovat” de așternerea unor covoare de flori într-o nuanță frumoasă de violet albăstrui în fiecare primăvară. Conform specialiștilor de la PCI, această culoare este una dintre cele mai pozitive și ne încarcă de energie. Nuanța Very Peri reprezintă dinamismul, trezește pofta de schimbare și susține o conștiință de sine sănătoasă.

Din culoarea anului se inspiră influencerii din domeniul modei, designerii de interior, regizorii și graficienii dintr-o multitudine de domenii. Tonurile de violet se armonizează frumos cu nuanțele vecine și se combină ușor cu o serie de alte culori, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, o întâlnim cu toții.

Very peri 3

CULOAREA ANULUI TON ÎN TON

Combinația verificată a valențelor diferite ale unei culori, cu efect final armonios

Culoarea violet se încadrează în categoria culorilor tari, cu efect dramatic. Puterea ametistului scânteietor sau, de exemplu, lumina difuză ce trece printre norii de furtună poartă în sine o magie aparte. Totuși, imediat ce nuanța conține mai mult albastru, obțineți o culoare plină de inspirație și de liniște. Tonurile de violet sunt preferate atât de femei, cât și de bărbați – fiecare se identifică în ele într-o anumită măsură. Depinde și de materiale, structuri și forme. Pot părea opulente, chiar regale, reprezentând în același timp conexiunea cu natura, sensibilitatea și puterea sufletească.

Nu trebuie să vă ghidați neapărat după tendințele modei ca să ajungeți să iubiți culoarea violet. În tonurile sale mai estompate, aceasta are un efect delicat și neutru, în timp ce tonurile tari au puterea de a reduce dimensiunile spațiului, dominându-l. Creați un efect liniștitor în interior folosind lemn natur și nuanțe de gri pe pereți. Cu cât mai mici sunt suprafețele violet pe care le aveți în jur, cu atât mai greu vă veți plictisi de ele. 

Cel mai ușor se lucrează cu textilele care sunt luminate de alte nuanțe ale culorii. Dacă nu sunteți siguri ce să alegeți, combinația de ton în ton este cea potrivită.

ANITA, LENJERIE DE PAT din microfibră neșifonabilă

Very peri 5

VERY PERI – CULOAREA FLORILOR

O culoare secundară dominantă – cum este violetul tare (compusă din albastru și roșu în măsuri egale), completează în cel mai natural mod orice ton de verde.

Culoarea anului își împrumută nuanța unică de la saschiu, însă grădina plină de viață oferă o întreagă paletă de nuanțe asemănătoare. Pe lângă plantele de primăvară - violete, zambile, liliac, găsim aceleași nuanțe în lavandă, apoi la florile de hortensie. Și luncile sunt pline de nuanțe de violet – amintesc acum doar tulpinile înflorite de cimbru sălbatic. Este atât de ușor să ne inspirăm din natură!

Nuanțele de verde se potrivesc bine cu violetul. Dacă sunt mai deschise, atunci sunt considerate neutre și vin frumos în complarea violetului. Dacă violetul este foarte intens, ca în cazul irisului, atunci alegeți verdele specific lichenilor. De fiecare dată, una dintre culori trebuie să cedeze.

SNOP PLANTE DE LUNCĂ, FLORI VIOLET, lungime 70 cm

Very peri 4

ALĂTURARE DE CULORI PE FUNDAL VIOLET

Dacă nu știți cum să abordați o culoare atât de puternică, inspirați-vă din nou din natură. Adăugați la violet o mulțime de culori diluate cu apă și nuanțe luminoase.

Numărul de combinații pentru violet cu alte nuanțe se apropie de infinit. Alăturările au rezultate diferite și surprinzătoare. 

VIOLET +

  • nuanțe pastelate– creează un întreg romantic și liniștitor; cel mai bine ies în evidență alăturările fără contraste puternice (vezi decorul)
  • nuanțe de roșu – roșul ar trebui să conțină și puțin albastru, așa că vorbim despre nuanțe înrudite; și violetul conține roșu, așa că aceste nuanțe se potrivesc între ele
  • albastru– și albastrul face parte din violet, aceste combinații creează o familie fără contraste, rezultatul fiind unul cu efect liniștitor și elegant
  • gri– în prezent, o alăturare foarte iubită de culori, are nevoie să fie deschisă cu puțin lemn natur sau cu accente albe
  • violet ton în ton– în tonurile deschise, culorile vor avea nevoie de puțin crem

FANTASY, LENJERIE DE PAT DIN MICROFIBRĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *