Mere în halat + video

Huse bielastice smântânii
2.10.2018
Sfeşnice din căni de sticlă
8.10.2018

M-am hotărât să scot de la naftalină o reţetă aproape uitată de mere în halat. Poate vă va trezi interesul modul în care un măr rotund se poate înveli şi găti îngrijit în aluat. Pentru că e mai greu de explicat, vă invit să urmăriţi un scurt video.

Am primit spre testare o maşină de curăţat mere. M-a fascinat imediat. Îmi place teribil designul ei. Am avut-o câteva zile în bucătărie şi am tot privit-o ca pe un artefact interesant. Maşina e metalică (îmi plac metalele negre) şi mă tot provoacă să găsesc ceva ca să-i testez potenţialul. Maşina nu doar curăţă mărul, dar ulterior îl poate tăia în feliuţe şi îndepărta cotorul. Nu sunt tocmai înceată când vine vorba de gătit, dar îmi place să accept progresele ce îmi vin în ajutor :o)

Aşa că am s-o testez pentru curăţarea de coajă a merelor pentru reţeta mea de mere în halat. Sigur vă va plăcea o prăjitură uşoară şi sănătoasă, potrivită zilelor de toamnă ce se apropie. Se savurează caldă şi o puteţi servi şi la cină, la un ceai copt. 

TESTĂM MAŞINA MECANICĂ DE CURĂŢARE A MERELOR

Maşina funcţionează în două moduri. Ori vă curăţă mărul – de acest lucru am avut nevoie pentru reţeta mea, ori îl curăţă şi de cotor şi îl taie în feliuţe pentru ştrudel, compot, pentru pregătirea fructelor dezhidratate ş.a. Lucrul cu maşina este uşor, dar dată fiind lipsa mea de talent în ale tehnicii, vom vedea pe parcurs cum mă descurc. Tăietorul funcţionează cu ajutorul mânerului care rotește axul pe care se află mărul. Sunt cel mai curioasă să aflu dacă va merge uşor şi dacă coaja îndepărtată va fi mai subţire, astfel încât să nu pierd toate vitaminele care se ascund sub coaja fructului. Aşa că... pornesc la treabă!

Am folosit maşina doar pentru funcția sa de bază – aceea de curăţare a merelor. Aveam nevoie să scot şi cotoarele, dar maşina le şi taie în acelaşi timp. Puteţi folosi această funcţie cu ajutorul cuţitului auxiliar din ambalaj. Deci am scos cotoarele cu un cuţit special. Am apreciat faptul că ventuza care fixează maşina pe blatul de bucătărie ţine foarte bine. Am folosit mere de mărime medie. Cojile au fost foarte subţiri, aşa cum promite şi producătorul. Nu aş reuşi să curăţ merele atât de frumos de mână. A fost distractiv

În bucătărie a rămas doar mirosul de vanilie. Aşa că, mai întâi vă las să vedeţi video-ul şi apoi puteţi citi notele şi reţeta:

MERE ÎN HALAT

Pregătire: 40 minute  * Porţii: la latitudinea dvs.

  • mere fragede de mărime medie
  • un pachet de aluat de foietaj refrigerat
  • cuțit pentru îndepărtarea cotoarelor și formă de frunzuliță pentru decuparea aluatului
  • fulgi de migdale și zahăr vanilat pentru decorare
  • ou pentru uns

Umplutură:

  • dulceață/gem de coacăze
  • afine dezhidratate
  • nucă tocată și câteva bucăți întregi de miez de nucă
  • puțin rom
  1. Fixați mașina de curățat mere pe o suprafață dreaptă de lucru. Îndepărtați cuțitul de tăiat feliuțe și scos cotorul (nu am nevoie de el). Prin deplasarea cuțitului circular alegeți grosimea cojii îndepărtate. Scoateți protecția de pe vârful ascuțit, deblocați axul, ca să îl puteți deplasa în direcția contra cuțitului circular și înfigeți mărul în vârful axului. Fixați axul și prin rotirea mânerului începeți să curățați mărul. Presiunea cuțitului circular poate fi de asemenea reglată. Acest lucru vă va fi folositor la îndepărtarea diferitelor defecte ale mărului. Veți prinde îndemânare odată ce ați curățat mai multe mere.
  2.  Amestecați într-un castron ingredientele pentru umplutură. Ar trebui să fie groasă, ca să nu se scurgă din mere. Îndepărtați cotoarele merelor și umpleți golurile cu umplutură, folosind o linguriță. Încălziți cuptorul la 180 °C.
  3. Întindeți aluatul până obțineți o foaie groasă de 3 mm. Tăiați din aceasta pătrate cu latura de 16-17 cm, depinde de mărimea merelor. Puneți mărul umplut în mijlocul pătratului și uniți toate vârfurile în partea de sus, apăsând pentru a le lipi. Există mai multe moduri de a îmbrăca merele în aluat. Aspectul poate fi al unei punguțe, mai puteți modela și forma de batic, etc. Eu folosesc modul meu propriu, pe care îl puteți vedea în video.
  4. Din resturile de aluat puteți tăia 2-3 frunzulițe pentru fiecare măr. Dacă nu aveți o formă pentru acestea, le puteți tăia cu cuțitul. Prindeți-le pe vârful merelor. Mutați toate porțiile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt, ungeți-le cu ou bătut și decorați cu fulgi de migdale.
  5. Dați tava la cuptorul încălzit în prealabil și lăsați la copt timp de 30 minute, sau până când aluatul capătă nuanțe rumene și aurii. Dacă vârfurile devin maronii, le puteți acoperi cu o bucată de hârtie pergament.

Presărați zahăr peste merele fierbinți. Acest pas este necesar, deoarece restul ingredientelor nu au adaos de zahăr. Serviți-le calde, însă aveți grijă să nu vă ardeți.

UNA PESTE ALTA Totul a mers ca pe roate. Am testat și funcția de feliere și îmi place rezultatul. Nu am reușit să fac o spirală din mere (am avut mere foarte fragede), dar nu cred că se poate face acest lucru. Pe ax vă va rămâne cotorul curățat. Veți aprecia cu adevărat mașina de curățat atunci când veți avea mai multe mere de preparat, veți economisi astfel mult timp. Am scăpat ușor de curățare. Am curățat ușor mașina sub jet de apă și am scos ușor bucățelele mici de pulpă care au intrat sub cuțit cu ajutorul unei scobitori. Aveți grijă la degete, cuțitele sunt foarte ascuțite! Am încredere în produsele metalice, deoarece sunt rezistente și stabile. Pe parcursul scurtei mele experiențe, nu i-am găsit niciun defect. Acord mașinii de curățat mere trei stele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *