Borcane moderne pline de verdeață

Candele – acvariu cu miros de mare
27.8.2019
Prăjitură cu prune măsurată cu cana
5.9.2019

Datorită borcanelor din sticlă pentru diferite conserve sau vazelor nefolosite, puteţi crea o căsuţă în miniatură plantelor mici. Acestea sunt decoraţiuni ce vor aduce un aer confortabil în casa Dvs. sau pot constitui un cadou deosebit.

Cel mai des, acestea sunt numite terrarii (de ce nu acvarii, dacă unele plante cresc doar în apă?), iar eu am ajuns să folosesc termenul corect pentru mine – aceste mici oaze de verde se numesc florarii. Cuvântul încurcă puţin limba, aşa că alegeţi-vă după gust. Eu rămân la preferatul meu nu tocmai tradiţional, şi anume borcanul.

Puteţi crea și întreține aceste grădini în miniatură pline de farmec pe parcursul întregului an. Micilor plante le place în borcanele deschise şi îşi vor adapta singure microclimatul. Ajunge să respectaţi câteva reguli simple:

 

Cultivarea plantelor în borcane

* Puteţi cultiva atât plante care preferă aerul uscat, cât şi plante care preferă umiditatea, însă nu împreună. Toţi chiriaşii dintr-un borcan trebuie să aibă aceleaşi condiţii de întreținere.

* Nu udaţi excesiv conţinutul borcanului. Regula generală – mai puţin e mai bine. Creaţi o bază pentru plante în straturi pentru drenare, pentru ca apa să se poată scurge fără să afecteze rădăcinile.

* În vasele mai mari este bine să puneţi primul strat din keramzit, care va absorbi umiditatea excesivă. Dacă nu doriţi ca pământul să se amestece cu acesta, acoperiţi-l cu o bucată de material textil decupat după formă, ca acelea pe care le folosiţi în grădină sau de ex. sub pietriş sau pământ de flori.

* Borcanele de bucătărie sunt potrivite pentru florarii, puteţi folosi de asemenea borcane pentru conserve, cilindre din sticlă, candele voluminoase şi vaze nefolosite. Important este să puteţi introduce mâna în ele, pentru a putea crea aranjamentele.

 

MATERIALE NECESARE PENTRU CREȘTEREA PLANTELOR ÎN BORCANE

Nu trebuie să vă limitaţi atunci când alegeţi plantele. Mai ales dacă doriţi să creaţi un cadou frumos pentru cineva care va lăsa planta să crească puţin, apoi o va transplanta. În acest caz puteţi semăna şi plante care vor creşte mai mari şi astfel nu ar fi potrivite pentru acest fel de cultivare. De exemplu, puteţi să vă pregătiţi:

    - borcane tip doze de bucătărie Grande, borcane pentro conserve, un borcan mare vechi pentru castraveţi muraţi, candele din sticlă, etc. 

    - cactuşi, plante suculente mici, plante de munte, mici orhidee şi alte plante potrivite pentru hidroponie

    - substrat potrivit pentru tipul plantei

    - pentru o structură în mai multe straturi şi drenare - keramzit, muşchi natural sau uscat, pietricele mici naturale sau decorative (albe sau colorate), biluţe din sticlă, nisip, etc.

    - pentru cadou – decoraţiuni mici, figurine ceramice, scoici, suveniruri din călătorii 

Pe fundul vasului aşezaţi un strat de keramzit sau pietricele decorative, apoi acoperiţi cu pământ. Fixaţi planta în pământ, acoperind bine rădăcinile, presaţi puţin pământul din jur şi udaţi. Decoraţi suprafaţa cu pietricele, scoici, nisip sau după inspiraţia de moment. Muşchiul este potrivit şi pentru acoperirea substratului care trebuie să rămână umed. 

 

CREAȚI ARANJAMENTE DIFERITE PENTRU FIECARE PLANTĂ

Fiecare tip de plantă își alege singură mediul. De exemplu, pentru plantele suculente sunt potrivite pietricelele, pentru cele cărora le place umiditatea sunt potrivite nisipul de râu sau scoicile. Multe dintre plante prind rădăcini în borcan, iar pe cele cărora le place umiditatea le transplantez abia după ce rădăcinile au devenit mai robuste. Astfel obișnuiesc să înmulțesc și să dăruiesc o serie de plante de interior. Dacă așezați mai multe plante împreună în vase mai mari, țineți cont că vor crește și vor începe să se înghesuie. Nu le puneți foarte apropiate unele de altele, folosind spațiul liber pentru aranjamente originale. În caz contrar, ar trebui să desfaceți din nou grădina în scurt timp. Plantelor le merge foarte bine în borcane.

 

BORCANELE CU CAPAC SUNT UȘOR DE TRANSPORTAT ȘI DĂRUIT

Pur și simplu, noile borcane tip doză GRANDE se potrivesc perfect pentru crearea unui cadou. Sunt practice, pentru că au capace, așa că sunt ușor de transportat la destinație. Adăugați un lucru mic la cadou, care să aibă un înșeles anume destinat primitorului sau primitoarei. Pentru plasarea păsărelei argintii am folosit bețe drepte de arbust. Sigur vă vor veni o mulțime de alte idei.

 

2 Comments

  1. Donciulescu Deniza spune:

    De unde poti sa cumperi plantutele pentru aranjamentele in borcan?

  2. Rebeca Torosian spune:

    Bună ziua! Plantele mici se pot găsi online, pe site-uri ca Secret Garden sau în raionul pentru grădină din magazinele de bricolaj 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *