Broccoli sub pilotă

Pași pentru o curățenie eficientă
8.9.2021
Prăjitură cu piersici și ciocolată
15.9.2021

Broccoli este o legumă pe care uităm frecvent să o includem în meniurile noastre. Însă este foarte bogată în substanțe benefice pentru sănătate și în plus, ne poate bucura cu un gust deosebit de bun.

Denumirea sa își are originea în cuvântul din italiană „broccoli”, iar soiul cel mai frecvent întâlnit la noi este cel denumit Monaco. Este, în principiu, copia verde a conopidei. Specialiștii susțin că este un hibrid de crucifere și, într-adevăr, atunci când ronțăiți o bucată de tulpină, veți constata că gustul se aseamănă cu cel al conopidei. În orice caz, în casa noastră, broccoli este o legumă binevenită, considerată gustoasă, din care se prepară mâncăruri delicioase. Trebuie să vă spun că această rețetă a convins și persoane care, de obicei, nu mănâncă broccoli.

Pentru coacerea acestei rețete cu broccoli am ales o tavă cu fundul detașabil, perfectă și pentru prăjituri. Datorită suprafeței plastice care scoate aerul adunat pe fundul tăvii, aluatul se coace mai uniform.  

abeceda

B – DE LA BROCCOLI

un superaliment cunoscut

În anii `80, această legumă nu era prea cunoscută. În prezent însă, atrage tot mai multă atenție datorită conținutului mare de substanțe fitochimice care au capacitatea de a activa imunitatea organismului.

Dacă veți căuta mai multe date despre broccoli, veți afla că substanțele conținute de acesta ne protejează sănătatea, așadar ar fi indicat să îl includem în meniu mai des. Pentru a profita de toate substanțele pe care le conține, ar trebui să preparăm broccoli la abur sau în cuptorul cu microunde, eventual sotat. Prin fierberea în apă, cantitatea de substanțe active – mai ales cea de acid folic sau vitamina C – scade considerabil. Printre cele mai cunoscute substanțe conținute de broccoli se numără următoarele:

beta-carotenul – un antioxidant puternic, care are capacitatea de a elimina radicalii liberi care ne afectează celulele sănătoase

potasiul – un mineral ce contribuie la scăderea tensiunii arteriale; pentru rezultate bune, includeți în meniu un bol de broccoli cel puțin de două ori pe săptămână 

calciul – necesar pe parcursul întregii vieți pentru hrănirea oaselor (din acest punct de vedere, broccoli este cam la același nivel cu conopida)

acidul folic – scade riscul apariției tumorilor; atenție însă la cantitatea acestuia în cazul în care urmați o dietă pentru anticoagulare (o cană de broccoli conține cam 20% din doza zilnică necesară)

luteina – protejează intestinele de răspândirea cancerului și este benefică pentru văz

Pentru ca broccoli să pară mai apetisant pe farfurie, îl puteți consuma împreună cu alimente cu gust puternic. De exemplu, va fi excelent cu un sos din smântână ușor fermentată și ouă fierte tari / copt în aluat de foietaj cu ierburi aromate și șuncă, brânză și nucșoară / sau asezonați-l doar cu piper alb și sare și serviți-l la puțină șuncă prăjită. Dacă-i adăugați și câteva migdale tocate, vă veți linge pe degete!

Pregătire: 30 de minute * Cantitate: o tavă de mărime medie - 36 × 24 cm

Pentru aluatul de choux

  • 125 ml apă
  • 40 g unt
  • un praf de sare
  • 80 g făină 
  • 4 linguri cu vârf de smântână fermentată 15-18%
  • 3 ouă
  • 70 g ementhal ras pe răzătoarea mare

Pentru bază

  • 650-700 g broccoli fiert la abur
  • o foaie aluat de foietaj
  • sare, piper
  • nucșoară
  1. Înainte de toate, faceți aluatul de choux –fierbeți apa cu unt și sare. Imediat ce dă în clocot, adăugați dintr-o dată toată făina și amestecați până la omogenizare. În momentul în care aluatul este compact și nu se mai lipește de pereții cratiței, mutați-l în castronul mixerului și lăsați-l să se răcească.
  2. Curățați broccoli și abia apoi cântăriți-l. Fierbeți-l pe abur astfel încât să se înmoaie, dar să rămână crocant. Lăsați-l și pe acesta la răcit.
  3. Așezați o foaie de aluat de foietaj într-o formă unsă cu unt – ideal ar fi să folosiți o formă dreptunghiulară. Înțepați foaia cu furculița din loc în loc. Desfaceți în floricele broccoli-ul puțin răcit, pe care să le distribuiți pe toată suprafața foii de aluat, presărați sare și piper, apoi radeți peste ele nucșoară proaspătă. Gustați - deja de acum ar trebui să fie delicios. 
  4. Adăugați smântâna peste aluatul de choux răcit și mixați scurt, apoi adăugați pe rând ouăle, amestecând după fiecare. La final, amestecați manual brânza ementhal rasă. Porniți cuptorul la 200 °C.
  5. Turnați uniform aluatul peste broccoli și nivelați. Coaceți pentru 40-45 de minute, până suprafața este aurie și crocantă.

Aluatul de foietaj cumpărat vă ușurează treaba și putem să spunem că tot procesul de pregătire este unul simplu, deci avem o rețetă rapidă. Foaia de aluat a intrat perfect în tava cu dimensiunile specificate în rețetă. Pregătiți broccoli-ul astfel încât înainte de coacere să rămână cât mai crocant. Nu uitați că și tulpinile sunt la fel de bogate în gust, poate chiar mai bogate decât floricelele. De asemenea, vă recomand să nu înlouiți brânza Ementhal. Este grasă, cu un gust pronunțat și se potrivește foarte bine cu celelalte arome delicioase.

Aluatul de choux este neted și frumos, iar datorită ouălor și smântânii fermentate se înmoaie și se bate ușor, dar la final se întărește de la brânza Ementhal. Nu deranjează pe nimeni, în cuptor se vor coace toate împreună. Turnați aluatul printre buchețelele aranjate de broccoli, pe care ar trebui să-l gustați înainte să adăugați aluatul. Ar trebui să fie bine condimentat – nu faceți rabat de la nucșoara parfumată! Nivelați aluatul (nu trebuie să fie perfect drept, lucrați la ochi) și introduceți forma în cuptorul încins. 

Lăsați aluatul să se coacă bine. Nu are nimic dacă la suprafață se formează o crustă mai groasă, dimpotrivă. Imediat ce aluatul cu brânză ajunge între buchețelele de broccoli, este nevoie ca tot stratul înalt să se coacă. Forma cu fund detașabil este perfectă pentru prăjituri. Acum, tot ce vă rămâne de făcut este să presărați pătrunjel tocat deasupra și să urați familiei „poftă bună”!

Pont: Dacă nu vă place brânza Ementhal, folosiți Gouda. Dacă preferați gustul cărnii, adăugați pe lângă broccoli 200 g de cubulețe de șuncă de pe os și apoi ascundeți totul sub pătura de aluat delicios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *