“Pilotă” cu mere

Huse bielastice denim
13.11.2018
Huse bielastice căpșună
19.11.2018

Oricine iubeşte ştrudelul şi alte prăjituri cu mere ştie că pregătirea acestora poate da destul de multă muncă. Dar aceasta nu este una dintre acele prăjituri. Vă prezint o reţetă rapidă, la care vă veţi întoarce în repetate rânduri.

În familia noastră, pilota cu mere este prăjitura specifică sfârşitului verii. Este compusă din fouă foi de aluat cu brânză dulce proaspătă, între care aşez jumătăţi de mere coapte. Pe acestea le umplu cu un gem dulce de casă, iar de restul se ocupă cuptorul. Prăjitura se topeşte în gură, iar dacă o serviţi călduţă cu o lingură de frişcă deasupra, veţi fi în al nouălea cer!

006

PILOTĂ CU MERE

Timp de pregătire:  40 minute

Pentru o tavă de dimensiunile:

35 × 25 cm (tava mea este mai mare, 42 × 32 cm, dar nu este adâncă)

aluat

  • 3 3/4 căni făină de calitate (folosesc măsuri calibrate)
  • 1 linguriţă plină praf de copt
  • 1 cană zahăr pudră
  • 4 linguriţe esenţă de vanilie
  • 375 g unt
  • 300 g brânză dulce moale
  • un praf de sare

umplutură

  • 10 mere medii dulci
  • gem de coacăze şi caise
  • scorţişoară şi zahăr pentru presărat pe mere
  1. Curăţaţi merele de coajă, tăiaţi-le în jumătate şi scoateţi cotoarele; cel mai bine cu un cuţit de pepene. Umpleţi adânciturile din mere cu ambele gemuri.
  2. Preîncălziţi cuptorul la 170 °C. Tapetaţi tava de cca 35 × 25 cm cu hârtie de copt.
  3. Cerneţi făina pe suprafaţa de lucru şi amestecaţi-o cu praful de copt, apoi adăugaţi zahărul şi esenţa de vanilie. Formaţi o adâncitură şi adăugaţi untul moale, iar la final, brânza. Adăugaţi praful de sare şi frământaţi repede aluatul. Împărţiţi aluatul rezultat în două părţi; una trebuie să fie mai mare pentru foaia superioară.
  4. Formaţi foaia de jos cu sucitorul şi aşezaţi-o în tavă. Ajustaţi foaia cu mâinile, ca să acopere toată tava – marginile pot urca puţin pe pereţii tăvii, pentru ca sucul din mere să nu se reverse în tavă.
  5. Aşezaţi pe aluat jumătăţile de mere umplute cu adânciturile în jos, lăsând mici spaţii între ele. Presăraţi zahăr şi scorţişoară peste merele umplute.
  6. Formaţi a doua foaie şi aşezaţi-o peste mere cu ajutorul sucitorului. Tăiaţi excesul de pe margini şi îmbinaţi-le cu marginile foii de jos. Apăsaţi delicat cu marginea palmei ca să formaţi mici adâncituri între mere. Nu ungeţi suprafaţa aluatului.
  7. Coaceţi aprox. 40 de minute, până se rumeneşte frumos. Presăraţi zahăr vanilat pe prăjitura coaptă şi porţionaţi după spaţiile dintre mere.

Cu cât sunt merele mai bune, cu atât rezultatul va fi mai gustos. Merele nu trebuie să fie foarte zemoase, dar este indicat să fie dulci şi fragede. Scobiţi merele cu ajutorul unui cuţit pentru biluţe din pepene. Folosiţi un gem sau o marmeladă mai groasă, altfel merele umplute vor fi mai greu de manipulat.

Cantitatea de aluat se va potrivi perfect în acest tip de tavă. Lăsaţi marginile foii de jos să urce puţin pe pereţii tăvii, ca să le puteţi îmbina ulterior cu foaia de deasupra.

În tavă au încăput una lângă alta 4 × 5 jumătăţi de mere medii. Spaţiile dintre ele au fost numai bune. Dacă le lăsaţi mai mari, aluatul se va lăsa între mere, iar efectul de pilotă nu va fi acelaşi. Trebuie să ţineţi cont de faptul că merele se vor înmuia.

Formez „pătratele cusute“ cu marginea palmei. Aluatul se va coace cu acest efect. Mi s-a copt foarte frumos. Smalţul tăvii a rămas alb şi curat şi după coacere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *