Felii aspectuoase de tort cu cafea

Aranjament pentru luna mai: ghiveci dublu în stil italian
6.5.2021
Întreținerea obiectelor casnice din lemn
13.5.2021

Aveți nevoie de puțină relaxare și cafea proaspătă? Atunci avem aici ceva pentru iubitorii mirosului de cafea și ai torturilor...

 

Astăzi vin cu o rețetă rapidă pentru un tort de casă pe care îl puteți coace într-o tavă dreptunghiulară normală. 

Dacă nu aveți la îndemână o tavă rotundă sau preferați să nu vă complicați cu porționarea tortului rotund în felii fine, vă dau un mic pont – coaceți aluatul într-o tavă normală și dreaptă, tăiați blatul în fâșii lungi și, la final, tăiați-le în felii triunghiulare clasice. Este rapid, simplu și rezultatul este unul de nota 10!

Dort 2

FELII TRIUNGHIULARE DE TORT CU CAFEA

Pregătire: 70 de minute * Cantitate: dintr-o tavă de 39 × 25 cm - 9 porții

Aluatul este suficient pentru o tavă de dimensiunile menționate sau pentru una puțin mai mare. Dacă doriți un tort mai mare sau mai mic, ajustați cantitățile după nevoie.

·        4 albușe din ouă mărimea M

·        un praf de sare

·        100 g zahăr tos

·        4 gălbenușe

·        10 g zahăr vanilat

·        100 g făină fină cernută

·        2 linguri cacao, măsurate folosind măsura specială

Crema

·        300 ml lapte integral

·        6 linguri zahăr tos

·        un plic budincă de vanilie - 37 g

·        40 ml lichior de migdale Amaretto, eventual rom de calitate

·        2,5 lingurițe praf de cafea instant

·        200 g unt moale

·        50 g ciocolată amăruie, tocată în bucăți

 

1. Într-un castron bateți albușele spumă cu un praf de sare. Imediat ce spuma se întărește, începeți să adăugați treptat zahărul și bateți până când obțineți o spumă groasă și tare. Încingeți cuptorul la 175 °C.

2. Puneți gălbenușele și zahărul vanilat într-un castron mai mare și bateți-le până când obțineți o spumă de culoare deschisă. Apoi începeți să adăugați alternat în gălbenușe câte puțină făină amestecată cu cacao și câte o porție mai mare de albușe bătute. Amestecați manual, dar nu foarte energic, ca să obțineți un aluat pufos.

3. Turnați aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nivelați suprafața. Coaceți în cuptorul încins timp de 12 minute. Lăsați blatul la răcit, scoateți-l din tavă pe un prosop de bucătărie și dezlipiți hârtia de copt de pe el. Tăiați-l pe lung în 3 fâșii egale. 

Cremă – Fierbeți scurt laptele cu zahăr și preparați budinca urmând instrucțiunile de pe plic, pentru a obține o cremă groasă. Lăsați-o să se răcească amestecând des, ca să nu facă crustă. Încorporați lichiorul și cafeaua instant amestecând cu mixerul sau cu un tel, apoi adăugați untul moale. Bateți totul până când obțineți o cremă omogenă și la final amestecați în cremă ciocolata tocată în chopper.

 

Finisare

·        o cană cu cafea tare

·        40 ml lichior Amaretto / rom

 

Lăsați cafeaua să se răcească și amestecați-o cu lichiorul. Apoi însiropați prima fâșie de blat cu ajutorul unei pensule, întindeți o treime din cremă pe toată suprafața, nivelați și procedați la fel cu a doua fâșie de blat. Acoperiți cel de-al doilea strat de cremă cu ultima fâșie de blat, pe care îl presați ușor și lăsați tortul la frigider pentru cel puțin 2 ore. Nu răciți prea mult restul de cremă, pentru că se va întări și vă va fi greu să o folosiți pentru decorat. La final, tăiați tortul în felii triunghiulare cu ajutorul unor șabloane și decorați-o pe fiecare după preferințe.

Pentru însiroparea blatului la acest tort, veți avea nevoie de cafea proaspăt măcinată, din care să faceți o cafea tare și aromată. Gustul acesteia se va combina perfect cu lichiorul Amaretto. Dacă nu aveți Amaretto, înlocuiți-l cu un rom de calitate. Tăiați aluatul în fâșii pentru a forma tortul la fel cum procedați în cazul torturilor rotunde. Veți lucra ușor cu acest aluat, dar va trebui să-l însiropați bine, ca să nu fie uscat (seamănă foarte bine cu un aluat de ruladă). La final, gustul se va mai combina cu cel al cremei cu unt și budincă, din care bineînțeles că nu poate lipsi încă o porție de aromă de cafea, așa că rezultatul va fi unul delicios.

Lăsați blatul uns cu cremă să se întărească în frigider – puteți pune ceva deasupra ca să-l preseze puțin, ca straturile să fie compacte. Aici este ilustrată pregătirea înainte să las tortul la frigider, dar vreau să arăt cu ajutorul triunghiurilor din hârtie cum vor arăta feliile triunghiulare de tort. După ce blatul se răcește și crema cu unt se întărește, se vor tăia foarte ușor. Dacă vă place acest mod de pregătire a torturilor, atunci va trebui să vă calculați propriile măsuri de ingrediente pentru a le adapta tăvii preferate. Apoi faceți-vă un șablon triunghiular. Eu aveam deja niște șabloane din plastic tare. Îmi pică bine, pentru că le spăl și le pot refolosi.

Tot ce vă mai rămâne de făcut este să decorați fiecare porție după cum vă place. Eu pun restul de cremă într-un săculeț de patiserie cu duză zimțată, dar voi puteți proceda cum vă place. Dacă nu vă mai rămâne cremă pentru toate feliile, puteți pune deasupra și frișcă. Cel mai important este să folosiți suficientă cafea și să însiropați bine blatul. Lăsați tortulețele în frigider peste noapte, apoi vor fi perfecte pentru servit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *