Colacul cu istoric fermecător s-a rostogolit până la noi tocmai din Franța, dar multe țări catolice îl pregătesc în mod tradițional de sărbătoarea celor trei magi, care coincide cu cea a Bobotezei. Colacul are un gust delicios de migdale și portocale.
Când eram mică, eu și sora mea nu ne prea înțelegeam cu mâncarea, iar tata a găsit o metodă ingenioasă ca să ne îndemne să mâncăm mai bine: a făcut o coroană din hârtie, care era dedicată aceleia dintre noi care își termina prima porția de mâncare. Însă coroana împodobită dedicată colacului celor trei magi în Franța, Spania, Portugalia și Elveția are o poveste mult mai frumoasă!
Este vorba în mod concret de o galetă crocantă, deseori coaptă din aluat de foietaj (pregătit în casă), umplut cu o cantitate generoasă de migdale aromate cu portocală. Colacul își are originile în Franța (la galette des rois = colacul regilor) și, până în ziua de astăzi, se pregătește la fiecare recepție anuală găzduită de președintele Franței. Însă în acest caz este vorba de un colac uriaș, care să fie de ajuns pentru toți invitații, care sunt de obicei în număr de aproximativ 150!
Colacul este fin și delicios, deloc asemănător felurilor consumate în mod tradițional de sărbători. Vine mai degrabă ca o mângâiere după toate acestea. Totuși, să nu vă așteptați să primiți o porție prea mare. În tradiția creștină catolică, colacul este legat de sosirea celor trei magi la ieslea lui Isus, sărbătorită în data de 6 ianuarie. Conform legendei, în această zi, magii i-au dăruit lui Isus darurile lor prețioase – aur, smirnă și tămâie. Aceasta este și ultima zi din perioada Crăciunului. Bradul de Crăciun este despodobit și toate lucrurile revin la normal.
Pregătire: 40 minute * Cantitate: un colac cu diametrul de 23 - 24 cm
Aluat
Umplutură
Finisare
Păstrați la rece aluatul pe care îl veți folosi. Eu păstrez la rece și steluțele până înainte de introducerea colacului în cuptor. Suprafața colacului poate fi ornată în diferite feluri, puteți, de exemplu, să trasați un model cu linii folosind un cuțit ascuțit. Eu prefer formele decupate din aluat, astfel mai folosesc o parte din resturi și minimizez risipa. Cred că nu mai trebuie să vă reamintesc de baza din silicon atât de utilă pe care am folosit-o din nou pentru întinderea aluatului. Este un ajutor minunat, care ocupă foarte puțin loc în bucătărie.
PONT – Portocalele bio, cu coaja netratată, nu sunt întotdeauna la dispoziție. Eu prefer coajă măcinată fin, pe care o cumpăr de la magazinele cu produse bio. O folosesc des în bucătărie, așa că o păstrez mereu la îndemână.
Aplicați umplutura din migdale pe formă astfel încât să aibă o formă de dom. Nu uitați să includeți o mică surpriză înăuntru – un bob mare de fasole, o prună sau o smochină uscată sau o figurină mică de porțelan, atât timp cât nu aveți la masă copii mici care o pot înghiți.
O CURIOZITATE – în Franța, figurinele mici care se introduceau în colac își au propriul lor loc în muzee! Au început să fie introduse în colaci începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al 18-lea, iar în prezent reprezintă obiecte neobișnuite de colecționat.
La final, decorați colacul cel rotunjor cu steluțe decupate și nu uitați să străpungeți suprafața, pentru ca aburul să poată ieși din stratul gros de umplutură. Mai ungeți suprafața cu gălbenuș bătut cu o linguriță de lapte pentru culoare și luciu, apoi colacul poate merge la cuptor...
Acum nu-mi mai rămâne decât să vă urez o petrecere frumoasă de Bobotează și Sf. Ion! Copiii vor fi bucuroși să vă ajute cu decuparea și decorarea coroanei. Vă dorim un An Nou cu sănătate, fericire și tot ce e mai bun!