Denumirea de flummery își are originile în tările vorbitoare de limbă germană, denumirea provenind din limba galeză. Budinca din lapte și griș era cunoscută încă din secolul al 16-lea.
Se prepara din griș și un tip de amidon obținut din palmieri și era un fel de mâncare sățios. Abia mai târziu a devenit un desert elegant, completat cu diferite creme sau fructe.
Dacă v-am adus aminte de grișul cu lapte pentru copii, nu vă faceți griji! Este un desert care vă va plăcea (nici eu nu mă număr printre fanii grișului cu lapte). Desertul poate fi adaptat în diferite moduri. Eu l-am făcut într-o variantă cu ciocolată, un pic de chilli și alcool. În ziua de astăzi puteți adăuga orice vă place în acest desert. De exemplu, fructe proaspete, frișcă, albușe bătute și bucățele de ciocolată. Toate pot fi încorporate în aluatul de bază în timp ce se răcește și, dacă obțineți un desert prea moale, îl puteți servi în cupe din sticlă. În mod corect însă, ar trebui să obțineți o consistență care să poată ieși din forma folosită pentru răcire (de exemplu, o ceașcă sau o formă de porțelan), pe care să o serviți cu un sos de fructe sau de vanilie.
Puteți alege și farfurii pentru servirea desertului din e-shopul nostru. Cred că decorul din fructe este mai mult decât potrivit pentru zilele acestea calde.
Preparare: 20 de minute + răcire peste noapte * Cantitate: 4 porții
Flummery
Sos pentru 4 porții
A doua zi scoateți desertul din forme pe farfurioare – este suficient dacă treceți un cuțit ascuțit pe marginea formelor – și serviți cu sos de zmeură și fructe proaspete.
Sos – Lăsați deoparte câteva fructe proaspete pentru ornat, puneți restul într-o cratiță cu zeamă de lămâie și zahăr și fierbeți timp de 5 minute. Mixați sosul și serviți cu zmeură.
Folosesc un griș fin pentru acest desert. În loc de lapte și smântână, puteți folosi și smântână groasă pentru frișcă. Depinde numai de dumneavoastră cum vă place desertul. Este un deliciu și pentru copii, așa că puteți pregăti flummery alb simplu, fără alcool și alte mirodenii. Și fructele pot varia – piersicile proaspete sau din compot, căpșuni, ananas, iar la varianta de față puteți adăuga și vișine din vișinată...
După ce turnați amestecul în forme, veți observa cum, după câteva minute, se strânge și se îndepărtează de pereții formei. În acest moment, deja puteți avea siguranța că desertul poate fi scos din forme. Totuși, este bine să treceți un cuțit ascuțit între desert și pereții formei, ca să iasă mai ușor. Desertul se servește rece, dar puteți adăuga sos cald deasupra.