Dovlecei cu ananas

Cadouri în funcție de zodie – Leu
3.8.2022
Aranjament de pajiște înflorită / reciclare
18.8.2022

Dovleceii cu gust adaptabil au capacitatea de a prelua gustul ananasului, iar combinația rezultată va fi un amestec foarte bun pentru prăjituri, tartine dulci și chiar pentru a da gust garniturii pentru carne.

Poate că ați descoperit deja această specialitate. Cei care o cunosc nu mai renunță la ea nici în ruptul capului. Însă dacă încă nu o cunoașteți, vă explicăm noi: este vorba despre dovlecei și ananas, tăiate în cubulețe și conservate împreună, astfel încât totul să se coloreze în culoarea ananasului. Rezultatul va fi un compot formidabil!

Întregul proces este simplu, deși este indicat să respectați câteva reguli:

  • cei mai potriviți sunt dovleceii tineri și fragezi, dar puteți folosi și legumele verii târzii din grădină. Totuși, nu le lăsați să crească prea mult
  • îndepărtați de fiecare dată partea cu semințe și folosiți doar pulpa tare; noi am făcut o greșeală și am pus în amestec dovleceii mai tineri cu totul, însă rezultatul nu a fost la fel de bun
  • păstrați dovleceii cu suc peste noapte în frigider înainte să-i fierbeți

Este un mod perfect de a profita de toată recolta de dovlecei și de a evita risipa. Dovleceii mai mari pot fi tăiați în rondele cu grosimea de 2 cm, după care scoateți mijlocul cu un cuțit rotunjit. Obțineți astfel cercuri care seamănă cu rondelele de ananas. Dovleceii fierți nu ar trebui să fie crocanți, dar nici să se dezintegreze. Compotul răcit este delicios; îl puteți consuma ca atare, de poftă, să-l folosiți într-o prăjitură cu fructe sau chiar pentru a da gust garniturii de legume pentru carne preparate la wok. 

Pregătire: 50 de minute + turnarea în borcane * Cantitate: 1,25 l compot

  • 1 kg dovlecei curățați de coajă și de semințe, tăiați în cubulețe (5 - 6 dovlecei mici)
  • 1 conservă mare compot de ananas, cu sucul și fructele separate
  • suc de ananas
  • 1 linguriță sare de lămâie
  • ½ cană zahăr tos (cantitate 120 ml)
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • un rulou mare de scorțișoară
  • 3 cuișoare
  • 1 lămâie bio
  1. Spălați dovleceii, curățați-i de coajă și tăiați-i în cubulețe. Turnați peste ei sucul din compot, pe care l-ați completat în avans cu suc de ananas sau cu apă până la cantitatea de 400 ml, adăugați sarea de lămâie, amestecați și păstrați timp de 24 de ore în frigider.
  2. A doua zi, scurgeți zeama, adăugați în ea zahărul, vanilia, ruloul de scorțișoară, cuișoarele și aduceți-o la fierbere pe foc mic. Amestecați des în timp ce totul se încălzește, pentru ca zahărul să se topească foarte bine. Imediat ce amestecul dă în clocot, adăugați cubulețele de dovlecei. Fierbeți la foc mic, până când dovleceii devin transparenți - această etapă durează cam 25 de minute. Este important să fierbeți la foc mic, pentru ca sucul să nu se evapore și dovleceii să nu-și lase zeama, altfel compotul va fi mai lichid. La final, adăugați cubulețele de ananas, lăsați-le să se încălzească și ele și luați imediat compotul de pe foc.
  3. Când e gata, turnați compotul în borcane sterilizate cu abur, la final distribuiți și cuișoarele și celelalte arome. Completați fiecare borcan cu o rondea mai groasă de lămâie.

Pentru un consum rapid – Închideți bine borcanele, întoarceți-le invers și lăsați-le într-un loc cald acoperite cu o pilotă, cum făceau bunicile noastre, până a doua zi. Apoi depozitați-le într-un loc întunecos și răcoros, cel mai bine în frigider.

Pentru consum pe termen lung – Sterilizați borcanele timp de 20 de minute la 80°C.

Chiar dacă alăturarea dintre ananas și dovlecei vi se pare neobișnuită, nu vă temeți și încercați-o măcar o dată. Dovlecelul absoarbe perfect aroma puternică a ananasului și, împreună cu vanilia, lămâia și celelalte arome, veți vedea că va rezulta o gustare pe care o veți îndrăgi.

Cantitatea de suc va ajunge la fix pentru cantitățile indicate de dovlecei și ananas. Dacă folosiți doar apă, sucul compotului va fi mai limpede, sucul de ananas îl va face puțin mai tulbure. Turnați compotul în borcane cât timp este fierbinte, apoi închideți borcanele foarte bine. Dacă îl consumați imediat, nici nu trebuie să sterilizați borcanele. Păstrați-le în frigider timp de o săptămână, până când gusturile se combină bine.

Îmi mai permit să vă prezint borcanele noastre cu clip din e-shop. Le folosesc cu drag de câte ori am ocazia. Sunt potrivite pentru multe utilizări și sunt disponibile în mai multe mărimi practice. Deseori, le dăruiesc celor dragi, umplute cu bunătăți pe care le prepar peste vară...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *