Gogoși în formă de inimă

Chec de ciocolată din budincă şi alune
21.1.2019
Lumânări în pahare / reciclare
28.1.2019

Perioada dintre Bobotează și Miercurea cenușii este una ce permite consumul oricărui tip de aliment. Este perioada dintre două posturi importante, când consumăm carne și sunt permise petrecerile. Ca o amintire a acestor sărbători tradiționale, îmi place să fac gogoși mai des în acest interval de timp. Este perioada dinaintea primăverii, când zilele întunecate și posomorâte se cer înveselite. Atunci am chef să stau lângă sobă și să savurez ceva bun.

De obicei, prăjesc gogoși dintr-un impuls, după care îmi impun de fiecare dată să încetez să consum dulciuri și să urmez o dietă. Dar până să mă apuc din nou de dietă, vine Sf. Valentin. Și dacă celor dragi vouă le plac gogoșile, nu ezitați să exersați. Mi-a venit ideea să fac niște gogoși în formă de inimă.

donut_nahled

GOGOȘI ÎN FORMĂ DE INIMĂ

Preparare: 30 minute * Dintr-o jumătate de măsură veți obține circa 30 gogoși

  • 1/2 l lapte
  • 60 g drojdie
  • 100 g unt
  • 80 g zahăr pudră
  • 6 – 8 gălbenușe
  • 1 kg făină tip 550
  • 5 linguri rom
  • coajă de lămâie
  • o linguriță de sare
  • gem, ideal de vișine și caise
  • ulei de rapiță pentru prăjire

Toate ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură. Dau rețeta tradițională, cu frământare de mână (chiar dacă eu obișnuiesc să folosesc robotul): se topește untul în tigaie – puteți folosi și ulei de rapiță, dar nu-l lăsați să se încingă.

  1. Dizolvați drojdia într-o cană cu lapte călduț cu puțin zahăr și făină. Lăsați drojdia la dospit cam 10 minute.
  2. Bateți untul cu zahărul până obțineți o spumă și încorporați gălbenușele. Apoi adăugați făina, romul, drojdia dospită, coaja de lămâie și restul de lapte cu sarea. Frământați aluatul călduț și apoi lăsați-l să dospească pentru o oră cu puțină făină presărată deasupra, acoperit cu un prosop de bucătărie.

Nu sunt o specialistă în aluaturi crescute, dar atunci când trebuie să le fotografiez, se întrec pe ele de fiecare dată. Aici vedeți aluatul înainte de acțiune, dar îl veți putea admira mai bine în pozele următoare. Presărați făină peste aluat și lăsați-l la dospit într-un loc călduros, acoperit cu un prosop de bucătărie. Este bine să aveţi un blat de silicon (am de mai multe dimensiuni şi nu aş renunţa la ele pentru nimic în lume) şi forme în formă de inimă. Forma mea mai mare are lăţimea de 11 cm, iar pentru interior am încercat mai multe mărimi mai mici. Cel mai mult mi-a plăcut cum au ieşit gogoşile formate cu inimioara de 4 cm lăţime pe interior.

Aluatul a crescut mult în volum pe perioada dospirii, aşa că iau sucitorul de lemnşi mă apuc de treabă.

Din foaia de aluat tăiaţi mai întâi forma mare, apoi îndepărtaţi inimioara interioară. Înainte să prăjiţi gogoşile, lăsaţi-le să mai crească puţin pe blat. Puteţi observa cum, în câteva momente, inimioarele formate din partea dreaptă s-au umflat şi s-au rotunjit.

De restul se ocupă uleiul în timpul prăjirii. Gogoşile se vor mai rotunji, căpătând o formă frumoasă. Sunt chiar măricele! Uleiul în exces va fi absorbit uşor de câteva prosoape de hârtie. Aluatul dospit în mod corect pluteşte la suprafaţa uleiului, de unde apare şi centrul mai deschis la culoare de pe exteriorul gogoşilor.

M-am tot gândit la diferite glazuri şi decoraţii, dar apoi mi-am dat seama că acestea vor face gogoşile mult prea dulci. Iar ciocolata mai bine o folosesc pentru o altă prăjitură. Savurăm gogoşile cel mai bine călduţe, date prin puţin zahăr pudră. După ele rămâne doar farfuria decorată astfel.

Dacă le preferaţi altfel, serviţi-le cu un gem mai gros – eu am ales unul de coacăze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *