Chec cu aromă de whiskey

Prăjitură de ciocolată cu sfeclă roșie
3.11.2021
Aranjamente pentru perioada Crăciunului
11.11.2021

Un chec întreg poartă în el farmecul bucătăriilor de odinioară și al rețetelor scrise de mână pe foi uzate din carnețele vechi. Sigur este la fel și pentru voi!

Formele superbe ale noilor forme pentru chec vă vor fascina. Cum ar fi, de exemplu, cea în care am copt checul din imagine. Am obținut o rețetă ieșită din comun, așa că m-am hotărât să profit de ocazie și să fac un aluat pe care îl fac doar la ocazii speciale. Veți înțelege imediat despre ce este vorba, pentru că în chec este o porție notabilă de whiskey, care de obicei nu este printre ingredientele pe care le folosesc frecvent în bucătărie.

Rețeta este una de origine irlandeză și nu ne rămâne decât să afirmăm „altă țară, alte maniere”. Sigur nu vă mirați de faptul că într-o țară în care-și au originea unele dintre cele mai bune băuturi distilate, este ceva normal să întâlnim astfel de ingrediente și în bucătărie, fie la copt sau la gătit. Așa că, dacă apare o sticlă cu o astfel de licoare prin casă, profit imediat de ocazie ca să o folosesc într-un aluat bun. Și până la urmă, parcă îmi pare rău că nu mi-am băut porția :o) Dar și o porție de rom ceh este la fel de bună.

Pregătire: 40 de minute * Cantitate: un chec cu diametrul de 26 cm

  • 100 g unt topit
  • 140 g ciocolată albă
  • 2 ouă M
  • 150 g zahăr tos, cât mai fin
  • 1 linguriță esență de vanilie bourbon
  • 250 g făină 000
  • 1 praf de copt bio
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
  • 80 ml whiskey / rom
  • 100 ml smântână 12%

Pentru finisare

  • puțin whiskey pentru umezire
  • zahăr vanilat
  1. Topiți untul pe foc mic și adăugați imediat ciocolata ruptă în bucăți mici. Amestecați fără oprire, până obțineți o bază omogenă. Luați cratița de pe foc și lăsați crema la răcit.
  2. Puneți într-un castron ouăle întregi, zahărul și extractul de vanilie și amestecați la turație maximă până obțineți o spumă pufoasă și deschisă la culoare. Între timp, porniți cuptorul la 180 °C și amestecați făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un alt castron.
  3. Turnați ciocolata cu unt peste crema din ouă cu zahăr și amestecați bine. Lăsați robotul să amestece la turație mică, amestecați whiskey-ul (sau romul) cu smântâna la temperatura camerei și încorporați alternând câte puțin din aceasta și din făină în bază.
  4. Imediat ce obțineți un aluat cremos, turnați-l în forma de chec și coaceți-l timp de 35 de minute. Testați cu o scobitoare centrul checului și când este aproape copt, scădeți temperatura la 170 °C și coaceți pentru încă 5-8 minute.

Lăsați checul să se odihnească pentru câteva minute și scoateți-l pe un grilaj ca să se răcească. Ungeți suprafața răcită a checului cu o pensulă înmuiată în puțin whiskey și presărați puțin zahăr vanilat deasupra.

CÂTEVA CUVINTE DESPRE FORMĂ – Formele ușoare din aluminiu turnat cu suprafață complet antiaderentă și modele noi sunt o decorațiune frumoasă pentru orice bucătărie. Prăjiturile coapte în acestea vor fi de poveste. Deja testez a treia formă din această colecție și nu am decât cuvinte de laudă. Prăjiturile arată minunat, pentru că aluatul umple perfect fiecare adâncitură a formei, oricât ar fi de mică. Formele sunt potrivite atât pentru aluaturi de chec, cât și pentru cele crescute. Nu mai este nevoie să le ungeți sau să presărați făină pe ele. Tot ce am făcut a fost ca, după prima spălare și uscare a formei, să îi ung suprafața cu o picătură de ulei vegetal. Puteți folosi forma atât în cuptoare electrice, cât și în cele cu gaz sau cu aer circulant. După coacere, scoateți checul din formă în maxim câteva minute. Checul va ieși singur cu viteza luminii și în formă nu mai rămâne nicio firimitură.

Forma are diametrul de 26 cm, așa că este destul de mare. Rețeta mea nu a umplut-o perfect, dar chiar dacă aluatul a umplut-o până la trei sferturi, a crescut frumos în cuptor, așa că rezultatul final a fost demn de prezentare. Scoateți-l din formă cât este fierbinte. 

MIC PONT – Când checul începe să crească, aluatul se rotunjește puțin și nu-și mai modifică forma. Așa că eu pun checul într-o farfurie ușor adâncită. Aceasta copiază frumos forma checului și marginile nu rămân în aer.

Doriți să știți prin ce se deosebește acest chec de celelalte? Probabil că nu se diferențiază mult de alte checuri bune. Dar este foarte fin, ușor umed, cu un miros plăcut și un gust delicios. Dacă vreți, puteți să mai ungeți suprafața cu puțin whiskey și să presărați puțin zahăr deasupra... 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *