Dacă vreţi să faceţi nişte prăjituri care să reziste moi şi pufoase şi în a doua şi a treia zi, încercaţi această reţetă cu maioneză.
Reţetele de bază pentru aluat crescut nu diferă prea mult între ele. Ne dorim ca aluatul să formeze un strat moale sub stratul de brânză dulce, mac sau de fructe. Tuturor ne place să mâncăm prăjituri de toate felurile. La noi acasă, atunci când fac prăjituri, acestea dispar repede din farfurie, de obicei în aceeaşi zi. Aşa că nu m-am gândit niciodată la moduri în care să păstrez prăjiturile proaspete pentru mai mult timp. Dar pentru că vă doriţi să aflaţi acest lucru, voi testa sfatul primit de a face un aluat cu maioneză.
Bineînţeles, nu este vorba de maioneza cumpărată, care conţine deseori muştar sau oţet. Pregătiţi o maioneză de casă din gălbenuşe de ou şi ulei de calitate. Cu ajutorul blenderului vertical, pregătirea acesteia este foarte simplă şi durează mai puţin de un minut. O veţi face uşor, până creşte drojdia.
Până la urmă, nu mi se pare atât de ciudat, pentru că maioneza reprezintă o altă formă de combinare a aceloraşi ingrediente – gălbenuşe şi grăsime, pe care le folosim şi pentru aluat. De obicei folosesc unt, dar de ce nu aş încerca şi uleiul?
Rezultatul a fost unul reuşit. Aluatul a fost incredibil de moale şi complet nelipicios. A crescut perfect şi a fost foarte uşor de modelat. Adăugaţi umplutura dvs. preferată.
COLĂCEI CU MAIONEZĂ DE CASĂ ŞI UMPLUTURĂ DE BRÂNZĂ DULCE
Pregătire: 40 minute + dospire * Obţineţi: 25 buc colăcei
Aluat
Maioneză, 200 ml
Umplutură pentru 25 buc colăcei
Pentru finisare
Puneţi ingredientele într-un recipient îngust (ideal ar fi să le lăsaţi dinainte la temperatura camerei) şi amestecaţi-le bine cu un blender vertical. Introduceţi-l până la fundul recipientului şi mixaţi cam 5 secunde. Apoi ridicaţi-l încet mai sus, ca pe un piston. Cu cât este vasul mai îngust, cu atât mai bine. Ingredientele se combină imediat, iar maioneza va forma o peliculă pe capul blenderului. Obţineţi astfel 200 ml de maioneză densă.
Pregătirea maionezei presupune de obicei amestecare îndelungată cu telul, cu riscul ca aceasta să se taie în orice moment. Dacă aţi auzit aceste avertismente, nu vă stresaţi prea mult din cauza lor. Orientaţi-vă spre un blender vertical şi un recipient îngust pentru mixare, doar cu puţin mai lat decât capul blenderului.
Într-un minut veţi obţine o maioneză atât de groasă, că o puteţi tăia cu cuţitul :o) Pentru prepararea variantei pentru mâncărurile sărate, adăugaţi un praf de piper proaspăt măcinat şi o lingură de muştar. Dar acum ne limităm la coacerea colăceilor noştri, aşa că pe fundal puteţi vedea tava pregătită pentru coacere, pe care o voi tapeta cu hârtie de copt.
Aluatul este moale şi pufos şi continuă să crească cât timp formez colăceii. Imediat ce lăsaţi colăceii formaţi să se odihnească, aceştia se vor umfla din nou. Adânciturile vor trebui formate din nou înainte de umplere.
Ungeţi marginile colăceilor cu ou bătut. Puneţi umplutura de brânză dulce într-un săculeţ cu capăt de ornat şi umpleţi bine colăceii. Îi mai puteţi decora cu nuci, migdale şi stafide, apoi introduceţi tava în cuptor. Datorită hârtiei de copt, aceasta nici nu se va murdări. După coacere, hârtia a fost înlocuită cu un şervet de pânză şi am savurat colăceii pe îndelete...