Hamburgeri de casă

Coroniță de primăvară cu mâțișori
29.3.2020
Cum sortăm deșeurile în mod corect
3.4.2020

De obicei, cumpărăm hamburgeri de la standurile cu gustări și de la fast-food. Ne plac și ne bucurăm de ei în orice anotimp. Însă pe cei mai mari și mai cinstiți vi-i puteți prepara acasă.

 

Fiecare își alege felul preferat în funcție de preferințe. Unora le place cu mult sos barbeque – și mă refer aici la cel preparat în casă – altora cu muștar, altora cu maioneză. Important este să îl preparați dintr-o carne de calitate, fie că este tocată sau tip steak, însă puteți opta și pentru variante ca vânăta coaptă, brânzeturi sau chiftele din pește. Nu există limite aici. Adăugați o chiflă rumenită ușor și o salată și ați obținut ce vă doreați. Dacă vă comandați forma practică pentru hamburgeri, nu doar că treaba va merge mult mai repede, dar veți obține chitele egale și bine rumenite, cu un gust deosebit.

Preparare: 20 minute + timp de răcire * Obțineți: 3 hamburgeri XL

Pentru burgeri

·        500 g carne de vită tocată mărunt

·        3 căței de usturoi dați prin presă

·        ½ linguriță semințe de coriandru măcinate

·        1 linguriță sos worcester

·        1 lingură rasă muștar cu semințe – atenție la cât de iute este

·        1 ardei chili fără semințe sau un vârf de cuțit chili măcinat (opțional)

·        sare, piper

·        ulei de măsline

·        ulei pentru prăjit

Maioneză, 200 ml

·        2 gălbenușe din ouă mari

·        150 g ulei de rapiță

·        sucul de la o jumătate de lămâie

·        un praf de sare

Pentru finalizarea preparatului

·        maioneză de casă

·        3 chifle de burger, tăiate în jumătăți

·        3 pumni amestec frunze de salată, spanac, rucola ș.a.

·        2 roșii mari cărnoase, tăiate în rondele

·        2 cepe roșii de mărime medie, tăiate în rondele

1. Puneți carnea într-un castron, adăugați toate ingredientele (macin boabele de coriandru într-un mojar) și amestecați bine. Formați din compoziție trei chiftele egale pe care le ungeți pe ambele părți cu ulei de măsline, apoi le acoperiți cu o folie și le puneți în frigider pentru o oră.

2. Între timp preparați maioneza – găsiți rețeta ilustrată și cu poze AICI.

3. Încingeți tigaia gril și turnați în ea câteva picături de ulei, apoi formați chiftelele pentru hamburgeri. Ungeți forma cu puțin ulei, introduceți chifteaua în compartimentul inferior  și presați cu pistonul superior până când carnea este nivelată și umple forma. Va ieși la fix. Rumeniți carnea pe ambele părți timp de 3-4 minute, până se pătrunde bine.

4. Pregătiți chiflele – rumeniți-le pe partea interioară în altă tigaie. Ungeți partea inferioară a chiflei cu maioneză sau cu alt sos care vă place, adăugați salata, apoi rondele de ceapă, rondele de roșii și burgerul fierbinte. Deasupra puneți cealaltă jumătate a chiflei.

Cum am mai spus și cu alte ocazii, din ingrediente bune trebuie să iasă ceva ce savurăm cu plăcere. Forma are suprafață antiaderentă, dar vă recomand să o ungeți cu puțin ulei ale înainte de folosire, astfel carnea nu se va lipi de ea și o veți scoate ușor. Dintre ingredientele folosite vă atrag atenția doar asupra coriandrului parfumat, pe care îl macin bine într-un mojar și asupra muștarului cu boabe (care poate fi înlocuit și cu muștar fin franțuzesc), pe care l-am preparat eu (vă voi prezenta și rețeta pentru acesta).

Forma este practică, pentru că vă permite să obțineți chiftele de aceeași grosime, care se vor pătrunde în mod egal. Lăsați puțin carnea să se odihnească în frigider, apoi prăjiți-o în tigaie. Dacă folosiți muștar mai iute, nu trebuie să mai adăugați și chili. Gusturile trebuie să fie echilibrate.

Acum nu vă mai rămâne decât să vă aranjați specialitatea pe etaje așa cum vă place. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *