Sfeșnice din mere

Coşuleţe cu umplutură de alune
5.12.2019
Șuncă de cod cu salată de linte
13.12.2019

Cunosc această idee de mulți ani. Și revin la ea cu plăcere de fiecare dată…

Atunci când lucram pentru o editură olandeză, primeam reviste din producția lor. Bineînțeles că cele mai frumoase erau cele cu idei pentru grădină, iar în imaginile acestora găseam o mulțime de idei. Într-un articol am găsit fotografii de iarnă cu ferestruici înghețate de ger, cu căsuțe pentru păsări și scaune ruginite abandonate sub pernuțe de zăpadă în grădina adormită. M-au vrăjit pur și simplu! La fel ca merele luminoase puse în zăpada de pe verandă, care conduc musafirii către casă. De atunci fac mereu aceste sfeșnice pline de farmec.

Nu este cel mai sigur sfeșnic, dar cel puțin vă ține lângă masă, la conversații și jocuri de Crăciun. Acestea sunt momentele cu adevărat prețioase. Lumânările pastilă rezistă câteva ore, iar după ce se consumă, pot fi înlocuite cu unele noi. Merele rămân frumoase câteva zile; depinde și la ce temperatură le veți păstra. Prin transformarea lor în sfeșnice, veți distruge câteva mere, dar nu trebuie să vă faceți procese de conștiință. Puteți sacrifica unul sau două, iar mai târziu, când veți merge la o plimbare prin parc sau la marginea pădurii, lăsați-le acolo pentru animăluțe.

 

MATERIALE NECESARE

De această dată, toate materialele sunt foarte ușor de găsit. Aveți nevoie doar de mere roșii frumoase și de o farfurie sau o tavă pe care să le aranjați. Mai aveți nevoie de următoarele:

Lumânări pastilă

o formă rotundă de tăiat prăjiturele de același diametru ca și lumânările pastilă, ideal cu margini drepte

formă pentru biluțe din pepene

un cuțit cu vârf ascuțit

materiale naturale pentru finisarea aranjamentului – crenguțe, rămurele de brad, conuri de brad, etc.

Pentru sfeșnice alegeți mere stabile. Așezați-le cu codița în sus și introduceți forma rotundă în ele până când vedeți doar marginea superioară a acesteia. Trageți-o afară, apoi tăiați cu cuțitul capacul exact după marginile delimitate cu forma.

 

DESCHIDEREA PENTRU LUMÂNARE

Acum trebuie să sculptați deschiderea din măr după forma lumânării. La aceasta vă va fi utilă forma de biluțe din pepene. Aceasta vă va ajuta să adaptați frumos marginile și să săpați în măr la adâncimea necesară introducerii lumânării.

În poza aceasta puteți vedea deschiderea pregătită, doar că a mea arată ca roasă de un șoricel. Aveam doar o formă de biscuiți cu diametrul potrivit, iar aceasta are marginea zimțată. Dar la final aceștia nu se vor vedea. Introduceți în deschiderea mărului lumânarea cu tot cu suportul din aluminiu. Dacă deschiderea este mai strâmtă, cu atât mai bine, pentru că lumânarea va sta bine fixată.

Îmi plac decorațiunile obținute fără prea mult efort. Merele roșii sunt cele mai frumoase sfeșnice pe întuneric, când flacăra lumânării le luminează frumos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *