Șuncă de cod cu salată de linte

Sfeșnice din mere
11.12.2019
Cum dăruim bani într-un mod original + şablon
17.12.2019

Zilele de Crăciun cu meniu tradițional din pește nu se referă doar la crap prăjit. Se merită să vă îndepărtați puțin de tradiție și să vă răsfățați cu un pește gătit într-un mod diferit.

 

Șunca de pește este foarte ușor de preparat. O puteți pregăti din crap și șalău, iar cine are acasă un pescar, poate încerca cu mult mai multe varietăți. În orice caz, pentru prepararea acesteia aveți nevoie de o cratiță lată sau de o oală destul de mare. Mai adăugați la socoteală și cratițele pentru gătirea a două tipuri de linte, deoarece șunca aceasta delicioasă va fi încoronată de o salată elegantă de linte. De vasele calitative cu suprafață antiaderentă se va ocupa cu ușurință mașina de spălat vase, pentru ca Dvs. să vă puteți bucura de zâmbetele pline de admirație ale musafirilor. Șunca este ușoară și dietetică, iar gustul peștelui este foarte slab. Odată am servit cu acest fel un cuplu care nu mănâncă peşte. Dar am aflat acest lucru abia după ce s-au servit din ea :o)

Dar de ce vorbesc despre oale? Pentru că pentru prepararea fiecărui meniu de sărbătoare aveți nevoie de o întreagă suită de cratițe și tigăi. Înainte de sărbători, fac o curățenie generală printre cele mai folosite și le redau strălucirea cu ajutorul unei soluții speciale pentru inox (sigur le cunoașteți, dar alegeți-le doar pe cele recomandate pentru vase de bucătărie). Trebuie să recunosc că o bucătărie pregătită de sărbătoare cu vase din inox strălucitor nu arată deloc rău. Mi-am confirmat acest lucru acum, deoarece tocmai testez setul de oale KING Hoff. Am fost extrem de mulțumită de ele la gătit. Pe viitor mai am de încercat tigaia adâncă. Aceasta are un interior negru de efect, așa că voi face o mulțime de poze…

005

ȘUNCĂ DE COD

 

Pregătire: 30 minute peștele + fierberea, a se pregăti cu o zi în avans * 45 minute salată de linte * Obțineți: 4 porții

 

șunca

·       3 jumătăți de cod (circa 1,3 kg), dezosate și fără piele

·       sare și piper colorat proaspăt măcinat

·       pentru fiecare jumătate, câte 5-6 felii șuncă de Parma și 2 felii de șuncă coaptă de calitate

·       1 linguriță gelatină praf

·       busuioc pentru decorare

salată de linte

·       5 linguri linte maro

·       5 linguri linte roșie

·       1/2 ardei de culoare roșie

·       1 fir de ceapă verde

·       2 linguri ulei de măsline

·       1,5 linguri oțet balsamic de culoare închisă

·       sare și piper proaspăt măcinat

·       boabe de piper roz

sos

·       6 linguri smântână acrișoară

·       1 lingură de hrean ras

·       câteva frunze de busuioc tocate

 

1. Clătiți bucățile de pește și uscați-le bine. Așezați-le pe un tocător, apoi presărați sare și piper pe ambele părți. Carnea de pește poate fi condimentată după voie.

2. Pe un alt tocător întindeți cam 40 cm de folie alimentară și așezați feliile de șuncă suprapuse pe jumătate (vezi foto), în principiu pe lungimea fileului. Așezați peștele condimentat pe șuncă și presărați peste o linguriță de gelatină praf. Deasupra puneți șunca coaptă. Rulați strâns peștele pe lat ajutându-vă de folie, ale cărei capete ar trebui să se unească. Dacă aveți fileuri foarte late, mai adăugați folie, iar la final legați strâns ambele capete ale ruladei cu sfoară alimentară.

3. Înveliți ruladele în folie de aluminiu și lăsați-le să se odihnească circa 30 de minute. Între timp puneți apă la fiert într-o cratiță sau oală mare. Introduceți ruladele în apa fierbinte, scădeţi focul și fierbeți la foc mic timp de 30 de minute. Apoi scoateți șunca și lăsați-o la răcit. Păstrați-o în frigider până a doua zi.

4. Salată de linte – Puneți la fiert în apă cu sare lintea maro și separat pe cea roșie (aceasta se fierbe mult mai repede). Strecurați-le și lăsați-le să se răcească puțin în strecurătoare. Apoi turnați-le într-un castron, adăugați ardeiul tăiat cubulețe mici, ceapa verde tăiată rondele subțiri, adăugați uleiul de măsline și oțetul balsamic, sărați și piperați după gust. Amestecați ușor, pentru ca boabele de linte să rămână întregi. Lăsați salata să se odihnească în frigider.

Scoateţi şunca din folii şi tăiaţi-o în rondele mai groase cu un cuţit ascuţit (cuţitul electric este ideal). Puneţi pe farfurii câteva linguri de salată de linte proaspătă şi aranjaţi rulada cu peşte deasupra acesteia. Adăugaţi câteva frunzuliţe de busuioc. Serviţi restul de salată şi şuncă pe un platou, pentru ca musafirii să se mai poată servi. Mai puneţi pe masă felii de lămâie şi sosul din smântână acrişoară aromatizat cu busuioc şi puţin hrean.

 

Eu cumpăr peşte de la pescărie (în lipsă de pescari). Codul proaspăt a fost foarte bun. Pentru ruladă aveţi nevoie de bucăţi late de file, de minim 14-15 cm, ca să poată fi rulat complet măcar o dată. Alegeţi-vă fileurile după acest criteriu. Şunca va ieşi foarte bună şi din crap, dar dezosarea vă va da mai multă bătaie de cap.

Pregătiţi învelişul exterior din şuncă de Parma după lungimea fileului. De fiecare dată tai vârfurile cozii şi adaptez fileul, ca să obţin o ruladă de formă cât mai regulată.

Puneţi apă la fiert într-o cratiţă mare şi între timp lăsaţi carnea să se odihnească, strânsă bine în folie alimentară şi folie de aluminiu. Este plăcut să fierbeţi în aceste cratiţe, deoarece capacul din sticlă vă permite să vedeţi ce se întâmplă înăuntru. Excesul de abur iese prin orificiu, aşadar capacele nu sar pe cratiţe şi conţinutul nu iese pe afară.

Fac destul de des această salată de linte. Ne place şi se potriveşte multor feluri de mâncare. O consumăm şi simplă la cinele de vară. Dar nu o preparaţi  în cantităţi prea mari, mai bine pregătiţi-o să fie proaspătă. La final, adăugaţi bobiţe de piper roz, al cărui gust dulceag merge perfect la salată.

Acesta este un fel de mâncare cu adevărat festiv, perfect pentru perioada sărbătorilor de iarnă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *