Flummery de ciocolată cu zmeură

Bastonașe de lavandă pentru dulapuri
4.8.2021
Tortulețe Stracciatella fără coacere
11.8.2021

Denumirea de flummery își are originile în tările vorbitoare de limbă germană, denumirea provenind din limba galeză. Budinca din lapte și griș era cunoscută încă din secolul al 16-lea.

Se prepara din griș și un tip de amidon obținut din palmieri și era un fel de mâncare sățios. Abia mai târziu a devenit un desert elegant, completat cu diferite creme sau fructe.

Dacă v-am adus aminte de grișul cu lapte pentru copii, nu vă faceți griji! Este un desert care vă va plăcea (nici eu nu mă număr printre fanii grișului cu lapte). Desertul poate fi adaptat în diferite moduri. Eu l-am făcut într-o variantă cu ciocolată, un pic de chilli și alcool. În ziua de astăzi puteți adăuga orice vă place în acest desert. De exemplu, fructe proaspete, frișcă, albușe bătute și bucățele de ciocolată. Toate pot fi încorporate în aluatul de bază în timp ce se răcește și, dacă obțineți un desert prea moale, îl puteți servi în cupe din sticlă. În mod corect însă, ar trebui să obțineți o consistență care să poată ieși din forma folosită pentru răcire (de exemplu, o ceașcă sau o formă de porțelan), pe care să o serviți cu un sos de fructe sau de vanilie.

Puteți alege și farfurii pentru servirea desertului din e-shopul nostru. Cred că decorul din fructe este mai mult decât potrivit pentru zilele acestea calde.

Preparare: 20 de minute + răcire peste noapte * Cantitate: 4 porții

Flummery

  • 500 ml smântână 12%
  • 1 linguriță esență naturală de vanilie
  • 30 g zahăr
  • un praf de chilli măcinat
  • 2 linguriță bourbon sau rom negru
  • 50 g ciocolată amăruie
  • 60 g griș mărunt de grâu
  • 25 g unt
  • un praf de sare

Sos pentru 4 porții

  • 250 g zmeură
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 50 g zahăr
  1. Pregătiți-vă 4 cești sau forme din porțelan și puneți-le în frigider pentru câteva minute.
  2. Turnați într-o crăticioară smântâna, vanilia și zahărul. Încălziți încet pe foc mediu și în momentul în care zahărul s-a topit, adăugați praful de chilli, bourbonul și ciocolata ruptă în bucăți. Amestecați până când ciocolata se topește complet, dar nu lăsați să fiarbă.
  3. Exact înainte de punctul de fierbere, începeți să adăugați grișul și amestecați bine cu un tel, ca să nu se formeze cocoloașe. La final adăugați untul și sarea. Scădeți focul și amestecați încontinuu până la primul semn de fierbere – durează în jur de 6 minute – apoi luați imediat compoziția de pe foc.
  4. Clătiți formele cu apă rece și distribuiți în ele amestecul cu ciocolată. Nivelați suprafața și, după răcire, lăsați formele în frigider peste noapte.

A doua zi scoateți desertul din forme pe farfurioare – este suficient dacă treceți un cuțit ascuțit pe marginea formelor – și serviți cu sos de zmeură și fructe proaspete.

Sos – Lăsați deoparte câteva fructe proaspete pentru ornat, puneți restul într-o cratiță cu zeamă de lămâie și zahăr și fierbeți timp de 5 minute. Mixați sosul și serviți cu zmeură.

Folosesc un griș fin pentru acest desert. În loc de lapte și smântână, puteți folosi și smântână groasă pentru frișcă. Depinde numai de dumneavoastră cum vă place desertul. Este un deliciu și pentru copii, așa că puteți pregăti flummery alb simplu, fără alcool și alte mirodenii. Și fructele pot varia – piersicile proaspete sau din compot, căpșuni, ananas, iar la varianta de față puteți adăuga și vișine din vișinată...

După ce turnați amestecul în forme, veți observa cum, după câteva minute, se strânge și se îndepărtează de pereții formei. În acest moment, deja puteți avea siguranța că desertul poate fi scos din forme. Totuși, este bine să treceți un cuțit ascuțit între desert și pereții formei, ca să iasă mai ușor. Desertul se servește rece, dar puteți adăuga sos cald deasupra.

alte variații

  • Puteți adăuga în flummery și albușe bătute. Compoziția care va rezulta va fi pufoasă, poroasă și va arăta mai bine. Eu nu am adăugat albușe bătute, pentru că evit consumul de ouă crude. Dacă doriți să completați desertul cu ele, atunci procedați în felul următor: bateți două albușe până obțineți o spumă tare și, în momentul în care amestecul de ciocolată se răcește, încorporați albușele și amestecați până la omogenizare.
  • La varianta cu ciocolată se potrivește de minune și crema de vanilie. Încercați-o cu încredere.
  • În unele zone, flummery este considerat un desert de Crăciun. Este foarte bun și în combinație cu sos de prune sau cu compot de merișoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *