Prăjitură cu mere și smântână în formă de copt ceramică

Cuverturile de pat – soluția pentru un dormitor aranjat
2.10.2020
4 ponturi de iluminat discret de toamnă – de acasă sau din magazin
8.10.2020

Recolta de mere este bogată și anul acesta, ceea ce înseamnă că mulți dintre noi le folosesc cu drag pentru a pregăti diferite rețete de familie pe care le alternăm în perioada toamnei. Dacă aveți forme de copt din ceramică, puteți încerca și ceva nou.

 

Tatăl meu spunea că, dacă avem cartofi și mere în cămară, vom trece cu bine de iarnă. Deja ar fi avut peste 100 de ani, dar cred că această vorbă înțeleaptă este încă de actualitate. Ambele alimente oferă o gamă impresionantă de variante de preparare, atât sărate, cât și dulci. Iar denumirea francezilor pentru cartofi este chiar ‚les pommes de terre’, merele pământului. Astăzi însă, mă voi limita la merele frumoase și roșii din recolta de anul acesta, pe care le voi scufunda ușor în smântână acrișoară, apoi le voi coace în cuptor. Este un desert foarte ușor și rapid, mai ales datorită faptului că la preparare se folosește aluat foietaj cumpărat în prealabil.

 

Din colecția de forme, tăvi și vase de copt CULINARIA White de mărimi și forme variate, am ales pentru această prăjitură o formă de mărime redusă, cu lungimea de 20,5 cm, în care încape perfect cantitatea din rețetă. Dacă dublați cantitățile tuturor ingredientelor, obțineți rețeta pentru forma clasică de prăjituri rotunde.

 

În galeria de sub articol puteți alege forma care vi se potrivește cel mai bine din colecția de tăvi practice de copt.

Pregătire: 30 de minute * Cantitate: o prăjitură de dimensiunile 20,5 x 12 cm

Dublați cantitățile din rețetă pentru a obține 2 forme de aceste dimensiuni sau o prăjitură rotundă de dimensiuni clasice.

 

Aluat

·        o jumătate de foaie de aluat foietaj sau, dacă vă preparați aluatul pe cont propriu, cca 350 g

Umplutură

·        200 g smântână acrișoară cu 16% grăsime

·        2 gălbenușuri

·        2 lingură zahăr tos

·        1 lingură zahăr vanilat

În umplutură

·        1 măr roșu mare cu coajă, tăiat în feliuțe subțiri / pentru forma de dimensiuni clasice, pregătiți 4 mere medii

·        câteva boabe de struguri roz, tăiați în jumătate, fără semințe

Crumble pentru prăjitura fierbinte

·        3 pișcoturi lungi

·        un pumn de nuci sau migdale

·        ½ lingurițe de scorțișoară măcinată (dacă vă place)

·        1 zahăr vanilat cu vanilie Bourbon

·        2 lingur de unt moale

 

1. Ungeți forma cu unt și așezați în ea aluatul astfel încât acesta să ajungă până sus, la marginile ei. Înțepați partea de jos cu furculița. Porniți cuptorul la 175 °C.

2. Într-un castron turnați smântâna acrișoară, adăugați gălbenușurile, zahărul și budinca, apoi bateți bine totul cu un tel până când obțineți o cremă omogenă. Turnați crema în formă, peste aluatul pregătit în repalabil și nivelați-o.

3. Introduceți feliile subțiri de măr în cremă aproape perpendicular pe bază, deci în așa fel încât să fie scufundate pe jumătate în cremă. Adăugați boabele de struguri sau jumătăți de prune și introduceți prăjitura în cuptor, pe grilajul din mijloc, pentru circa 35 de minute. Imediat ce marginile aluatului capătă o culoare rozalie, iar crema se umflă și se întărește, prăjitura este gata.

4. Între timp, pregătiți un crumble – puneți pișcoturile, nucile și scorțișoara într-un tocător de alimente și mixați-le grosier. Scoateți amestecul pe o farfurie, adăugați zahărul și untul și amestecați cu degetele până la omogenizare.

 

Presărați crumble-ul peste prăjitură înainte să se răcească. Așteptați ca prăjitura să se răcească înainte să o porționați și serviți cu restul de crumble cu nuci.

Aranjarea aluatului de foietaj în formă și adăugarea cremei și a fructelor sunt o chestiune de doar câteva minute. Când nu mă grăbesc și fac prăjitura în forma mare și rotundă, prefer să o fac cu aluat fraged cu unt. Este important să lăsați prăjitura să se odihnească la rece pentru o perioadă de timp, pentru ca aluatul să se înmoaie. Rezultatul va fi de poveste!

Pentru prepararea cremei groase și pufoase, folosiți smântână mai grasă, puțin acrită. Rezultatul nu va fi foarte dietetic, dar umplutura de cremă se va întări frumos, iar merele fragede se vor înmuia în ea. Bineînțeles, puteți înlocui merele din rețetă cu o mulțime de alte fructe – de exemplu, nectarinele sunt perfecte.

Și, la final – crumble-ul cu nuci este cel mai bun. Îl puteți lăsa să se coacă puțin pe prăjitura aproape gata, dar eu îl presar peste prăjitură imediat după ce o scot din cuptor și las restul pe masă, pentru ca fiecare să-și mai adauge în farfurie. Mai bine faceți mai mult :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *