Plăcintă verde cu ouă şi foietaj

Obiecte noi și practice pentru casă
15.4.2020
Fluturi din cârlige de rufe
22.4.2020

Dacă aţi vopsit şi anul acesta prea multe ouă, vă propun o reţetă în care le puteţi valorifica.

 

După felurile bogate în carne consumate de obicei de Paşte, această plăcintă vă va cuceri! Pentru plăcinta mea rapidă cu spanac care se bucură de multă apreciere în familia noastră, am ales să aşez masa cu alb simplu, întrucât acesta iese foarte bine în evidenţă pe porţelan sau ceramică albă. Vesela albă se potriveşte în orice bucătărie, aşadar, dacă vă alegeţi primele accesorii de bucătărie, începeţi cu alb. Nu vă veţi plictisi de ele cu trecerea anilor. Puteţi găsi o mică selecţie în galeria de sub articol.

Pregătire: 50 minute + timpul de coacere * Obţineţi: o plăcintă cu diametrul de 20-22 cm

 

Umplutura de spanac

 

·         500 g frunze întregi de spanac proaspăt sau congelat

·         1 ceapă medie

·         1 lingură ulei

·         500 g brânză de vaci grasă, bine stoarsă

·         200 g brânză cu mucegai afumată, rasă grosier

·         1-2 căţei usturoi daţi prin presă

·         sare, piper proaspăt măcinat

·         6 ouă fierte tari

 

Pentru plăcintă

 

·         unt pentru ungerea formei de copt

·         2 foi aluat foietaj

·         1 ou bătut pentru uns

·         forme de tăiat aluatul specifice sezonului

 

1. Opăriţi foile de spanac în apă clocotită şi tocaţi-le mărunt.

2. Căliţi ceapa tăiată mărunt într-o tigaie cu puţin ulei, apoi lăsaţi-o la răcit. Adăugaţi brânza stoarsă peste spanac, brânza rasă, usturoiul presat, apoi sare şi piper. Amestecaţi bine totul, gustaţi şi, dacă mai este nevoie, mai adăugaţi sare sau piper.

3. Ungeţi cu unt o formă de tort cu deschidere. Pe baza tăvii puneţi hârtie de copt. Tăiaţi un cerc dintr-o foaie de aluat şi puneţi-l în tavă, apoi înţepaţi-l cu furculiţa din loc în loc. Completaţi cu aluat până la marginea de sus a formei de copt. Turnaţi peste aluat două treimi din umplutură, adăugaţi ouăle curăţate de coajă în forma unei flori şi presaţi-le uşor în umplutură. Acoperiţi-le cu restul umpluturii şi nivelaţi.

4. Împăturiţi spre interior marginile aluatului, ungeţi-le cu ou bătut şi acoperiţi cu un alt cerc decupat din aluat. Presaţi marginile, apoi decoraţi cu forme de iepuraşi şi miei sau altele decupate din aluat. Înţepaţi suprafaţa cu furculiţa şi ungeţi din nou cu ou bătut. Coaceţi pe grilajul de jos în cuptorul încins la 200 °C în jur de 40 de minute, până capătă o culoare aurie.

Lăsaţi puţin la răcit, apoi puteţi tăia şi servi plăcinta. Consumaţi-o caldă, chiar dacă se taie mai greu. Puteţi tăia restul plăcintei în felii, pe care să le încălziţi în cuptor înainte de servire.

zeleny1

De această dată încep cu sfârşitul, ca să vă arăt cum va arăta plăcinta Dvs. Aluatul de foietaj cumpărat vă va uşura mult treaba şi nici fierberea ouălor şi a spanacului nu este ceva complicat. Este o reţetă foarte folositoare după Paşte, când ne-au mai rămas ouă fierte.

zeleny2

Veţi folosi aproape tot aluatul. Dintr-o foaie decupaţi cercul pentru baza plăcintei şi o jumătate din partea din laterală, din a doua completaţi lateralul şi decupaţi capacul, ca să spunem aşa. Nici resturile nu vor fi în plus. Decupaţi din ele forme de primăvară – floricele, puişori, frunze, orice vă place. Pentru acest an am avut o formă nouă de iepuraş.

zeleny3

Plăcinta are toate laturile din aluat, aşa că umplutura va fi sigilată perfect în interior. Atunci când veţi pregăti spanacul, aveţi grijă să îl tocaţi mărunt, altfel plăcinta se va tăia foarte greu. Presaţi ouăle uşor în interiorul umpluturii şi acoperiţi-le cu restul de umplutură. Împăturiţi marginile aluatului înspre mijlocul plăcintei, apoi sigilaţi-o cu capacul din aluat. După ce adăugaţi formele decupate, ungeţi din nou cu ou bătut.

zeleny4

Dacă aluatul este bun, se va umfla bine, iar foile vor fi vizibile. Nu se compară cu aluatul de casă, dar veţi economisi mult efort. Meritaţi puţină odihnă şi o felie de plăcintă aburindă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *