Meniul de Revelion și sărbătorile care îl urmează se diferențiază de cel specific Crăciunului. Acum ne e poftă de ceva mai picant, mai ușor de consumat și de digerat. Și masa pare deja mai liberă.
Acum, că Revelionul a trecut, ne pregătim de alte festivități, cum sunt Boboteaza și Sf. Ion. Cu precădere de Sf. Ion, ne adunăm în număr mare în casele sărbătoriților pentru a le ura toate cele bune și pentru a uita de aspectele mai puțin plăcute ale anului ce a trecut. Este ceva natural să ne bucurăm de compania celorlalți, să ciocnim un pahar împreună și să savurăm ocazia împreună.
Și pentru că fiecare ocazie festivă trece și prin stomac, este momentul potrivit să ne gândim și la ce vom servi. Meniul poate fi unul tradițional sau mai ușor, în funcție de gusturile gazdelor. Dar puteți duce la masă un cadou comestibil apreciat de toată lumea. Garantez că va ieși în evidență pe masa plină de platouri, castroane, tăvi și farfurii pline. Avantajul mesei de tip bufet este că fiecare invitat se poate servi din ce îi place, iar ordinea este destul de ușor de menținut. Dacă doriți să lăsați o impresie bună, coaceți o pâine de casă, care este excelentă la feliile de friptură rece, pregătiți câteva boluri cu sosuri, hrean și murături asortate, pregătiți un platou cu brânzeturi și, dacă mai aveți timp și ingrediente la îndemână, coaceți niște biscuiți cu brânză, perfecți de ronțăit la un pahar de vin. Aceștia vor dispărea primii de pe masă.
Să aveți o petrecere frumoasă!
Pregătire: 30 de minute + 1 oră de repaos
Aluatul este fraged și ușor de prelucrat. Fulgii de ovăz îi dau o consistență ușor grunjoasă, dar aceasta nu este o problemă. Nu-i eliminați, pentru că gustul lor se potrivește excelent cu ambele tipuri de brânză din compoziție. Tăiați biscuiții în formele care vă plac. Puteți încerca forme de mărimi diferite, pe care să le ornați apoi într-un mod creativ. Pe lângă chimen, li se potrivește macul sau rozmarinul. Biscuiților le stă bine cu găurele, care au și o funcție practică: permit aerului să pătrundă în aluat și să-i umfle frumos. Le puteți face ușor cu furculița, dar eu am avut un intrument practic – acel „arici” verde – pe care îl găsiți de obicei în componența seturilor pentru răzători mecanice, funcția sa fiind aceea de a prinde ingredientele și de a feri degetelor de lama ascuțită a răzătoarei. Sigur l-ați recunoscut, dacă aveți un astfel de set acasă.
Dacă optați să nu mai decorați suprafața biscuiților cu sare, adăugați o cantitate mai mare de sare în aluat, pentru că altfel nu va fi destul de sărat. Dacă presărați sare și condimente deasupra, preparați rețeta conform instrucțiunilor de mai sus. Faceți mai mulți biscuiți, pentru că au tendința să dispară repede imediat ce sunt așezați pe masă. Îi puteți servi în boluri, la un pahar de vin alb sau, pentru un aspect festiv, pe un platou din lemn, alături de brânzeturi fine.